Milieusticker en Umweltzone in Erfurt

Als enige stad in de deelstaat Thüringen, is het in Erfurt sinds 1 januari 2012 verplicht een milieusticker voor je auto te hebben. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten. Zoek je meer informatie over de Duitse milieusticker zelf? Kijk dan eens op de hoofdpagina van deze website. Voor een lijst van alle steden met een Umweltzone kun je hier kijken.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Erfurt

kaart: Umweltzone van Erfurt

De Umweltzone van Erfurt, dus het gebied dat je zonder milieusticker met de auto niet in mag, hebben we op de kaart met oranje aangegeven. Zoals je kunt zien valt niet alleen het volledige historische centrum onder de milieuzone, maar ook wijken zoals Rieth, Ilversgehofen, Andreasvorstadt en Daberstedt. Dit zijn woonwijken van Erfurt. De grote bedrijventerreinen ten noorden en noordoosten van de stad vallen buiten de zone.

Uitzonderingen

Er zijn in Erfurt geen uitzonderingen op de Umweltzone zoals doorgaande Autobahnen. Straten aan de rand van de zone vallen er overigens niet onder. Het begin van de zone staat verder telkens duidelijk met bordjes aangegeven. Bang te zijn dat je per ongeluk een deel van de stad waar de milieusticker verplicht is in rijdt hoef je dus niet te zijn.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen tijd meer een milieusticker te kopen of komt je auto niet in aanmerking voor de in Erfurt vereiste sticker? Dan is het mogelijk buiten de stad te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer naar het centrum te nemen. Een goede mogelijkheid is het beursterrein van Erfurt (A op de kaart) waar je honderden parkeerplaatsen hebt. Vanaf hier kun je eenvoudig de tram naar het centrum nemen. Kom je uit het noorden, dan kun je parkeren bij het Thüringen-Park Erfurt (B) en ten oosten van de stad kun je terecht bij de Kaufhof (C). In het zuiden van Erfurt vind je tenslotte bij het stadion (D) ook nog ruime parkeergelegenheid. In alle gevallen kun je meteen vanaf de parkeerplaats een tram naar het historische centrum nemen. Dit wijst zich ter plaatse vanzelf wel.

Wel goed om te weten is dat de kosten voor het openbaar vervoer waarschijnlijk meer zullen zijn dan die voor de milieusticker. Dit gaat helemaal op als je met meerdere personen reist. Buiten de milieuzone parkeren om geld te besparen is dus geen goed idee.

Welke milieusticker in Erfurt?

De groene milieusticker

In Erfurt is de groene milieusticker verplicht. Heb je een rode of gele sticker, dan zul je buiten de Umweltzone moeten parkeren zoals we hierboven hebben aangegeven. Doe je dat niet, dan riskeer je een boete van €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Erfurt

De handigste manier om een milieusticker te bemachtigen is deze online te bestellen. Je betaalt dan via iDEAL, creditcard of je Belgische bank, en krijgt de sticker daarna binnen één werkdag toegestuurd. Voor meer details kun je verder kijken op het bestelformulier. Let er op dat wanneer je eenmaal een milieusticker hebt, deze meteen in heel Duitsland geldig is.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Erfurt

Een andere optie is de milieusticker onderweg naar Erfurt te kopen, handig voor als je vandaag of morgen al vertrekt. Hiervoor kun je het beste terecht bij de grotere autogarages, of bij vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS of DEKRA. Onderweg zul je ongetwijfeld genoeg mogelijkheden tegenkomen. Let er wel op dat deze in Duitsland in het weekend vaak enkel op de zaterdagochtend geopend zijn. De prijzen mogen de vestigingen zelf bepalen en liggen meestal rond de €10.

Nog op zoek naar een hotel in Erfurt?

Ga je naar Erfurt en heb je nog geen hotel gereserveerd? Kijk dan eens op Booking.com. Dit is een van oorsprong Nederlandse hotelsite die is uitgegroeid tot de grootste van Europa. Het grote voordeel vinden we dat je pas hoeft te betalen na aankomst. Bovendien hebben ze een ruim aanbod van meer dan 70 verschillende hotels in Erfurt en weten ze bijna altijd de laagste prijs voor je te regelen.

Wat is er in Erfurt te zien?

foto van Erfurt

Erfurt is met ongeveer 200.000 inwoners de grootste stad en ook hoofdstad van Thüringen. In het centrum, dat grotendeels een voetgangerszone is, vind je nog veel nauwe steegjes, pittoreske pleinen en historische gebouwen. Denk dan bijvoorbeeld aan de in de gotische stijl gebouwde Dom van Erfurt, aan het Augustinerkloster waar Martin Luther woonde en aan de Krämerbrücke. Het laatste is een met huizen bebouwde middeleeuwse brug over de rivier de Gera. Ook een kijkje waard is de Oude Synagoge, wat zoals de naam al enigszins doet vermoeden de oudste nog bestaande synagoge van Europa is.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op