Milieusticker en Umweltzone in Karlsruhe

Sinds 1 januari 2009 beschikt de Duitse stad Karslruhe over een Umweltzone. In dit artikel vertellen we je alles dat je moet weten. Zoek je een andere Duitse stad waar de milieusticker verplicht is? Bekijk dan dit overzicht. Wil je juist meer leren over de milieusticker zelf, dan kun je dit op de hoofdpagina vinden.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Karlsruhe

kaart: Umweltzone van Karlsruhe

Het oranje gebied op de kaart hierboven is het gebied dat je zonder milieusticker niet in mag. De straten aan de rand van de Umweltzone, zoals de Adenauerring, de Moltkestraße en de B65 ten zuiden van het centrum, vallen er echter allemaal buiten. Ook Karlsruhe Hauptbahnhof, het belangrijkste treinstation van de stad, is zonder milieusticker te bereiken.

Uitzonderingen

Binnen de Umweltzone van Karlsruhe zijn er echter geen uitzonderingen zoals doorgaande wegen. Waar de milieuzone begint staat telkens duidelijk met bordjes aangegeven, dus je hoeft niet bang te zijn dat je per ongelijk een gebied waar de milieusticker verplicht is inrijdt.

Parkeren buiten de Umweltzone

Heb je geen milieusticker? Dan zijn er genoeg mogelijkheden om buiten de Umweltzone te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer naar de binnenstad van Karlsruhe te nemen. We hebben op de kaart een aantal haltes van de Stadtbahn gemarkeerd waar je ook ruime parkeergelegenheid vindt.

  1. Hauptfriedhof op lijnen S2, 4 en 5
  2. Tullastraße op lijnen S4, S4, 1, 2 en 6
  3. Albtalbahnhof op lijnen S1-S11, S4, S41 en 2
  4. Starckstraße op lijn S5
  5. Knielinger Allee op lijn S1-S-11

Parkeer je bij het station (3 op de kaart) dan is het ook mogelijk meteen het centrum van Karlsruhe in te lopen zonder het openbaar vervoer te nemen. Afhankelijk van waar in de stad je moet zijn, kun je afwegen of de kosten voor het openbaar vervoer opwegen tegen de kosten voor de milieusticker.

Welke milieusticker in Karlsruhe?

De groene milieusticker

Voor Karlsruhe moet je net als in tegenwoordig de meeste andere Duitse steden over de groene milieusticker beschikken. Komt je auto hier niet voor in aanmerking, dan kun je buiten de Umweltzone parkeren om een boete van €100 te voorkomen.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Karlsruhe

De milieusticker is bij de stad Karlsruhe te koop, maar enkel als je in de stad zelf woont en persoonlijk langs gaat. Wat we je daarom aanraden te doen is de sticker voor vertrek op het internet te bestellen. Dit kan via het bestelformulier op deze website. Je krijgt de milieusticker dan met de post binnen één werkdag na bestelling toegestuurd. Betalen doe je eenvoudig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van Karlsruhe

Koop je toch liever een milieusticker in een winkel? Kijk dan eens bij de meeste grotere autogarages. Verder is de sticker zeker weten te koop bij vestigingen van organisaties zoals de DEKRA, TÜV en GTÜ. Tankstations, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, verkopen de sticker dan weer niet. Houd tenslotte rekening met de beperkte openingstijden in het weekend.

Op zoek naar een hotel in Karlsruhe

Heb je nog geen hotel geboekt in Karlsruhe? Dan raden we je aan te kijken op Booking.com, een Nederlands bedrijf dat inmiddels de grootste reserveringssite van Europa is. Het grote voordeel is dat je pas betaalt na aankomst in het hotel. Kijk hier voor een overzicht van alle hotels in Karlsruhe.

Wat is er in Karlsruhe te doen?

foto Karlsruhe

Met bijna 300.000 inwoners is Karlsruhe een van de grootste steden van Baden-Württemberg. Het Karlsruher Schloss uit 1715 met uitgestrekte paleistuinen is de grootste toeristische attractie. Ook de Turmberg met een kasteelruïne en de twee botanische tuinen verdienen een bezoek. Een van deze tuinen is eigendom van de stad en de andere wordt beheerd door de universiteit. Een ander opmerkelijk feit over Karlsruhe is dat het historische centrum uit de 18e eeuw volledig volgens een vast plan werd aangelegd.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op