Milieusticker en Umweltzone in Hannover

Hannover was op 1 januari 2008 samen met Berlijn en Keulen een van de eerste Duitse steden waar een Umweltzone werd ingevoerd. In dit artikel lees je er meer over. Zoek je een volledig overzicht van alles Duitse steden waar momenteel een milieusticker verplicht is? Kijk dan naar dit overzicht. Op de hoofdpagina van deze website lees je tenslotte meer algemene informatie over de milieusticker.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Hannover

kaart: Umweltzone van Hannover

Op de kaart hierboven hebben we de Umweltzone van Hannover met oranje aangegeven. Zoals je ziet valt niet alleen het centrum van de stad eronder, maar ook een groot deel van de buitenwijken. De meeste bedrijventerreinen vallen er echter weer buiten. De Umweltzone wordt verder begrensd door de B6 in het westen, de B65 in het zuiden en de A37 in het oosten. Op deze wegen zelf is het nog niet nodig een milieusticker te hebben.

Uitzonderingen

De Umweltzone van Hannover kent geen uitzonderingen zoals doorgaande Autobahnen. Misschien goed om te weten is dat de Hannover Messe, het beursterrein van de stad, volledig buiten de zone valt. Het ligt ten zuiden van Hannover langs de A37 (buiten de kaart).

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker? Dan kun je overwegen buiten de milieuzone te parkeren op een van de P+R-terreinen van Hannover. Deze lijken op de kaart ver weg, maar door de Stadtbahn te nemen ben je vaak in 10 tot 20 minuten al in het centrum. We hebben hieronder een overzicht van de stations met de grootste parkeerterreinen gemaakt en daarachter telkens het aantal plaatsen en de lijnnummers van de Stadtbahn vermeld.

  1. Wissenschaftspark, 300 plaatsen, lijn 4
  2. Paracelsusweg, 400 plaatsen, lijnen 3 en 7
  3. Nordhafen, 180 plaatsen, lijn 6
  4. Ehrhartstraße, 117 plaatsen, lijn 10
  5. Stöcken, 122 plaatsen, lijn 5
  6. Wettbergen, 111 plaatsen, lijnen 3 en 7

Elk van deze parkeerterreinen hebben we ook op de kaart aangegeven. Wel goed om te bedenken is dat het openbaar vervoer waarschijnlijk meer zal kosten dan de milieusticker. Dit geldt helemaal als je met meerdere personen reist of als je vaker met de auto naar Duitsland gaat.

Welke milieusticker in Hannover?

De groene milieusticker

Net als in de meeste Duitse steden, is de groene milieusticker tegenwoordig de enig toegestane milieusticker in Hannover. Komt je auto niet in aanmerking dan mag je de stad dus niet in en zul je buiten de zone moeten parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Hannover

Om een milieusticker te bestellen verwijst de stad Hannover je door naar de website van de DEKRA. Deze organisatie verkoopt de sticker online echter enkel in Duitsland. Je kunt de sticker daarom beter via het aanvraagformulier op deze website bestellen. De sticker wordt dan binnen één werkdag verstuurd. Betalen doe je eenvoudig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Hannover

Heb je geen tijd meer om de milieusticker online te bestellen of op de post te wachten? Dan zijn er in Duitsland talloze autogarages die je verder kunnen helpen. Tevens kun je terecht bij vestigingen van de DEKRA en TÜV. De prijs mag door de vestigingen zelf bepaald worden en ligt vaak rond de €10. Dat is net iets goedkoper dan wanneer je de sticker online bestelt, maar wel zul je natuurlijk met de auto naar een verkooppunt toe moeten rijden wat weer tijd en moeite kost. Denk wel aan de beperkte openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

In de directe omgeving van Hannover vind je geen andere milieuzones. Handig om te weten dus als je bijvoorbeeld op dit deel van Duitsland op vakantie bent. Enkel in Osnabrück naar het westen en in Bremen naar het noorden is de milieusticker ook verplicht. Beide steden liggen echter op bijna anderhalf uur rijden over de Autobahn.

Een passend hotel in Hannover

Ben je op zoek naar een hotel in Hannover dan kunnen we aanbevelen Booking.com te bekijken. Dit is een Nederlands bedrijf dat doordat je pas bij aankomst hoeft te betalen uitgegroeid is tot de grootste reserveringssite van Europa. Op Booking.com vind je meer dan 200 hotels in Hannover om uit te kiezen!

Wat is er in Hannover te zien?

foto van Hannover

Hannover is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Nedersaksen en kent verrassend veel bezienswaardigheden. Zo is er het enorme Neues Rathaus met bovenop een koepel vanaf waar je een mooi uitzicht over de stad hebt. In het oude centrum staan ook nog een aantal prachtige vakwerkhuizen. De Marktkirche, het Niedersächsisches Landesmuseum en het Leibnizhaus zijn andere attracties. Iets buiten het centrum worden de Zoo Hannover en de Herrenhäuser Gärten veel bezocht. Het laatste zijn de tuinen van het tijdens de oorlog verwoeste kasteel Herrenhaus dat momenteel herbouwd wordt. Ze behoren tot de mooiste barokke tuinen van Europa.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op