Milieusticker en Umweltzone in Hamburg

Hamburg is een van de weinige grote Duitse steden waar een milieusticker niet verplicht is. Wel beschikt de stad sinds 31 mei 2018 over een dieselverbod. Het gaat hier om slechts twee straten waar het niet toegestaan is met oudere diesels te rijden. Van een grotere milieuzone zoals in de overige Duitse steden is dus geen sprake. Ben je op zoek naar andere steden waar een milieusticker wel nodig is, bekijk dan dit overzicht.

Direct naar het bestelformulier

Kaart van de betroffen straten

kaart: Dieselverbod in Hamburg

Op de kaart hebben we aangegeven in welke straten in Hamburg het dieselverbod van kracht is. Het gaat dan ten eerste om het deel van de Max-Brauer-Allee tussen de Julius-Leber-Straße en de Holstenstraße, aangegeven met rood. Het verbod in deze straat geldt zowel voor personenwagens als voor vrachtwagens. De tweede straat is de Stresemannstraße tussen de Kaltenkircher Platz en de Neuer Pferdemarkt, aangegeven met blauw. Het dieselverbod geldt hier enkel voor vrachtwagens.

Je hoeft niet bang te zijn dat je per ongeluk de Stresemannstraße of de Max-Brauer-Allee inrijdt. Het dieselverbod staat duidelijk met borden aangegeven. Ook staan er omleidingen voor doorgaand verkeer aangegeven die je kunt volgen.

Verder geldt het verbod enkel voor doorgaand verkeer. Woon je aan een van deze straten, bezoek je iemand, een restaurant of een winkel, dan mag je er alsnog met een oudere diesel rijden. Je bestemming moet zich dan uiteraard wel in de Max-Brauer-Allee of in de Stresemannstraße bevinden en niet in een zijstraat.

Voor welke voertuigen geldt het verbod?

Het verbod geldt voor voertuigen met dieselmotoren die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 6 of hoger. In de praktijk gaat het om personenwagens van voor 1 september 2014, lichte bedrijfswagens van voor 1 september 2015 en zware bedrijfswagens van voor 1 januari 2013. Let er wel op dat dit algemene richtlijnen zijn. Sommige fabrikanten rustten hun auto’s en vrachtwagens al voor deze data uit met schonere motoren die aan Euro 6 voldoen. Je vindt de uitlaatgasnorm op nieuwere kentekenbewijzen ook terug bij punt V.

Controle en boetes

De politie van Hamburg is verantwoordelijk voor de controle. Omdat een blauwe milieusticker nog niet beschikbaar is, wordt gecontroleerd aan de hand van de gegevens op je kentekenbewijs te controleren. Dit gebeurt steekproefsgewijs bij voertuigen waarvan de politie vermoedt dat ze niet aan de norm voldoen. Denk bijvoorbeeld aan oudere vrachtwagens wat vrijwel altijd diesels zijn en aan oudere personenwagens waarop staat aangegeven dat het voertuig een dieselmotor heeft.

Vooralsnog krijg je echter geen boete. De politie geeft je eerst een waarschuwing en een foldertje met informatie. Later dit jaar worden er wel boetes uitgeschreven, die variëren van €25 tot €75.

Toekomstige plannen

Het huidige dieselverbod in Hamburg is lastig na te leven. Het is waarschijnlijk dat het verbod komt te vervallen zodra de Duitse overheid de blauwe sticker goedkeurt. Alleen voertuigen die wel aan de juiste uitlaatgasnorm voldoen krijgen een blauwe sticker en mogen dan deze straten in. Oudere diesels die niet aan Euro 6 voldoen krijgen geen sticker en zijn dus eenvoudig door de politie te herkennen. Bij de invoering van de blauwe sticker wordt deze pagina aangepast.

Een hotel reserveren in Hamburg?

Ga je binnenkort naar Hamburg en heb je nog geen hotel geregeld? Dan raden we je aan deze lijst op Booking.com te bekijken. Dit Nederlandse bedrijf is de grootste website om hotels te reserveren van Europa, met als grote voordeel dat je pas na aankomst in het hotel betaalt.

Wat is er in Hamburg te zien?

foto van Hamburg

Hamburg aan de Elbe is met 1,8 miljoen inwoners de tweede stad van Duitsland. Het staat vooral bekend om de haven die een van de grootste van Europa is. Een rondvaart door deze haven is dan een populaire toeristische activiteit. Verder vind je in het centrum van de stad een aantal interessante gebouwen uit de 19e eeuw, waaronder de Nikolaikirche met een 147 meter hoge toren en het stadhuis met een prachtig versierde gevel. De Speicherstadt, een groot complex van voormalige pakhuizen, vormt tegenwoordig een van de cultureel meest levendige wijken van Hamburg. Ga je naar Hamburg om te winkelen? Dan mag je de Europa Passage en de Mönckebergstrasse tenslotte niet overslaan!

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op