De blauwe milieusticker voor Duitsland

Na een rode, een gele en een groene milieusticker, staat Duitsland op het punt een blauwe milieusticker in te voeren. Het hoogste gerechtshof in Leipzig besloot op 27 februari 2018 namelijk dat Duitse steden een nieuwe categorie van vervuilende voertuigen mogen weren. Veel diesels van voor 2015 vallen in deze categorie. Hoewel de praktische invulling nog moet volgen, is deze uitspraak na jarenlang politiek touwtrekken een grote stap naar de invoering van de blauwe sticker.

Binnenkort een nieuwe blauwe milieusticker

Binnenkort mogelijk een nieuwe blauwe milieusticker naast de gele en de groene

Komt er zeker weten een blauwe sticker?

De uitspraak van de rechter stelt enkel dat Duitse steden een nieuwe categorie vervuilende voertuigen mogen weigeren. Over de manier waarop deze voertuigen geweigerd moeten worden heeft de rechter geen uitspraak gedaan. Deze beslissing moet nog door de Duitse overheid genomen worden.

In navolging van enkele Duitse steden, heeft ook de Duitse Minister van Milieu Barbara Hendricks al aangegeven dat de invoering van een nieuwe milieusticker de enige realistische optie is. Door een sticker verplicht te stellen, kunnen oudere en vervuilende voertuigen eenvoudig geweerd worden. Deze krijgen namelijk geen sticker en mogen dus de milieuzone niet in. Dat is precies zoals het op dit moment met de groene sticker werkt.

Moet ik mijn groene sticker door een blauwe vervangen?

De invoering van een blauwe milieusticker is niet direct reden tot paniek. Een nieuwe sticker betekent namelijk niet dat deze meteen in heel Duitsland verplicht wordt. Dit wordt overgelaten aan de steden. Vooralsnog kun je op dit moment in alle Duitse milieuzones met een groene sticker terecht. Wel betekent het dat er de komende jaren steden bij kunnen komen waar de groene sticker niet meer voldoet. De blauwe sticker wordt hier dan verplicht.

Grote Duitse steden kampen nog altijd met ernstige luchtverontreiniging

Grote Duitse steden kampen nog altijd met ernstige luchtverontreiniging

De steden Berlijn, Dresden, Hamburg, München, Osnabrück, Leipzig en Stuttgart hebben aangegeven op korte termijn een blauwe milieusticker in te willen voeren. In deze lijst zijn Dresden en Hamburg opmerkelijk, want deze steden kennen op dit moment helemaal geen milieuzone. Ik raad je aan het overzicht van milieuzones op deze website in de gaten te houden. Wordt de blauwe milieusticker ingevoerd, dan wordt dat hier vermeld.

Overigens heeft Hamburg om op de invoering van de blauwe sticker vooruit te lopen, alvast een verbod op oude diesels ingevoerd. Dit is een enigszins onhandige situatie. Er is wel een verbod, maar dit valt niet te controleren door de politie. Aan de buitenkant van een voertuig is namelijk niet te zien aan welke uitlaatgasnorm deze voldoet. Meer informatie op de pagina over Hamburg.

Verder belangrijk om te vermelden is dat de nieuwe regels van de rechter stapsgewijs moeten worden ingevoerd. Hoe precies is nog niet besloten. Mogelijk dat de blauwe sticker eerst alleen tijdens bepaalde dagdelen vereist is. De blauwe sticker verplichten in een kleinere zone binnen de bestaande milieuzones is een andere oplossing. In Frankrijk, dat met de certificat qualité de l’air een soortgelijk systeem kent, worden beide maatregelen toegepast. Meer hierover lees je op mijn website over de Franse milieusticker.

Welke voertuigen krijgen voor een blauwe sticker?

Hoewel nog onder voorbehoud, zullen onderstaande voertuigen waarschijnlijk in aanmerking komen voor een blauwe sticker. De aangegeven voertuigcategorieën (M1, N1, etc.) vind je terug bij punt J. op je kentekenbewijs.

Vooral wat betreft voertuigen met een dieselmotor staat nog niet exact vast welke voertuigen in aanmerking komen. Emissiestandaard 6 is onderverdeeld in standaarden 6b, 6c en 6d, waarbij nog niet zeker is welke een vereiste zal worden voor de blauwe sticker. Zodra dit bekend is, zal deze pagina bijgewerkt worden.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op