Milieusticker en Umweltzone in Oberhausen

Oberhausen was op 1 oktober 2008 een van de Duitse steden die met een Umweltzone kwam. Per 2012 maakt de zone bovendien deel uit van de veel grotere Umweltzone van het Ruhrgebied. In dit artikel lees je er meer over. Op zoek naar een andere stad? Bekijk dan dit overzicht. Vragen en antwoorden over de milieusticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze site.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Oberhausen

kaart: Umweltzone van Oberhausen

Het oranje gebied op de bovenstaande kaart is de Umweltzone van Oberhausen. Zoals je kunt zien valt het centrum van de stad volledig onder de regeling. Ook loopt het naar het westen, zuiden en oosten door als de veel grotere Umweltzone van het Ruhrgebied. Wil je daarvan een kaart zien, kijk dan naar het artikel dat we hebben geschreven over het Ruhrgebied.

Movie Park Germany valt buiten de Umweltzone, want het ligt nog een stuk ten noorden van het deel van Oberhausen dat op deze kaart te zien is. Het is dus niet nodig over een milieusticker te beschikken als je naar Movie Park Germany wilt.

Uitzonderingen

Net als overal in Duitsland, vallen de Autobahnen in Oberhausen buiten de verplichting over een milieusticker te beschikken. In het geval van Oberhausen gaat het dan om A2, de A42 en de A516. De B223, de weg die de A516 in het centrum van de stad met de A42 verbindt, valt ook buiten de regeling. We hebben dit op de kaart met blauw aangegeven. Let er op dat dit enkel geldt als je meteen de A42 neemt. Rijdt je door over de B223 Oberhausen in, dan moet je wel een milieusticker hebben.

Parkeren buiten de stad

Doordat het centrum van Oberhausen middenin de Umweltzone van het Ruhrgebied ligt, is het lastig aan de rand van de zone te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer te nemen. Er is bijvoorbeeld een tramnetwerk dat tot aan Sterkrade reikt (A op de kaart), maar dat zou betekenen dat je alsnog bijna een half uur moet lopen. Heb je echt geen andere mogelijkheid, parkeer je auto dan bij de Lidl of de Aldi aan de Weierstraße en loop vanaf daar via de Von-Trotha-Straße naar het centrum van Sterkrade waar je op de tram kunt stappen. Vergeet niet dat de heen- en terugreis met de tram al snel meer kost dan een sticker.

Welke milieusticker in Oberhausen?

De groene milieusticker

Net als in de rest van het Ruhrgebied en vrijwel elke andere stad in Duitsland, moet je in Oberhausen over een groene milieusticker beschikken. Komt je auto hier niet voor in aanmerking, dan is het aan te raden buiten de zone te parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Oberhausen

Voor de aanschaf van de milieusticker verwijst Oberhausen je door naar vestigingen van de DEKRA en de TÜV. Hier kun je met je kentekenbewijs de milieusticker direct meekrijgen, mits je auto in aanmerking komt natuurlijk. Denk er wel aan dat deze autozaken in het weekend vaak niet of slechts enkel op de zaterdagochtend geopend zijn. Controleer dit dus voor vertrek.

Direct naar het bestelformulier

Het is ook mogelijk de sticker via het internet te bestellen. Dit kan via het bestelformulier op deze site. Je krijgt de sticker dan binnen één werkdag per post toegestuurd en het voordeel is dat je er niet de deur voor uit hoeft. Betalen doe je bovendien veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve in de rest van het Ruhrgebied, is een milieusticker ook verplicht in Dinslaken. Deze kleinere stad grenst aan Oberhausen en ligt iets naar het noordwesten. De milieuzone beperkt zich tot het centrum van Dinslaken.

Een hotel in Oberhausen

Wil je ook in Oberhausen overnachten? Kijk dan op Booking.com, een van oorsprong Nederlandse website die in de loop der jaren uitgegroeid is tot de grootste reserveringssite van Europa. Het voordeel is dat je niet van tevoren via het internet hoeft te betalen. Dit doe je na aankomst. Bekijk daarom snel dit overzicht van alle hotels in Oberhausen.

Wat is er in Oberhausen te zien?

foto Oberhausen

CentrO en Sea Life in Oberhausen door Tuxyso (CC BY-SA 3.0)

Oberhausen is een grote stad in het Ruhrgebied met meer dan 200.000 inwoners. Bij Nederlanders staat de stad vooral bekend om het Moviepark Germany (dat dus buiten de Umweltzone ligt) en CentrO (binnen de Umweltzone). Dit laatste is een bijzonder groot overdekt winkelcentrum. Hier in de buurt vind je ook de 117 meter hoge Gasometer, een voormalige gashouder die tegenwoordig in gebruik is als expositieruimte. Het Sea Life Centre en het Rheinisches Industriemuseum zijn andere belangrijke attracties.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op