Milieusticker en Umweltzone in Keulen

Sinds 1 januari 2008 is het verplicht over een milieusticker te beschikken wanneer je met je auto de binnenstad van Keulen in wilt. In dit artikel hebben we daarom alles op een rij gezet over de situatie in de stad. Zoek je een andere plaats? Bekijk dan dit overzicht van steden in Duitsland waar een milieusticker verplicht is. Voor algemene informatie kun je op de hoofdpagina verder lezen.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Keulen

kaart: Umweltzone van Keulen

Op de kaart hebben we de Umweltzone van Keulen met oranje aangegeven. Hierbinnen moet je dus over een milieusticker beschikken. Sinds de uitbreiding van 2012 beslaat de milieuzone vrijwel de hele stad. Een tweede uitbreiding in 2019 voegde ook de woonwijken ten oosten van de Rijn toe aan de zone.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal situaties waarin je door de Umweltzone van Keulen rijdt, maar een milieusticker niet verplicht is. De eerste uitzonderingen zijn de A1 en die bijna parallel lopende Militäringstraße die het westen van Keulen doorsnijdt. In het oosten van de stad heb je geen sticker nodig op de A3, de A4, een deel van de B8 en de Mülheimer Zubringer die de B8 met de A3 verbindt. Op de kaart hebben we deze wegen aangegeven met rode lijnen.

De tweede uitzondering is wanneer je naar de beurs (1 op de kaart) van Keulen rijdt. Vanuit het noordwesten kun je hiervoor de A57 nemen en dan verder rijden via de Innere Kanalstraße (L100) en de B55a tot aan het beursterrein. Vanuit het noorden kun je de Riehler Straße langs de Rijn nemen. Bij de Kölner Zoo komt deze uit op de B55a. Kom je vanuit het noordoosten, neem dan dezelfde B55a vanaf de A3. Vanuit het zuidoosten kun je de A559, de Gummersbacherstraße en daarna de Straße des 17. Juni nemen tot aan de beurs. Deze wegen zijn op de kaart met rood aangegeven. Het gehele terrein van de Koelnmesse, zoals de beurs van Keulen heet, valt eveneens buiten de milieuzone van de stad.

Parkeren buiten de stad

Sinds de uitbreiding van de Keulse Umweltzone in april 2012 vallen vrijwel alle parkeergarages en P+R-terreinen binnen de zone. Een belangrijke uitzondering is P+R Marsdorf dat aangegeven is met A op de kaart. Het ligt vlakbij het Kreuz Köln-West waar de A1 en de A4 elkaar kruisen. P+R Bocklemünd (B) is een andere optie. Dit terrein ligt binnen de Umweltzone, maar is zonder milieusticker vanaf de Venloer Straße te bereiken. In beide gevallen kun je de hele dag voor slechts €2,50 parkeren en de snelle Keulse Stadtbahn naar het centrum nemen.

Denk er wel aan dat tenzij je vanuit Zuid-Limburg of België naar Keulen rijdt, je voor deze parkeerterreinen moet omrijden. Bovendien wegen de kosten van de milieusticker nauwelijks op tegen de extra tijd die je kwijt bent door met de Stadtbahn in plaats van met de eigen auto naar het centrum van de stad te rijden. Persoonlijk zouden we hier parkeren alleen aanraden als je echt geen tijd meer hebt een milieusticker te kopen of wanneer je een oudere auto hebt die niet in aanmerking komt voor een groene milieusticker.

Welke milieusticker in Keulen?

De groene milieusticker

Sinds 1 juli 2014 mag je enkel nog maar Keulen in wanneer je over een groene milieusticker beschikt. Komt je auto daar niet voor in aanmerking, dan raden we aan buiten de Umweltzone te parkeren of vanuit Nederland de trein naar Keulen te nemen.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Keulen

Er zijn een aantal manieren om een milieusticker voor Keulen te kopen. We leggen ze hieronder verder toe. Overigens voor de duidelijkheid: als je eenmaal een Duitse milieusticker hebt kun je deze in heel Duitsland gebruiken. Heb je dus al een sticker gekocht, dan kun je deze zonder problemen in Keulen gebruiken.

Online een milieusticker kopen

De eenvoudigste manier is de milieusticker van tevoren via het internet te bestellen. Nu is Keulen samen met Berlijn een van de twee Duitse steden die de sticker rechtstreeks via het internet verkoopt, waarvoor je dit formulier (Engelstalig) op de site van de stad kunt gebruiken. Echt aanraden kunnen we het alleen niet, want je moet een kopie van kentekenbewijs 1A en 1B (of beide kanten van je kentekencard) meesturen en betalen door handmatig geld over te boeken. Helaas vrij omslachtig dus.

Een andere optie is de sticker via ons bestelformulier aan te vragen. De sticker wordt dan binnen één werkdag op de post gedaan en betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Bovendien zit je dan in ieder geval als Nederlandse klant niet met het fotograferen of inscannen van je kentekenbewijs.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Keulen

Heb je niet genoeg tijd over om de post af te wachten, dan is het ook mogelijk onderweg naar Keulen een milieusticker kopen. Langs de Autobahn in Duitsland kun je terecht bij de meeste grotere autogarages of bij instellingen zoals de ADAC, TÜV, GTÜ of de DEKRA. De prijs varieert per vestiging, maar ligt meestal rond de €10. Verder is het nodig je kentekenbewijs bij je te hebben, maar deze hoort standaard toch al in de auto. Let er verder op dat veel vestigingen op de zondag niet en zaterdag beperkt geopend zijn.

Overige milieuzones in de buurt

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen vind je veel grote steden, daarom relatief veel luchtvervuiling en dus ook veel milieuzones. Direct in de buurt van Keulen kun je dan denken aan Bonn stroomopwaarts langs de Rijn en aan Langenfeld, Neuss en Düsseldorf stroomafwaarts.

Op zoek naar een hotel in Keulen?

Ga je naar Keulen en wil je ook in deze stad overnachten? Kijk dan eens naar de ruim meer dan 400 hotels in de stad op Booking.com. Dit is een Nederlandse hotelsite waar je pas betaalt na aankomst. Ideaal als je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Ook weten ze bijna altijd de laagste prijs voor je te regelen.

Wat is er in Keulen te zien?

foto Keulen

Foto van Keulen door Radomir Cernoch (CC BY-SA 2.0)

Keulen is de vierde stad van Duitsland met veel bezienswaardigheden. Zo is er de Dom van Keulen, een gigantische gotische kathedraal uit de middeleeuwen, en zijn er maar liefst 12 bijna duizend jaar oude kerken in de romaanse bouwstijl. Wat musea betreft kun je voor kunst terecht in Museum Ludwig en het Wallraf-Richartz Museum, terwijl je in het Romeins-Germaans museum alles kunt leren over het Romeinse verleden van Keulen. In het Imhoff-Schokoladenmuseum kun je juist weer chocola proeven. Verder staat Keulen bekend om de kerstmarkten in december, het carnaval in februari en vele beurzen en die het gehele jaar door georganiseerd worden in de Koelnmesse.

Wil je meer weten over Keulen? Kijk dan ook eens op mijn website Bezoek Keulen waar we tal van uitgebreide artikelen over deze stad hebben geschreven.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op