Milieusticker en Umweltzone in Hagen

De Umweltzone van Hagen werd tegelijkertijd met die van het Ruhrgebied ingevoerd op 1 januari 2012. In dit artikel hebben we alle belangrijke feiten voor je onder elkaar gezet. Zoek je een andere Duitse stad waar een milieusticker verplicht is? Kijk dan naar dit volledige overzicht. Algemene info over de milieusticker is te vinden op de hoofdpagina van deze website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Hagen

kaart: Umweltzone van Hagen

Op de bovenstaande kaart staat de Umweltzone van Hagen aangegeven met oranje. Heb je geen milieusticker, dan mag je dit gebied met de auto dus niet in. Zoals je op de kaart kunt zien omvat de zone het centrum en veel woonwijken van de stad. De bedrijventerreinen van Hagen zoals bij de A1 (niet op de kaart) vallen buiten de regeling.

Uitzonderingen

Er zijn in Hagen geen uitzonderingen zoals doorgaande Autobahnen op de Umweltzone. Wel is het zo dat de milieusticker niet verplicht is op de straten die de grens van de zone vormen. De verplichting begint pas zodra je de milieuzone ook echt in rijdt. Dit wordt telkens duidelijk met borden aangegeven, dus je hoeft niet bang te zijn per ongeluk de Umweltzone in te rijden.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker, dan is het ook mogelijk buiten de Umweltzone van Hagen te parkeren. Een aanrader vinden we de universiteit van de stad (A op de kaart). Deze is goed via de A45 en A46 te bereiken en vanaf het terrein van de universiteit kun je een bus naar de binnenstad nemen. Dit is echter alleen aan te raden als je auto niet voor de sticker in aanmerking komt. Doordat je ook voor de bus moet betalen, kun je namelijk net zo goed een milieusticker kopen. Een andere optie is het parkeerterrein bij de Aldi (B) in het noorden van Hagen, maar vanaf hier zul je ver moeten lopen.

Welke milieusticker in Hagen?

De groene milieusticker

Net als in de meeste Duitse steden, is in Hagen de de groene milieusticker verplicht. Komt je auto daar niet voor in aanmerking? In dat geval riskeer je een boete van maar liefst €100 als je toch binnen de zone parkeert.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Hagen

De milieusticker is bij de stad Hagen zelf te koop, maar in tegenstelling tot enkele andere Duitse steden sturen ze de sticker niet per post naar het buitenland. We raden je daarom aan de milieusticker via het bestelformulier op deze website te bestellen. Je betaalt dan via iDEAL, creditcard of je Belgische bank, waarna de sticker binnen één werkdag per post verstuurd wordt. Goed om te weten is dat de sticker meteen voor alle Duitse steden met een Umweltzone geldig is.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Hagen

Heb je geen tijd meer de milieusticker te bestellen en de post af te wachten? Dan zijn er duizenden autogarages in Duitsland waar je de sticker kunt krijgen. Daarnaast is de sticker te koop bij organisaties zoals de DEKRA en de TÜV. Denk wel aan de beperkte openingstijden in het weekend. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de milieusticker niet verkocht bij tankstations tenzij die over een eigen garage beschikken.

Overige milieuzones in de buurt

Het Ruhrgebied meteen ten noorden van Hagen is de grootste milieuzone van Duitsland. Rijd je van Nederland naar Hagen, dan is de kans groot dat je door deze milieuzone moet. Andere milieuzones om rekening mee te houden zijn die van Wuppertal en Remscheid, net iets naar het zuidwesten. Ook hier is de groene milieusticker verplicht.

Een hotel in Hagen

Mocht je in Hagen overnachten, dan kunnen we je aanraden op Booking.com te kijken voor een hotel. Bij deze succesvolle reserveringssite van Nederlandse bodem betaal je pas bij aankomst en heb je dus geen gedoe met een creditcard. Bovendien hanteren ze lage prijzen. Kijk hier voor alle hotels in Hagen.

Wat is er in Hagen te doen?

foto van Hagen

Foto van Hagen door Klaus Ehlers (CC BY-SA 3.0)

Met bijna 200.000 inwoners is Hagen een grote stad. Toch is er niet heel veel te doen, aangezien de stad pas in de 19e eeuw met de komst van de industrie flink groeide. De meeste inwoners waren en zijn nog altijd werkzaam in de fabrieken en bij andere grote bedrijven. Wel zijn er een aantal attracties zoals vakwerkhuizen in het centrum. Iets buiten Hagen heb je nog wat met een hele mond vol het LWL-Freilichtmuseum Hagen – Westfälisches Landesmuseum für Handwerk und Technik heet. Dit is een openluchtmuseum in een aantal historische huizen waar je veel over de oude ambachten kunt leren. Ook is er een grote technische universiteit in de stad gevestigd.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op