Milieusticker en Umweltzone in Duisburg

Als je met de auto naar Duisburg rijdt, dan heb je sinds 1 oktober 2008 een milieusticker nodig. In dit artikel vertellen we je er meer over. Ga je naar een andere stad? Kijk dan eens naar mijn overzicht van alle Duitse steden waar een milieusticker verplicht is. Verdere informatie over de sticker vind je op de hoofdpagina van deze website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Duisburg

kaart: Umweltzone van Duisburg

Met oranje hebben we op de kaart de Umweltzone van Duisburg aangegeven. Dit is dus het gebied waar je zonder milieusticker niet met de auto in mag. Sinds 2012 maakt deze zone deel uit van de grotere, aaneengesloten Umweltzone van het Ruhrgebied die ook buiten de kaart nog doorloopt.

Uitzonderingen

Net als in de rest van Duitsland, hoef je als je via de Autobahn Duisburg in- en weer uitrijdt niet over een milieusticker te beschikken. Dit zijn de oranje wegen op de kaart, oftewel de A42, de A40, de A59 en de A3. Denk er wel om dat je ook in de rest van het Ruhrgebied de Autobahn niet mag verlaten. Dit kan pas buiten de Umweltzone.

Parkeren buiten de stad

Komt je auto niet in aanmerking voor de juiste milieusticker? Of heb je geen tijd meer nog een milieusticker te kopen voordat je naar Duisburg gaat? Dan kun je overwegen net buiten de Umweltzone te parkeren en van daaruit het openbaar vervoer te nemen. Dit kan bij de Schauinsland-Reisen-Arena (Margaretenstraße 5-7, Duisburg), die we op de kaart aangegeven hebben met A. Hier vind je een grote parkeerplaats vanaf waar je eenvoudig naar station Duisburg-Schlenk van de S-Bahn of station Kulturstraße van de U-Bahn loopt. Het stadion ligt ook meteen naast de A59 en is dus goed te bereiken. Zowel de S-Bahn als de U-Bahn brengen je vervolgens in ongeveer 10 minuten naar het centrum van Duisburg.

Bedenk wel dat je waarschijnlijk meer aan het openbaar vervoer moet uitgeven dan wat de milieusticker kost. Buiten de milieuzone parkeren is daarom enkel een aanrader als je auto niet voor de sticker in aanmerking komt.

Welke milieusticker in Duisburg?

De groene milieusticker

In Duisburg moet je over de groene milieusticker beschikken. Komt je auto enkel voor de rode of gele sticker in aanmerking? Overweeg dan buiten de Umweltzone te parkeren zoals we hierboven hebben aangegeven.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Duisburg

Wil je een milieusticker voor Duisburg kopen, dan kun je kiezen dit online te doen of bij een van de vele testorganisaties zoals van de DEKRA, TÜV of GTÜ. Hieronder leggen we beide mogelijkheden verder uit.

Online een milieusticker kopen

Online een milieusticker kopen betekent dat je deze per post thuisgestuurd krijgt. Je hoeft er dan dus niet de deur voor uit en je hoeft je ook geen zorgen te maken dat de DEKRA of TÜV in Duitsland gesloten is. Betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank en de sticker wordt binnen één werkdag verstuurd. De Duitse milieusticker is verder altijd in alle steden met een Umweltzone geldig.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Duisburg

Denk eraan dat wanneer je online een milieusticker bestelt, het enkele dagen kan duren voordat je deze in huis hebt. Helemaal als het net voor het weekend is. Kun je daar niet op wachten, dan is het altijd nog mogelijk de sticker onderweg te kopen. Dit kan onder meer bij de grotere Duitse autogarages. Ook bedrijven zoals de DEKRA en de TÜV hebben de sticker op voorraad. Vraag naar een Umweltplakette en ze helpen je deze op je voorruit te plakken. Let wel op de openingstijden in het weekend in Duitsland en zorg dat je je kentekenbewijs mee hebt.

Overige milieuzones in de omgeving

De milieuzone van het Ruhrgebied is al de grootste van heel Duitsland, maar in de directe omgeving vind je ook nog een groot aantal andere milieuzones. In elk van deze zones is de groene milieusticker vereist. Direct in de buurt van Duisburg gaat het dan om Dinslaken, Krefeld, Neuss en Düsseldorf.

Een hotel reserveren in Duisburg?

Reis je naar Duisburg en overnacht je ook in de stad? Kijk dan eens naar Booking.com, een succesvolle reserveringssite van Nederlandse bodem die inmiddels uitgegroeid is tot de grootste van Europa. Je vindt hier een groot aanbod van hotels in Duisburg en de laagste prijzen. Bovendien hoef je pas na aankomst te betalen en niet zoals bij veel andere websites vooraf met een creditcard.

Wat is er in Duisburg te zien?

foto Duisburg

Haven van Duisburg door Carschten (CC BY-SA 3.0)

Duisburg is een van de grootste steden van het Ruhrgebied en beschikt tevens over de grootste haven ter wereld die niet aan zee ligt. Dit komt door de strategische ligging precies op de plek waar de Ruhr in de Rijn stroomt. Ondanks het industriële verleden, kun je in Duisburg ook terecht voor enkele leuke toeristische bezienswaardigheden. Zo is er de gotische Salvatorkerk uit de 14e eeuw. Ook vind je er leuke musea zoals het Lehmbruck-Museum met moderne kunst en het Museum Küppersmühle in een oude graanopslagplaats. Nog interessanter is het Landschaftspark Duisburg-Nord. Hier vind je het oude, sinds 1985 niet meer in gebruik zijnde hoogovencomplex van Thyssen waar je heel wat klautertochten door industriële bouwwerken kunt ondernemen.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op