Milieusticker en Umweltzone in Münster

Per 1 januari 2010 is in de stad Münster een Umweltzone ingevoerd waarbinnen je over een milieusticker voor je auto moet beschikken. In dit artikel hebben we alle belangrijke informatie voor je op een rij gezet. Als je op zoek bent naar een andere stad kun je dit overzicht bekijken, terwijl je op de hoofdpagina meer algemene informatie over de sticker vindt.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Münster

kaart: Umweltzone van Münster

Je kunt de Umweltzone van Münster op de kaart hierboven bekijken. Zoals je ziet gaat het om vrijwel het volledige historische centrum en een deel tussen het centrum en het station in. De buitenwijken vallen niet onder de regeling. Zodra je de milieuzone binnenrijdt is een milieusticker dus verplicht. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat je verkeerd rijdt. Alles staat namelijk geheel op Duitse wijze keurig met borden aangegeven.

Uitzonderingen

Er zijn in Münster geen uitzonderingen op de Umweltzone zoals doorgaande wegen. Op de wegen aan de rand van de zone, zoals de B54, is een milieusticker overigens niet verplicht. Ook de Bahnhofstraße en de parkeergarage bij het station vallen net buiten de Umweltzone.

Parkeren buiten de Umweltzone

Wil je de binnenstad van Münster in maar heb je geen milieusticker? Dan is het mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren. De beste mogelijkheid hiervoor heb je op de Schlossplatz (A op de kaart) bij de universiteit. Je vindt hier bijna 1000 parkeerplaatsen en je loopt vervolgens snel de binnenstad in. Aan het zuidelijke uiteinde van het plein kun je ook een bus nemen, maar houd wel rekening met de kosten. Kom je vaker in Duitsland, dan is een milieusticker eenvoudiger en waarschijnlijk ook goedkoper.

Welke milieusticker in Münster?

De groene milieusticker

Münster was lange tijd een van de weinige Duitse steden waar je nog met een gele milieusticker de Umweltzone in kon, maar sinds 1 januari 2015 is ook hier enkel nog de groene sticker toegestaan. Let hier op als je een oudere auto hebt.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Münster

Er zijn een aantal mogelijkheden de milieusticker te kopen in Münster. Ten eerste kan dit bij het stedelijke Bürgerbüro aan de Klemensstraße 10 (1 op de kaart onderaan). Houd wel rekening met openingstijden voor ambtenaren en het feit dat dit kantoor al in de Umweltzone ligt. Rijd je bij aankomst direct door om de sticker op te halen, dan zal een politieagent hier weinig bezwaar tegen maken.

Het is ook mogelijk de sticker van tevoren via het internet te bestellen. Dit kan via het formulier op deze site. Je krijgt de sticker dan gewoon per post thuisgestuurd. Als je betaalt via iDEAL, creditcard of je Belgische bank, wordt de sticker al binnen één werkdag verstuurd. Tenzij je vandaag of morgen vertrekt, raden we je dus aan via het internet te bestellen.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Münster

Het is tenslotte ook mogelijk de milieusticker te kopen bij de meeste grotere autogarages en bij vestigingen van de DEKRA of de TÜV. Dit hoeft niet noodzakelijk een vestiging in Münster zelf te zijn, want in heel Duitsland wordt dezelfde sticker verkocht. De prijs kan per vestiging verschillen, maar ligt meestal niet boven de €10. Houd rekening met beperkte openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

Münster ligt halverwege tussen het Ruhrgebied, dat de grootste milieuzone van Duitsland kent, en Osnabrück, waar de milieusticker ook verplicht is. Zowel het Ruhrgebied als Osnabrück liggen op ongeveer 60 kilometer afstand.

Een hotel in Münster

Overnacht je ook in Münster? Kijk dan naar het aanbod van hotels in deze stad op Booking.com. Het grootste voordeel van deze reserveringssite is dat je pas na aankomst in je hotel hoeft te betalen. Bovendien is het een goed aangeschreven bedrijf van Nederlandse bodem.

Wat is er in Münster te zien?

foto Münster

Foto van Münster door Günter Hentschel (CC BY-ND 2.0)

Münster heeft bijna 300.000 inwoners, wat het een van de grotere steden dichtbij de Nederlandse grens maakt. In Duitsland staat het vooral bekend om de oude universiteit en de goede mogelijkheden er te fietsen. Tot de bezienswaardigheden behoren het gotische stadhuis en de eveneens gotische Lambertikerk uit de 14e eeuw. De Paulusdom is net iets ouder en heeft een astrologisch uurwerk uit 1542. Het barokke Fürstbischöfliche Schloss is een andere attractie die moeilijk over het hoofd te zien valt, maar dit paleis is nu in gebruik door de universiteit.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op