Milieusticker en Umweltzone in Berlijn

Berlijn was was op 1 januari 2008 een van de steden waar voor het eerst in Duitsland een milieusticker verplicht werd. In dit artikel heb ik alles wat je moet weten over deze milieusticker in Berlijn voor je op een rij gezet. Zoek je een andere Duitse stad waar de sticker verplicht is? Kijk dan naar dit overzicht voor een volledige lijst. Voor algemene informatie over de milieusticker kun je verder lezen op de hoofdpagina van deze website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Berlijn

kaart: Umweltzone van Berlijn

Op de kaart hierboven heb ik met oranje de Umweltzone van Berlijn aangegeven. Dat is de zogeheten milieuzone waar je met de auto zonder milieusticker dus niet in mag. Het valt bijna precies samen met het gebied binnen de Ringbahn, oftewel lijnen S41 en S42 van de S-Bahn van Berlijn. Het gehele centrum en delen van de wijken Charlottenburg, Wilmersdorf, Schöneberg, Kreuzberg, Friedrichshain en Prenzlauer Berg vallen hierdoor binnen de Umweltzone.

Uitzonderingen

Er zijn een aantal punten binnen de Ringbahn van Berlijn die geen onderdeel van de milieuzone zijn. Meestal gaat het om slechts één straat om met de auto bij een station van de S-Bahn te komen. Het staat in dat geval altijd duidelijk met borden aangegeven. Ook de A100, die in het zuiden van de stad af en toe binnen de Ringbahn ligt, maakt geen onderdeel uit van de Umweltzone. Dit is omdat een milieusticker op de Duitse Autobahnen nooit verplicht is.

Parkeren buiten de stad

Doordat Berlijn over uitstekend openbaar vervoer beschikt, is het goed mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren en vervolgens de S-Bahn naar het centrum te nemen. Het gaat te ver om alle P+R-terreinen op te noemen, maar een aanrader is de beurs van Berlijn (A op de kaart). Deze beschikt over meer dan 2.000 parkeerplaatsen en is goed te bereiken wanneer je via de A2 of de A9 naar Berlijn rijdt. Vanaf de beurs gaan er vervolgens meerdere lijnen van de S-Bahn direct naar het centrum dat in ongeveer 15 minuten te bereiken is.

Welke milieusticker in Berlijn?

De groene milieusticker

Sinds 1 januari 2010 is de groene milieusticker de enig toegestane sticker in Berlijn. Een gele sticker voldoet dus niet meer. Komt je auto niet voor een groene sticker in aanmerking, dan is buiten de Umweltzone parkeren dus een optie.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Berlijn

Er zijn een aantal manier om een milieusticker voor Berlijn te krijgen. Ik geef je er hieronder een overzicht van. Wanneer je ergens anders al een milieusticker gekocht hebt is het niet nodig speciaal voor Berlijn een nieuwe te kopen. Alle Duitse milieustickers zijn namelijk door heel Duitsland te gebruiken.

Online een milieusticker kopen

Het is ten eerste mogelijk de sticker online bij de stad Berlijn zelf te bestellen. Het nadeel is dat het dan al snel enkele weken kan duren. Wil je toch de sticker in Berlijn zelf bestellen, dan kun je daarvoor dit Duitstalige formulier gebruiken.

Direct naar het bestelformulier

Een tweede optie is de sticker via het bestelformulier op deze website te bestellen. Je hebt de milieusticker dan snel in huis, de sticker wordt namelijk binnen één werkdag per post verstuurd. Bovendien betaal je veilig via iDEAL, creditcard of Bancontact voor Belgische klanten. Zo zit je dus ook niet met de moeite van een buitenlandse overboeking. Kijk op het bestelformulier om de milieusticker te bestellen of voor meer informatie.

Onderweg in Duitsland

Heb je niet genoeg tijd om op de post te wachten? Dan kun je onderweg in Duitsland een sticker kopen. In het Duits wordt de sticker Feinstaubplakette genoemd en deze is bij de meeste grotere autogarages te verkrijgen. De prijzen verschillen per garage, maar liggen meestal rond de €10. Ook de DEKRA, TÜV, A.T.U en soortgelijke bedrijven verkopen de sticker. Kijk voordat je vertrekt wel even naar de openingstijden. De meeste vestigingen zijn in het weekend beperkt geopend. Zorg verder dat je je kentekenbewijs bij je hebt, hoewel die natuurlijk standaard in de auto hoort te liggen.

Overnacht je ook in Berlijn?

Als je van plan bent binnenkort naar Berlijn te reizen en nog op zoek bent naar een hotel, raad ik je aan eens op Hotel in Berlijn van Lovetrips.nl te kijken. Hier vind je een overzicht van leuke hotels die stuk voor stuk door de eigenaar van de website bezocht en beoordeeld zijn. Ook kun je er praktische tips en informatie over de bezienswaardigheden van Berlijn lezen.

Wat is er in Berlijn te zien?

foto van Berlijn

Foto van Berlijn door Steve Collis (CC BY 2.0)

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland een van de populairste steden van Europa. Ten eerste kun je er terecht voor de talloze bezienswaardigheden die met de Tweede Wereldoorlog en de daaropvolgende splitsing van de stad in West- en Oost-Berlijn te maken hebben. De Alexanderplatz, de boulevard Unter den Linden, de Brandenburger Tor, de Großer Tiergarten en Slot Charlottenburg zijn enkele andere bekende attracties. Voor cultuur kun je verder naar het Museumsinsel of het Kulturforum en om te winkelen ga je natuurlijk naar de Kurfürstendamm en het beroemde Kaufhaus Des Westens.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op