Milieusticker en Umweltzone in Düsseldorf

Wil je met de auto de binnenstad van Düsseldorf in, dan is het sinds 15 februari 2009 verplicht om over een milieusticker te beschikken. In dit artikel zetten we alle belangrijke feiten voor je op een rij. Zoek je een andere stad dan Düsseldorf, kijk dan eens naar dit overzicht met alle Duitse steden die een Umweltzone hebben. Meer informatie over de milieusticker zelf kun je lezen op de hoofdpagina.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Düsseldorf

kaart: Umweltzone van Düsseldorf

Op de kaart hierboven hebben we de volledige Umweltzone van Düsseldorf aangegeven met oranje. Dit gebied mag je dus niet in als je geen milieusticker op je voorruit geplakt hebt. Het begin van de zone staat telkens duidelijk met borden aangegeven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je per ongeluk de milieuzone inrijdt.

Uitzonderingen

Net als in de rest van Duitsland, vallen de Autobahnen bij Düsseldorf ook buiten de Umweltzone. Het gaat dan om de A44 in het noorden en de A46 in het zuiden van de stad. Het gaat echter niet op voor de A52, omdat deze Autobahn in het centrum van Düsseldorf niet doorgetrokken is. Rijdt je dus vanuit het noorden of vanuit het westen via de A52 de Umweltzone van Düsseldorf in, dan zul je hoe dan ook de Autobahn moeten verlaten waardoor je alsnog over een milieusticker moet beschikken. We hebben deze twee secties van de A52 op de kaart aangegeven met de twee blauwe lijnen.

Verder staat het op de kaart niet duidelijk aangegeven, maar het vliegveld van Düsseldorf (A op de kaart) en de beurs (B) vallen beide buiten de Umweltzone. Ook op de verbindingswegen van de A44 naar het vliegveld en de beurs hoef je geen milieusticker te hebben.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker? Of komt je auto niet in aanmerking voor de in Düsseldorf vereiste milieusticker? Dan kun je ook overwegen bij het vliegveld of de beurs van de stad te parkeren. Vanaf daar kun je eenvoudig de S-Bahn of de U-Bahn naar de binnenstad nemen. Verder zijn er rond Düsseldorf ook een groot aantal P+R-terreinen, waarvan je op de website van de stad een handige kaart kunt vinden (PDF). Let er wel op dat een aantal P+R-terreinen binnen de Umweltzone liggen. Ook staat de mogelijkheid in Neuss te parkeren vermeld, maar deze stad beschikt over een eigen Umweltzone.

Buiten de milieuzone parkeren met het doel geld te besparen is overigens niet aan te raden. Je bent aan het openbaar vervoer al gauw meer kwijt dan voor de milieusticker zelf.

Welke milieusticker in Düsseldorf?

De groene milieusticker

Net als in andere steden in Noordrijn-Westfalen, wordt in Düsseldorf sinds 1 juli 2014 enkel nog de groene milieusticker geaccepteerd. Komt je auto hiervoor niet in aanmerking? Dan riskeer je een boete van €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Düsseldorf

Er zijn een aantal mogelijkheden de milieusticker voor Düsseldorf te kopen. Via het internet en langs de weg in Duitsland zijn de meest voor de hand liggende. We lichten beide hieronder verder toe.

Online een milieusticker kopen

Online een milieusticker kopen is de eenvoudigste optie. Voor in Düsseldorf geregistreerde auto’s stuurt de stad de stickers per post op, maar mensen die in het buitenland wonen kunnen hier geen gebruik van maken. Woon je in Nederland of België, dan kun je de milieusticker ook via het bestelformulier op deze website bestellen. Je krijgt de sticker dan binnen één werkdag via de post toegestuurd en betalen kan simpelweg via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Düsseldorf

Hoewel het iets meer moeite kost, is het ook mogelijk onderweg naar Düsseldorf langs te gaan bij een autogarage of bij een vestiging van de DEKRA, TÜV of GTÜ. Dit is aan te raden als je vandaag of morgen naar Duitsland vertrekt en je de post dus niet meer kunt afwachten. De prijzen verschillen per vestiging, maar liggen meestal rond de €10. Denk er wel aan dat je de milieusticker koopt voordat je Düsseldorf bereikt en niet bij een vestiging die in de milieuzone ligt. In dat laatste geval kun je alsnog een boete krijgen.

Overige milieuzones in de omgeving

Düsseldorf ligt in een deel van Duitsland waar zich veel milieuzones bevinden. Naar het noorden heb je het Ruhrgebied, de grootste aaneengesloten milieuzone van het land. Richting het westen moet je rekening houden met een verplichte milieusticker in Neuss, Krefeld en Mönchengladbach. Naar het zuiden zijn er dan tenslotte de milieuzones van Langenfeld en Keulen.

Nog op zoek naar een hotel in Düsseldorf?

Ben je nog op zoek naar een hotel in Düsseldorf? Dan kunnen we je aanraden te kijken op Booking.com, de grootste Europese reserveringssite die ook nog eens van Nederlandse bodem is. Je vindt hier behalve meer dan 300 hotels in Düsseldorf ook zeer lage prijzen. Nog een groter voordeel vinden we dat je pas hoeft te betalen bij aankomst.

Wat is er in Düsseldorf te zien?

foto van Düsseldorf

Düsseldorf is een van de grootste steden van Duitsland en kent tal van leuke bezienswaardigheden. Zo is er de fraaie en gerestaureerde Altstadt. Overdag is het hier uitstekend winkelen met de Königsallee en de Schadowstraße als bekendste winkelstraten. Verder is er de Rheinuferpromenade langs de rivier de Rijn waar je even kunt ontspannen. Wat historische bouwwerken betreft behoren een overgebleven toren van het stadskasteel, het stadhuis uit 1573 en de kerk van Sint Lambertus tot de hoogtepunten. Tenslotte kun je ook prima in de stad terecht als je van musea houdt. Zo zijn er onder meer de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen met moderne kunst en het Goethe-Museum gewijd aan de bekende Duitse schrijver.

Ga je binnenkort naar Düsseldorf? Kijk dan ook eens naar mijn website Bezoek Düsseldorf waar we veel informatieve artikelen voor je klaar hebben staan.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op