Milieusticker en Umweltzone in Osnabrück

De Duitse stad Osnabrück beschikt sinds 4 januari 2010 over een Umweltzone waar je alleen met de auto in mag als je een milieusticker hebt. In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rij. Zoek je een andere stad dan Osnabrück? Kijk dan naar deze lijst van alle Duitse met een Umweltzone. Meer algemene informatie vind je op de hoofdpagina van deze site.

Kaart van de Umweltzone in Osnabrück

kaart: Umweltzone van Osnabrück

Op de kaart hebben we de Umweltzone voor je aangegeven. Binnen het oranje gebied moet je dus een milieusticker op je voorruit geplakt hebben. Zoals je kunt zien vallen het volledige centrum van Osnabrück en de meeste woonwijken onder de zone. De bedrijventerreinen ten westen, noorden en oosten van de binnenstad vallen buiten de regeling.

Uitzonderingen

Osnabrück kent geen uitzonderingen op de Umweltzone. Er zijn bijvoorbeeld geen doorgaande wegen waar je niet over een milieusticker hoeft te beschikken. Wel is het zo dat de verplichting nog niet geldt op de wegen aan de rand van de milieuzone. Waar deze precies begint kun je in de stad altijd duidelijk aan de bordjes zien.

Parkeren buiten de Umweltzone

Als je auto niet in aanmerking komt voor de juiste milieusticker, kun je ook buiten de Umweltzone parkeren. In Osnabrück heb je een aantal mogelijkheden. Wil je naar het centrum van de stad, dan is dat nog net te aflopen vanaf de parkeerplaatsen bij de winkels aan de Slachthofstraße (A op de kaart). Een andere mogelijkheid is aan de Franz-Lenz-Straße (B) waar je ook genoeg parkeermogelijkheid vindt.

Moet je verderop in het centrum zijn, dan kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Dit is als je met meerdere personen onderweg bent wel duurder dan de milieusticker.

Welke milieusticker in Osnabrück?

De groene milieusticker

Je moet in Osnabrück over de groene milieusticker beschikken. Je kunt op de hoofdpagina van deze website lezen of je auto hiervoor in aanmerking komt. Komt je auto niet in aanmerking? Parkeer dan buiten de zone.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Osnabrück

Om de milieusticker in Osnabrück te kopen kun je terecht bij het Bürgeramt in het stadhuis aan de Natruper-Tor-Wall 2. De sticker kost in dat geval slechts €5,10 en je kunt deze ook meteen gebruiken in alle andere Umweltzones in Duitsland. Je moet er wel eerst voor naar het centrum van de stad rijden. Denk eraan dat het Bürgeramt alleen tijdens kantooruren geopend is.

Direct naar het bestelformulier

Koop je liever van tevoren een milieusticker? Dan kun je deze online bestellen via het bestelformulier. Je krijgt de sticker dan binnen éém werkdag met de post toegestuurd en bovendien kun je veilig betalen viaiDEAL, creditcard of je Belgische bank. Het voordeel is dat je er de deur niet voor uit hoeft.

Langs de Autobahn in de buurt van Osnabrück

Verder is het nog mogelijk de milieusticker te kopen bij grotere autogarages, of bij vestigingen van bijvoorbeeld de DEKRA en de TÜV. Vraag in het Duits naar een Umweltplakette en de de sticker wordt voor je op je voorruit geplakt. Je auto moet uiteraard wel aan de uitlaatgasnorm voor de groene sticker voldoen. De sticker is meestal niet te koop bij tankstations.

Overige milieuzones in de buurt

Osnabrück ligt in een deel van Duitsland met relatief weinig milieuzones. Enkel in Münster, een stad die 60 kilometer ten zuidoosten van Osnabrück ligt, is de milieusticker ook verplicht in de nabijheid. De enige andere stad in de deelstaat Nedersaksen die ook een milieuzone kent is Hannover, maar dat is twee uur rijden naar het oosten.

Een hotel in Osnabrück

Ga je binnenkort naar Osnabrück en heb je nog geen hotel geboekt? Dan kunnen we je aanraden eens op Booking.com te kijken. Dit is een van oorsprong Nederlandse website waarbij je pas betaalt nadat je aankomt! Kijk hier voor een overzicht van alle hotels in Osnabrück.

Wat is er te zien in Osnabrück?

foto Osnabrück

Met meer dan 150.000 inwoners is Osnabrück een vrij grote stad niet ver van de Nederlandse grens in Nedersaksen. In het centrum vind je veel historische architectuur, waaronder een barok kasteel dat nu in gebruik is door de universiteit. Tot de andere culturele hoogtepunten behoort het Felix Nussbaum Haus dat volledig in het teken staat van deze in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joodse kunstenaar. Net ten zuiden van Osnabrück ligt het Teutoburgerwoud.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op