Milieusticker en Umweltzone in Heidelberg

Sinds 1 januari 2010 kent Heidelberg in navolging van andere steden in Duitsland een Umweltzone waar je zonder milieusticker niet met de auto in mag. In dit artikel lees je meer over de situatie in Heidelberg. Kijk voor andere Duitse steden met een milieuzone naar de lijst op de overzichtspagina. Voor meer informatie over de sticker zelf kun je op de hoofdpagina van deze site terecht.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Heidelberg

kaart: Umweltzone van Heidelberg

De Umweltzone van Heidelberg, dus het gebied dat je zonder milieusticker niet in mag, hebben we op de bovenstaande kaart aangegeven met oranje. De zone omvat de historische binnenstad, een groot deel van het zuiden van Heidelberg en een deel ten noorden van de rivier de Neckar. Eppelheim, het grote industriegebied er meteen naast en ook de moderne campus van de universiteit van Heidelberg vallen niet onder de milieuzone.

Uitzonderingen

Op de milieuzone van Heidelberg zijn verder een aantal belangrijke uitzonderingen. Als je naar de kaart kijkt zie je al meteen dat de rivier de Neckar er niet onder valt. Als je met de auto door de rivier rijdt, is het dus niet nodig over een milieusticker te beschikken.

Ook de straten langs beide oevers van de Neckar vallen buiten de Umweltzone. Dit zijn de B37 vanaf Mannheim aan de zuidelijke en de Uferstraße aan de noordelijke oever. Een derde belangrijke uitzondering is de Berliner Straße vanaf de rivier naar het noorden die overgaat in de B3. We hebben al deze straten op de kaart met blauw aangegeven.

Parkeren buiten de Umweltzone

Bij het uitstippelen van de grens van de Umweltzone is goed nagedacht over bezoekers zonder milieusticker. Iets waar andere steden een voorbeeld aan kunnen nemen. Langs de rivier vind je namelijk een aantal grote parkeergarages die buiten de zone liggen, maar vanaf waar je toch direct de historische binnenstad in kunt lopen. Ook het kasteel van Heidelberg heeft parkeergelegenheid die zonder milieusticker te bereiken is. We hebben een aantal van deze parkeergarages aangegeven met P op de kaart. Volg je in de auto de weg langs de rivier, dan kun je ze moeilijk over het hoofd zien.

Welke milieusticker in Heidelberg?

De groene milieusticker

Evenals in als bijna alle andere steden met een Umweltzone, worden enkel nog auto’s met een groene milieusticker in Heidelberg toegelaten. Als je auto niet in aanmerking kun je buiten de Umweltzone van de stad parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Heidelberg

Het is niet mogelijk de milieusticker online bij de stad Heidelberg te bestellen, maar wel kun je de sticker rechtstreeks via het internet aanvragen. Je betaalt dan via iDEAL, creditcard of je Belgische bank, waarna de sticker binnen één werkdag toegestuurd wordt. Goed om in het achterhoofd te houden is dat de sticker niet alleen voor Heidelberg, maar voor alle Duitse steden met een Umweltzone geldig is. Meer lees je op het bestelformulier.

Direct naar het bestelformulier

Mocht je toevallig een Tsjechische milieusticker hebben, dan kun je deze ook in Heidelberg gebruiken. Let er op dat dit enkel voor Heidelberg geldt. Tsjechische milieustickers zijn in andere Duitse steden niet geldig.

Langs de weg in de buurt van Heidelberg

Koop je de milieusticker liever niet via het internet? Of heb je geen tijd op de post te wachten? Dan kun je ook terecht bij veel grotere autogarages met een eigen werkplaats of bij instellingen zoals de DEKRA, TÜV of KÜS. Zolang je auto aan de uitlaatgasnorm voldoet, krijg je de milieusticker gelijk mee op vertoon van je kentekenbewijs. In het Duits wordt de sticker aangeduid als Feinstaubplakette of Umweltplakette Tankstations verkopen de sticker meestal niet.

Een passend hotel in Heidelberg

Heb je nog geen hotel in Heidelberg gereserveerd? Kijk dan op Booking.com. Dit is een Nederlandse reserveringssite die in de loop der jaren is uitgegroeid tot de grootste van Europa. Het grote voordeel vinden we dat je pas na aankomst betaalt. Kijk hier voor een overzicht van bijna 100 verschillende hotels in Heidelberg.

Wat is er in Heidelberg te doen?

foto Heidelberg

Heidelberg is een belangrijke toeristische trekpleister in Baden-Württemberg. Dit komt vooral door de ruïnes van het Heidelberger Schloss op een heuvel 80 meter boven de stad. Ooit was het een van de grootste en beroemdste kastelen van Europa. Een andere grote attractie is de universiteit. Deze werd gesticht in 1386 wat het de oudste universiteit van Duitsland maakt. Talloze gebouwen van de universiteit zijn opengesteld voor toeristen. In de historische binnenstad tenslotte kun je veel goed bewaarde barokke gevels, oude kerktorens, steegjes en magnifieke stadspoorten vinden.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op