Milieusticker en Umweltzone in Marburg

De stad Marburg in de Duitse deelstaat Hessen heeft per 1 april 2016 een Umweltzone ingevoerd. Binnen deze zone is een milieusticker voor je auto verplicht. In dit artikel vertellen we je alles over de situatie in Marburg. Wil je meer over de Duitse milieusticker in het algemeen lezen? Kijk dan op de hoofdpagina. Een overzicht van alle steden met een Umweltzone vind je hier.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Marburg

kaart: Umweltzone van Marburg

We hebben de Umweltzone van Marburg op de kaart aangegeven met oranje. Zoals je kunt zien vallen behalve vrijwel de hele stad ook de omliggende dorpen Wehrda, Marbach en Ockerhausen onder de regeling. Een aantal wijken van Marburg ten zuidoosten van het stadscentrum vallen er juist net buiten. Dit geldt ook voor de bedrijventerreinen ten noorden en zuiden van de stad.

Uitzonderingen

Moet je niet in Marburg zelf zijn, maar ben je op doorreis? Dan heb je geluk. Op de B3, die we op de kaart aangegeven hebben met een blauwe lijn, is een milieusticker namelijk niet verplicht. Denk er wel aan dat wanneer je deze weg binnen de Umweltzone verlaat je alsnog over een milieusticker moet beschikken.

Parkeren buiten de milieuzone

Heb je geen tijd nog een milieusticker te kopen of komt je auto hier niet voor in aanmerking? Dan kun je parkeren bij de Media Markt (A op de kaart) of op het parkeerterrein (B) tegenover de Media Markt. Beide liggen aan weerszijden van de B3 en liggen op loopafstand van het historische centrum van Marburg. Een milieusticker is niet nodig om de Media Markt of het parkeerterrein te bereiken.

Kom je uit het zuiden, neem dan de afslag na het Esso tankstation en de viaduct. Je rijdt daarna meteen naar de parkeerplaats. Om de stad te bereiken kun je vervolgens te voet de viaduct oversteken. Kom je uit het noorden, neem dan de afslag voor de Media Markt en de viaduct en volg de borden naar parkeergarage Contipark. Deze bevindt zich in het gebouw van de Media Markt.

Welke milieusticker in Marburg?

De groene milieusticker

Zoals tegenwoordig in bijna alle Duitse steden met een Umweltzone, moet je in de Umweltzone van Marburg over de groene milieusticker beschikken. Heb je geen milieusticker, dan maak je kans op een boete van €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Marburg

Marburg verkoopt de milieusticker alleen aan in Duitsland geregistreerde auto’s. Mijn advies is daarom de sticker voor vertrek via het formulier op deze website te bestellen. Je krijgt de sticker dan binnen één werkdag per post toegestuurd. Betalen doe je eenvoudig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

De milieusticker kost €12,50 als je deze via het bovenstaande formulier bestelt. Er zijn nog een aantal andere online aanbieders, zoals de DEKRA, de ANWB en de TÜV, maar deze zijn een stuk duurder. Niet aan te raden dus. Alleen als je in België woont en lid bent van de VAB ben je iets goedkoper uit.

Onderweg in Duitsland

Vertrek je vandaag of morgen al en heb je geen tijd de post af te wachten? Dan raden we aan bij een vestiging van de DEKRA of TÜV langs te gaan. Ook de grotere autogarages met een eigen werkplaats hebben de sticker vaak op voorraad. In het Duits kun je vragen naar een Umweltplakette. Denk wel aan de beperkte openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

Je hoeft niet bang zijn in de buurt van Marburg per ongeluk een andere stad met een milieuzone binnen te rijden. Enkel in Limburg an der Lahn en Siegen is de sticker ook verplicht, maar zelfs deze steden liggen op ruim een uur rijden. Bekijk ook onze kaart met alle Duitse milieuzones.

Een hotel zoeken in Marburg?

Ga je naar Marburg en heb je nog geen hotel gereserveerd? Kijk dan eens naar dit overzicht van hotels in Marburg op Booking.com. Het voordeel van Booking.com is dat het de grootste website voor hotelreserveringen in Europa is, dat ze bijna altijd de laagste prijzen voor je regelen en dat je pas na aankomst kunt betalen. Van oorsprong is het bovendien een Nederlands bedrijf.

Wat is er in Marburg te zien?

Foto van Marburg

Het middeleeuwse centrum van Marburg met daarboven het kasteel.

Hoewel Marburg in Nederland niet heel bekend is, valt er toch veel te zien. Meteen in het oog springt bijvoorbeeld het middeleeuwse kasteel van de voormalige landgraven van Marburg. Dit staat bovenop een berg in het centrum van de stad. Van de talloze andere gebouwen in het prachtig bewaard gebleven centrum is ook de Elisabethkerk bijzonder. Dit is namelijk de oudste kerk van Duitsland die in de gotische stijl gebouwd werd. Ook heel oud en prestigieus tenslotte is de Philipps-Universiteit uit 1527. Het bijzondere hieraan is dat het de eerste protestantse universiteit ter wereld was.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op