Milieusticker en Umweltzone in het Ruhrgebied

Sinds 1 januari 2012 bestaat er in het Ruhrgebied één grote zone waar je verplicht over een milieusticker moet beschikken. In dit artikel lees je er alles over. Zoek je meer algemene informatie over de milieusticker, dan kun je deze vinden op de hoofdpagina van deze website. Een lijst met andere Duitse steden waar een milieusticker vereist is vind je in dit overzicht.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in het Ruhrgebied

kaart: Umweltzone van het Ruhrgebied

Op de kaart staat de volledige Umweltzone van het Ruhrgebied aangegeven. Zonder milieusticker mag je dit gebied dus niet in. We hebben met letters ook de belangrijkste steden in het Ruhrgebied aangegeven. Je kunt op een plaatsnaam hieronder klikken voor meer gedetailleerde kaarten en informatie.

 1. Bochum
 2. Bottrop
 3. Castrop-Rauxel
 4. Dortmund
 5. Duisburg
 6. Essen
 7. Gelsenkirchen
 8. Gladbeck
 9. Herne
 10. Herten
 11. Mülheim
 12. Oberhausen
 13. Recklinghausen

Uitzonderingen

Er zijn in het Ruhrgebied ook een aantal uitzonderingen waar de milieusticker niet verplicht is. Het havengebied van Dortmund is de belangrijkste, waarover je op de pagina over Dortmund meer vindt. Ook alle Autobahnen vallen buiten de zone. Rijd je dus via de Autobahn het Ruhrgebied in en weer uit, dan hoef je niet over een milieusticker te beschikken. Het gaat om de volgende wegnummers: de A2, de A3, de A40, de A42, de A43, de A45, de A448, de A52 en de A59.

Let er wel op dat er twee Autobahnen zijn die binnen de Umweltzone overgaan in een Bundesstraße. Dit zijn de A40 voorbij knooppunt Dortmund-West en de A52 nabij Gladbeck. Je zult hier dus wel over een milieusticker moeten beschikken. Het deel van de B223 dat in Oberhausen de A516 met de A42 verbindt, valt echter wel weer buiten de milieuzone.

Parkeren buiten het Ruhrgebied

Parkeren buiten het Ruhrgebied om vervolgens het openbaar vervoer te nemen is in een groot aantal plaatsen mogelijk. Je kunt voor meer informatie op de pagina van de stad die je wilt bezoeken kijken. Denk er wel aan dat het openbaar vervoer vaak meer kost dan de milieusticker zelf. Buiten de zone parkeren is daarom alleen aan te raden als je auto erg oud is en niet voor een milieusticker in aanmerking komt.

Welke milieusticker in het Ruhrgebied?

De groene milieusticker

Sinds 1 juli 2014 is in de Umweltzone van het Ruhrgebied net als in de meeste andere Duitse steden enkel nog de groene milieusticker toegestaan. Met een gele of oude rode sticker mag je er dus niet meer in en riskeer je een boete van €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker in het Ruhrgebied

Er zijn een aantal verschillende manieren om de milieusticker voor het Ruhrgebied te kopen. De meest voor de hand liggende zijn online en onderweg langs de Autobahn. We zullen ze hieronder verder bespreken. Heb je overigens al een groene milieusticker, dan is het niet nodig een nieuwe te kopen. Milieustickers zijn namelijk altijd in alle Umweltzones van Duitsland geldig.

Online een milieusticker kopen

Wanneer je de milieusticker via ons bestelformulier aanvraagt, dan is het grote voordeel dat je deze eenvoudig met de post thuisgestuurd krijgt. Dat is dus heel wat minder moeite dan in Duitsland op zoek te gaan naar een vestiging van de DEKRA of TÜV. De sticker wordt bovendien binnen één werkdag verstuurd, dus je hoeft niet lang te wachten. Betalen doe je veilig iDEAL, creditcard of je Belgische bank en de sticker kost slechts €12,50.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van het Ruhrgebied

Wanneer je online een milieusticker bestelt, gaat er minimaal een dag overheen voordat je deze in huis hebt. Ga je vandaag of morgen naar het Ruhrgebied, dan is het aan te raden de milieusticker onderweg te kopen. Dit kan bij de meeste grotere autogarages en bij vestigingen van de TÜV, GTÜ, KÜS of DEKRA. Tankstations verkopen de sticker normaal gesproken niet. Houd wat de openingstijden betreft er wel even rekening mee dat de meeste verkooppunten op zaterdagmiddag en op zondag allemaal gesloten zijn.

Overige milieuzones in de buurt

Noordrijn-Westfalen is een zeer dichtbevolkte deelstaat met de meeste milieuzones van heel Duitsland. Zo is niet ver buiten het Ruhrgebied een sticker bijvoorbeeld ook verplicht in Dinslaken, Krefeld, Neuss, Düsseldorf, Remscheid, Wuppertal en Hagen. Deze steden vallen niet onder de milieuzone van het Ruhrgebied, maar kennen elk hun eigen zone.

Vind een hotel in het Ruhrgebied

Reis je naar het Ruhrgebied en zoek je een hotel om te overnachten? Kijk dan eens naar het aanbod op Booking.com. Dit is een Nederlands bedrijf dat is uitgegroeid tot de grootste reserveringssite van Europa. Het belangrijkste voordeel is dat je pas bij aankomst in het hotel hoeft te betalen. In het Ruhrgebied vind je ruim 350 verschillende hotels die bij Booking.com zijn aangesloten.

Wat is er in het Ruhrgebied te zien?

foto van het Ruhrgebied

Foto van het Ruhrgebied door Holger (CC BY 2.0)

Het Ruhrgebied staat vooral bekend om de industrie en veel mensen bezoeken de streek dan ook voor zakelijke doeleinden. Toch hebben de grotere plaatsen zoals Duisburg, Essen, Bochum en Dortmund ook tal van bezienswaardigheden, tientallen goede musea en veel mogelijkheden te winkelen. Verspreid door het gebied heen vind je bovendien een aantal industriële parken die vandaag de dag een toeristische bezienswaardigheid vormen. Denk bijvoorbeeld aan de oude kolenmijnen van Zeche Zollverein of het hoogovencomplex in het Landschaftspark Duisburg-Nord.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op