Milieusticker en Umweltzone in Stuttgart

Samen met een aantal andere steden in Baden-Württemberg, beschikt Stuttgart sinds 1 maart 2008 over een zogeheten Umweltzone. Ik heb in dit artikel alle nodige informatie voor je verzameld. Zoek je een andere Duitse stad met een zone waar een milieusticker verplicht is? Raadpleeg dan deze lijst. Uitleg over de milieusticker in het algemeen staat op de hoofdpagina van deze website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Stuttgart

kaart: Umweltzone van Stuttgart

De Umweltzone, dus het gebied waar je zonder milieusticker niet in mag, omvat de volledige stad Stuttgart. Ik heb het met oranje op de kaart hierboven aangegeven. Bovendien grenst de zone in het noorden direct aan die van Leonberg en Hemmingen en aan die van Ludwigsburg. Dit maakt het tot een van de grootste aaneengesloten Umweltzones van Duitsland. Houd hier dus rekening mee wanneer je behalve Stuttgart ook de omgeving van de stad bezoekt.

Uitzonderingen

Stuttgart kent een aantal uitzonderingen op de Umweltzone. Ten eerste is de milieusticker niet verplicht op de Duitse Autobahnen. In het geval van Stuttgart gaat het dan om de A8 en de A81 die beide gedeeltelijk door de zone lopen. Ook op de A831 is een milieusticker niet vereist, maar denk eraan dat je deze Autobahn enkel binnen de Umweltzone kunt verlaten. Een sticker is dan alsnog verplicht.

Verder heb je geen sticker nodig als je via de B10 en de Hafenbahnstraße naar station Stuttgart-Obertürkheim rijdt. Een laatste uitzondering wordt gevormd door de Mittlere Filderlinie en de Neuhauser Straße. Dit zijn de wegen om vanaf de A8 naar de Messe Stuttgart te rijden. Ik heb deze twee uitzonderingen met blauwe lijnen op de kaart aangegeven. Ter plaatse staat alles duidelijk met verkeersborden aangegeven.

Parkeren buiten de milieuzone

Doordat Stuttgart over uitstekend openbaar vervoer beschikt, is parkeren buiten de Umweltzone ook mogelijk. Dit kan het beste bij een station van de S-Bahn, zoals het hierboven al vermelde station Stuttgart-Obertürkheim (A op de kaart) op lijn S1. Station Stuttgart Flughafen/Messe (B) op lijnen S2 en S3 biedt ook veel parkeergelegenheid. Iets dichter bij het centrum vind je tenslotte station Fellbach (C), ook weer op lijnen S2 en S3.

Denk eraan dat deze stations allemaal ten zuiden en oosten van Stuttgart liggen. Ten noorden van de stad zijn er ook genoeg stations van de S-Bahn met parkeergelegenheid, maar deze liggen in de Umweltzones van Leonberg en Hemmingen en Ludwigsburg. Kom je vanuit Nederland of België en wil je buiten de Umweltzone parkeren, dan is het dus aan te raden nog een klein stukje over de Autobahn door te rijden.

Welke milieusticker in Stuttgart?

De groene milieusticker

Evenals in tegenwoordig zo goed als alle andere Duitse steden, is in Stuttgart de groene milieusticker vereist. Lees op de hoofdpagina meer over de verschillende kleuren. Komt je auto niet in aanmerking, dan riskeer je een boete van €80.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Stuttgart

Stuttgart is een van de Duitse steden die de milieusticker online verkoopt, maar omdat ze de sticker niet naar het buitenland sturen heb je hier niet zoveel aan. Wil je de sticker toch online bestellen? Dan kan dit via het ons bestelformulier en krijg je de sticker binnen één werkdag per post toegestuurd. Betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Verder kun je sticker ook kopen bij de meeste grotere autogarages en bij instellingen zoals de DEKRA en de TÜV. Je bent dan iets goedkoper uit, maar wel zul je meer moeite moeten doen. Vraag in het Duits naar een Feinstaubplakette en aan de hand van je kentekenbewijs wordt dan gecontroleerd of je auto in aanmerking komt. Het voordeel is dat je de sticker direct meekrijgt.

Hotels in Stuttgart

Ben je ook nog op zoek naar een plek om te overnachten in Stuttgart? Bekijk dan eens het aanbod op Booking.com. Dit is een Nederlandse reserveringssite die uitgegroeid is tot de grootste van Europa. Het belangrijkste voordeel is dat je pas bij aankomst hoeft te betalen. Kijk hier voor een lijst van alle hotels in Stuttgart.

Wat is er in Stuttgart te doen?

foto Stuttgart

Als hoofdstad van Baden-Württemberg beschikt Stuttgart over talloze toeristische trekpleisters. Denk bijvoorbeeld van het Altes Schloss en het Neues Schloss in het centrum van de stad, twee voormalige kastelen van de oude hertogen van Schwaben. Ook rond de Schillerplatz vind je veel bezienswaardigheden, zoals de Stiftskirche uit de 13e eeuw en de Fruchtkasten, een wijnhuis uit 1596. Liefhebbers van auto’s kunnen terecht in het Porsche Museum en het Mercedes-Benz Museum, terwijl er op het gebied van kunst en cultuur veel te zien is in het Württembergisches Landesmuseum en de Staatsgalerie Stuttgart.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op