Milieusticker en Umweltzone in Berlijn
Berlijn was was op 1 januari 2008 een van de steden waar voor het eerst in Duitsland een milieusticker verplicht werd. Sinds 1 november 2019 geldt er in bepaalde straten ook een dieselverbod. In dit artikel hebben we alles wat je moet weten over de situatie in Berlijn voor je op een rij gezet. Zoek je een andere Duitse stad waar de sticker verplicht is? Kijk dan naar dit overzicht voor een volledige lijst. Voor algemene informatie over de milieusticker kun je verder lezen op de hoofdpagina van deze website.
Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.
Kaart van de Umweltzone in Berlijn
Op de kaart hierboven hebben we met oranje de Umweltzone van Berlijn aangegeven. Dat is de zogeheten milieuzone waar je met de auto zonder milieusticker dus niet in mag. Het valt bijna precies samen met het gebied binnen de Ringbahn, oftewel lijnen S41 en S42 van de S-Bahn van Berlijn. Het gehele centrum en delen van de wijken Charlottenburg, Wilmersdorf, Schöneberg, Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg vallen hierdoor binnen de Umweltzone.
Uitzonderingen
Er zijn een aantal punten binnen de Ringbahn van Berlijn die geen onderdeel van de milieuzone zijn. Meestal gaat het om slechts één straat om met de auto bij een station van de S-Bahn te komen. Het staat in dat geval altijd duidelijk met borden aangegeven. Ook de A100, die in het zuiden van de stad af en toe binnen de Ringbahn ligt, maakt geen onderdeel uit van de Umweltzone. Dit is omdat een milieusticker op de Duitse Autobahnen nooit verplicht is.
Parkeren buiten de stad
Doordat Berlijn over uitstekend openbaar vervoer beschikt, is het goed mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren en vervolgens de S-Bahn naar het centrum te nemen. Het gaat te ver om alle P+R-terreinen op te noemen, maar een aanrader is de beurs van Berlijn (A op de kaart). Deze beschikt over meer dan 2.000 parkeerplaatsen en is goed te bereiken wanneer je via de A2 of de A9 naar Berlijn rijdt. Vanaf de beurs gaan er vervolgens meerdere lijnen van de S-Bahn direct naar het centrum dat in ongeveer 15 minuten te bereiken is.
Denk er wel aan dat buiten de milieuzone parkeren vaak niet goedkoper is dan het aanschaffen van een milieusticker. Je moet namelijk nog betalen voor het openbaar vervoer om binnen het centrum van Berlijn te reizen. Wanneer je voertuig niet voor een milieusticker in aanmerking komt, is buiten de milieuzone natuurlijk wel aan te raden. Een andere reden kan zijn dat je niet zo graag in een grote stad rijdt.
Welke milieusticker in Berlijn?
Sinds 1 januari 2010 is de groene milieusticker de enig toegestane sticker in Berlijn. Een gele sticker voldoet dus niet meer. Komt je auto niet voor een groene sticker in aanmerking, dan is buiten de Umweltzone parkeren dus een optie.
Verkrijgbaarheid milieusticker in Berlijn
Er zijn een aantal manier om een milieusticker voor Berlijn te krijgen. We geven je er hieronder een overzicht van. Wanneer je ergens anders al een milieusticker gekocht hebt is het niet nodig speciaal voor Berlijn een nieuwe te kopen. Alle Duitse milieustickers zijn namelijk door heel Duitsland te gebruiken.
Online een milieusticker kopen
Het is ten eerste mogelijk de sticker online bij de stad Berlijn zelf te bestellen. Het nadeel is dat het dan al snel enkele weken kan duren. Wil je toch de sticker in Berlijn zelf bestellen, dan kun je daarvoor dit Duitstalige formulier gebruiken.
Direct naar het bestelformulier
Een tweede optie is de sticker via het bestelformulier op deze website te bestellen. Je hebt de milieusticker dan snel in huis, de sticker wordt namelijk binnen één werkdag per post verstuurd. Bovendien betaal je veilig via iDEAL, creditcard of Bancontact voor Belgische klanten. Zo zit je dus ook niet met de moeite van een buitenlandse overboeking. Kijk op het bestelformulier om de milieusticker te bestellen of voor meer informatie.
Onderweg in Duitsland
Heb je niet genoeg tijd om op de post te wachten? Dan kun je onderweg in Duitsland een sticker kopen. In het Duits wordt de sticker Feinstaubplakette genoemd en deze is bij de meeste grotere autogarages te verkrijgen. De prijzen verschillen per garage, maar liggen meestal rond de €10. Ook de DEKRA, TÜV, A.T.U en soortgelijke bedrijven verkopen de sticker. Kijk voordat je vertrekt wel even naar de openingstijden. De meeste vestigingen zijn in het weekend beperkt geopend. Zorg verder dat je je kentekenbewijs bij je hebt, hoewel die natuurlijk standaard in de auto hoort te liggen.
Overige milieuzones in de buurt van Berlijn
Bezoek je behalve Berlijn ook nog andere steden in de omgeving, dan hoef je je geen zorgen te maken als je niet over een milieusticker beschikt. Er zijn in de directe omgeving van de Duitse hoofdstad geen andere milieuzones.
Het dieselverbod van Berlijn
Omdat Duitse steden wettelijk verplicht zijn luchtvervuiling tegen te gaan en omdat Berlijn ondanks de in 2008 ingevoerde milieuzone nog steeds met ernstige vervuiling kampt, heeft de stad besloten per 1 november 2019 een zogeheten dieselverbod in te voeren. Betroffen zijn overigens slechts een klein aantal straten in de binnenstad. Berlijn volgt daarbij het voorbeeld van onder meer Hamburg. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Stuttgart, gelft het dieselverbod dus niet in de gehele milieuzone.
Het dieselverbod van Berlijn is van kracht in de onderstaande straten. De letters voor de straten komen overeen met de letters op de kaart. De delen van de straat waar het verbod geldt is aangegeven met blauwe lijnen.
- Alt-Moabit van de Gotzkowkystraße tot aan de Beusselstraße.
- Brückenstraße van de Köpenicker Straße tot aan de Holzmarkstraße.
- Friedrichstraße van de Unter den Linden tot aan de Dorotheenstraße.
- Hermannstraße van de Silbersteinstraße tot aan de Emser Straße.
- Leipziger Straße van de Charlottenstraße tot aan de Leipziger Platz.
- Reinhardstraße van de Charitéstraße tot aan de Kapelle-Ufer.
- Silbersteinstraße van de Hermannstraße tot aan de Karl-Marx-Straße.
- Stromstraße van de Bugenhagenstraße tot aan de Turmstraße.
Het verbod geldt voor alle voertuigen met een dieselmotor die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 6. Het gaat dan om personenwagens van voor 1 september 2014, lichte bedrijfswagens van voor 1 september 2015 en vrachtwagens en bussen van voor 1 januari 2013. Dit zijn wel algemene richtlijnen. Sommige fabrikanten brachten al voor de genoemde datums voertuigen met dieselmotoren die voldoen aan Euro 6 uit. Aangezien diesels met Euro 5 nog in aanmerking komen voor de in Berlijn verplichte groene milieusticker, is het op deze straten dus mogelijk een boete te krijgen zelfs als je een milieusticker hebt. Let hier goed op wanneer je eigen voertuig een oudere diesel is.
De controle wordt uitgevoerd door de politie van Berlijn. Omdat aan de buitenkant meestal niet te zien is aan welke uitlaatgasnorm een voertuig voldoet, zal de politie je laten stoppen en vragen om het kentekenbewijs. In de praktijk kun je dit verwachten bij oudere voertuigen die meestal een dieselmotor hebben, zoals vrachtwagens en busjes.
Tenslotte belangrijk om te weten dat het verbod enkel geldt voor doorgaand verkeer. Moet je in een van de straten zelf zijn, bijvoorbeeld om een winkel te bezoeken, dan mag je alsnog hier rijden met een oudere diesel. Het begin van het dieselverbod staat ook telkens duidelijk met verkeersborden aangegeven. Omdat het bovendien gaat om slechts acht straten, is het dieselverbod voor de meeste Nederlandse bezoekers van Berlijn dus niet al te ingrijpend.
Overnacht je ook in Berlijn?
Als je van plan bent binnenkort naar Berlijn te reizen en nog op zoek bent naar een hotel, raden we je aan eens op Hotel in Berlijn van Lovetrips.nl te kijken. Hier vind je een overzicht van leuke hotels die stuk voor stuk door de eigenaar van de website bezocht en beoordeeld zijn. Ook kun je er praktische tips en informatie over de bezienswaardigheden van Berlijn lezen.
Wat is er in Berlijn te zien?
Foto van Berlijn door Steve Collis (CC BY 2.0)
Berlijn is de hoofdstad van Duitsland een van de populairste steden van Europa. Ten eerste kun je er terecht voor de talloze bezienswaardigheden die met de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende splitsing van de stad in West- en Oost-Berlijn te maken hebben. De Alexanderplatz, de boulevard Unter den Linden, de Brandenburger Tor, de Großer Tiergarten en Slot Charlottenburg zijn enkele andere bekende attracties. Voor cultuur kun je verder naar het Museumsinsel of het Kulturforum en om te winkelen ga je natuurlijk naar de Kurfürstendamm en het beroemde Kaufhaus Des Westens.
Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.