Milieusticker en Umweltzone in Dortmund

Al vanaf 1 oktober 2008 is het verplicht over een milieusticker te beschikken wanneer je de binnenstad van Dortmund in wilt. Sinds 1 januari 2012 maakt de Umweltzone van Dortmund bovendien deel uit van de grotere Umweltzone van het Ruhrgebied. In dit artikel lees je er alles over. Verder kun je op de hoofdpagina meer lezen over de milieusticker zelf, terwijl we hier een lijst van alle Duitse steden met een Umweltzone hebben samengesteld.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Dortmund

kaart: Umweltzone van Dortmund

Op de kaart hierboven staat de Umweltzone van Dortmund aangegeven met oranje. Binnen dit gebied moet je dus over een milieusticker beschikken. Zoals je ziet beslaat de zone een veel groter deel van het de stad zelf en ook loopt deze verder naar het westen door. Kijk voor een volledige kaart op mijn pagina over de Umweltzone van het Ruhrgebied.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal uitzonderingen op de Umweltzone. De belangrijkste is het havengebied van Dortmund. Met de auto is deze enkel bereikbaar via de Fürst-Hardenberg-Straße (A op de kaart), een korte straat die net tussen de uiteinden van de Umweltzone ingeklemd ligt. Om bij deze straat te komen, kun je vanaf de A2 bij kruispunt Dortmund-Mengede (B) de Emscherallee (L609) richting de stad nemen. Na ongeveer 3 kilometer kom je dan bij de Ellinghauser Straße (L657). Sla hier linksaf en je bereikt na opnieuw 3 kilometer de Fürst-Hardenberg-Straße. Het staat duidelijk met bordjes aangegeven waar de Umweltzone begint, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je per ongeluk verkeerd rijdt.

Verder vallen zoals in heel Duitsland de Autobahnen buiten de milieuzone van Dortmund. In dit geval gaat het om de A45 en de A40. Deze hebben we met blauwe lijnen op de kaart aangegeven. Let er wel op dat als je vanaf Dortmund-West via de A40 de stad in gaat, je enkel nog binnen de Umweltzone deze Autobahn kunt verlaten en je dus eigenlijk al over een milieusticker moet beschikken. Het is namelijk geen doorgaande Autobahn.

Een laatste uitzondering is de Mallinkrodtstraße die de haven van Dortmund verbindt met de A45. We hebben deze straat met een rode lijn aangegeven.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker, dan is het ook mogelijk buiten Dortmund te parkeren en het openbaar vervoer te nemen naar de binnenstad. Er zijn hiervoor een aantal mogelijkheden, waarvan die ten oosten van het centrum het meest geschikt zijn. Dit zijn de parkeerplaatsen bij station Hauptfriedhof aan de Westfalendamm (1 op de kaart), station Knappschaftskrankenhaus van de S-Bahn aan de Hörder Straße (2) en tenslotte metrostation Pothecke aan de Brackeler Hellweg (3).

Kom je vanuit het het noorden of zuiden dan is het lastiger. De grote parkeerterreinen bevinden zich hier allemaal binnen de Umweltzone. Nu is het wel mogelijk in steden buiten Dortmund te parkeren en dan de S-Bahn te nemen, maar dan ben je meer tijd kwijt dan wanneer je naar een van de drie hierboven vermelde parkeerplaatsen ten oosten van het centrum rijdt. Let er ook op dat de heen- en terugreis met het openbaar vervoer, zeker als je met meerdere personen onderweg bent, al snel duurder is dan de milieusticker zelf.

Welke milieusticker in Dortmund?

De groene milieusticker

Net als in de rest van het Ruhrgebied is in Dortmund de groene milieusticker verplicht. Kom je enkel in aanmerking voor een gele of rode sticker? Dan mag je de Umweltzone van Dortmund dus niet met de auto in en zul je buiten de stad moeten parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Dortmund

Wil je een milieusticker voor Dortmund kopen dan kun je dit of via het internet doen, of bij een van de vele verkooppunten langs de weg. We lichten beide mogelijkheden hieronder toe.

Online een milieusticker kopen

Via de website van de stad Dortmund is het mogelijk de milieusticker direct te bestellen. Om deze toegestuurd te krijgen is het echter nodig je te registreren en een aantal lastige, Duitstalige formulieren in te vullen. Dat kost veel moeite en bovendien zul je lang op je sticker moeten wachten. Duitse ambtenaren zijn geen Speedy Gonzales. Je kunt de sticker ook via het aanvraagformulier op deze website bestellen. Je hebt de sticker dan snel in huis en bovendien betaal je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Dortmund

Het is tevens mogelijk bij de grotere Duitse autogarages en vestigingen van de DEKRA of TÜV een milieusticker te kopen. Dit kost meer moeite, maar als je geen tijd hebt de post af te wachten is dit je enige optie. Vraag naar een Feinstaubplakette en ze helpen je verder. Er wordt een kopie van je kentekenbewijs gemaakt, dus zorg dat je deze bij je hebt. Kijk voordat je vertrekt wel even naar de openingstijden.

Andere milieuzones in de omgeving

Behalve in het Ruhrgebied, is de milieuzone ook verplicht in een groot aantal andere steden. In de omgeving van Dortmund moet je dan denken aan bijvoorbeeld Hagen en Wuppertal. Verder naar het noorden is de sticker nog verplicht in Münster.

Een hotel reserveren in Dortmund?

Overnacht je ook in Dortmund? Kijk dan eens naar het uitgebreide overzicht van hotels in deze stad op Booking.com, mijn favoriete keuze voor het reserveren van hotels. Booking.com is een Nederlandse reserveringssite met een groot aanbod, lage prijzen en bovendien hoef je pas bij aankomst te betalen. Zo kom je dus niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Wat is er in Dortmund te zien?

foto van Dortmund

Foto van Dortmund door Dkoedo (CC BY-SA 3.0 DE)

Hoewel Dortmund al meer dan 1000 jaar geleden in de geschiedenisboeken vermeld werd, groeide het pas met de industrialisering van de 19e eeuw uit tot een stad van belang. Je zult er een aantal middeleeuwse gebouwen vinden, zoals de Reinoldikirche, maar voor de rest bestaat Dortmund uit verspreid liggende woonwijken afgewisseld door industrie. Wel kun je er terecht voor een aantal interessante musea, waaronder het Museum für Kunst und Kulturgeschichte, het Museum für Naturkunde en het Deutsches Kochbuchmuseum. Vanaf de Florianturm, een meer dan 200 meter hoge televisietoren, heb je tenslotte een goed uitzicht over Dortmund en de omgeving.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op