Milieusticker en Umweltzone in Essen

Ga je met de auto naar Essen, dan is het sinds 1 oktober 2008 verplicht om over een milieusticker te beschikken. Sinds 1 januari 2012 maakt de Umweltzone van Essen bovendien deel uit van de grotere Umweltzone van het Ruhrgebied. In dit artikel lees je er meer over. Op zoek naar een andere stad? Bekijk dan deze lijst. Op de hoofdpagina van deze website kun je meer algemene informatie over de milieusticker lezen.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Essen

kaart: Umweltzone van Essen

Op de kaart hierboven hebben we de Umweltzone van het Ruhrgebied met oranje gemarkeerd. Dit is het gebied dat je zonder milieusticker op je voorruit dus niet in mag. Zoals je kunt zien valt niet alleen het centrum van Essen onder de verplichting, maar ook veel van de zuidelijke stadsdelen. In het oosten vormt de rivier de Ruhr de grens. Buiten de kaart loopt de grotere Umweltzone van het Ruhrgebied nog verder door.

Uitzonderingen

Zoals overal in Duitsland vormen de Autobahnen een uitzondering op de regel. Zolang je een Umweltzone via een Autobahn binnenkomt en weer uitrijdt zonder de Autobahn te verlaten, hoef je geen milieusticker te hebben. In het geval van Essen gaat het om de A40, de A52 en de A44. Let er wel op dat de A44 overgaat in de B227 (blauwe lijn op de kaart). Deze weg ligt aan de rand van de Umweltzone en valt er zelf niet onder, maar zodra je linksaf slaat wordt een sticker alsnog verplicht. Dit staat steeds duidelijk met borden aangegeven.

Parkeren buiten de stad

Wil je naar Essen maar geen milieusticker kopen? Of heb je een oudere auto die niet in aanmerking komt voor een milieusticker? Dan is het mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren. Een goede mogelijkheid heb je bij het parkeerterrein Lilienthalstraße langs de A52 (A op de kaart). Vanaf hier vertrekken er regelmatig bussen die je rechtstreeks naar de beurs van Essen brengen. Daar kun je weer overstappen op de metro naar het centrum van de stad. Houd wel in het achterhoofd dat de kosten voor het openbaar vervoer waarschijnlijk meer zullen zijn dan wat de milieusticker kost.

Welke milieusticker in Essen?

De groene milieusticker

Sinds 2014 is de groene milieusticker de enige toegestane milieusticker in Essen. Komt je auto daar niet voor in aanmerking? Dan mag je de stad niet met de auto in en zul je buiten de zone moeten parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Essen

Heb je nog geen Duitse milieusticker, dan zijn er een aantal manieren om deze te kopen. Het handigst is de sticker via het internet te bestellen omdat dit de minste moeite kost. Bovendien betaal je dan eenvoudig via . De sticker wordt dan binnen één werkdag met de post verstuurd. Op het bestelformulier lees je meer.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Essen

Heb je geen tijd meer een sticker online te bestellen, dan kun je nog terecht bij vestigingen van de ADAC, de DEKRA, TÜV, GTÜ of KÜS in Duitsland. Ook veel grotere autogarages met een eigen werkplaats kunnen je aan een milieusticker helpen. De prijs verschilt per vestiging, maar ligt meestal in de buurt van de €10. Vraag in het Duits naar een Umweltplakette en ze plakken de sticker voor je op de voorruit. Controleer wel eerst even via het internet de openingstijden. Veel autozaken zijn in Duitsland tijdens het weekend gesloten.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve de reeds genoemde grote milieuzone van het Ruhrgebied, vind je ook naar het zuiden een groot aantal zones waar een milieusticker verplicht is. Dit zijn onder meer Neuss, Düsseldorf, Langenfeld, Remscheid en Wuppertal. Deze steden liggen allemaal binnen een straal van 35 kilometer van Essen. Bekijk voor een volledig overzicht van alle Duitse milieuzones ook deze kaart.

Nog op zoek naar een hotel in Essen?

Ben je van plan in Essen te overnachten en heb je nog geen hotel gevonden? Dan kunnen we Booking.com aanraden. Dit is een Nederlandse reserveringssite met meer dan 100 hotels in Essen. Bovendien hanteren ze zeer lage prijzen en hoef je pas te betalen bij aankomst. Zo kom je dus niet voor verrassingen te staan.

Wat is er te doen in Essen?

Zeche Zollverein

Essen is met bijna 600.000 inwoners een van de grootste steden van het Ruhrgebied. Als een van de weinige Duitse steden kent het een skyline met naar Europese begrippen hoge gebouwen. Een voorbeeld hiervan is het 106 meter hoge stadhuis. Doordat Essen een verleden in de Industriële Revolutie van de 19e eeuw kent, zul je er vandaag de dag nog altijd grote, soms verlaten industriële complexen aantreffen. Het bekendst zijn de mijnen en fabrieken van Zeche Zollverein die opengesteld zijn voor het publiek en sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO vermeld staan. De stad kent tenslotte een opvallend levendig cultureel karakter met veel theaters, festivals en nachtleven.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op