Milieusticker en Umweltzone in Stuttgart

Samen met veel andere steden in Baden-Württemberg, beschikt Stuttgart sinds 1 maart 2008 over een milieuzone. Sinds 1 januari 2019 beschikt de stad ook over een dieselverbod. We hebben in dit artikel alle informatie voor je verzameld. Zoek je een andere Duitse stad waar een milieusticker verplicht is? Raadpleeg dan deze lijst. Uitleg over de milieusticker in het algemeen staat op de hoofdpagina.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Stuttgart

kaart: Umweltzone van Stuttgart

De Umweltzone, dus het gebied waar je zonder milieusticker en met een oudere diesel niet in mag, omvat de volledige stad Stuttgart. We hebben het met oranje op de kaart hierboven aangegeven. Verder grenst de zone in het noorden direct aan die van Leonberg en Hemmingen en aan die van Ludwigsburg. Dit maakt het tot een van de grootste aaneengesloten Umweltzones van Duitsland. Houd hier dus rekening mee wanneer je behalve Stuttgart ook de omgeving bezoekt.

Uitzonderingen

Stuttgart kent een aantal uitzonderingen op de Umweltzone. Ten eerste gelden de regelingen net als in de rest van Duitsland nooit op de Autobahnen. In het geval van Stuttgart gaat het dan om de A8 en de A81 die beide gedeeltelijk door de zone lopen. Ook op de A831 bij Vaihingen is een milieusticker op papier niet vereist, maar omdat je deze Autobahn enkel binnen de Umweltzone kunt verlaten is een sticker hier in de praktijk alsnog nodig.

Verder heb je geen sticker nodig als je via de B10 en de Hafenbahnstraße naar station Stuttgart-Obertürkheim ten oosten van Stuttgart rijdt. Parkeren bij dit station is zonder milieusticker ook mogelijl. Een andere uitzondering wordt gevormd door de Mittlere Filderlinie en de Neuhauser Straße. Dit zijn de wegen om vanaf de A8 naar de Messe Stuttgart te rijden. We hebben deze uitzonderingen met blauwe lijnen op de kaart aangegeven. Ter plaatse staat alles duidelijk met verkeersborden aangegeven, waardoor je niet snel per verkeerd rijdt.

Het dieselverbod van Stuttgart is op bovenstaande wegen niet van kracht.

Parkeren buiten de milieuzone

Doordat Stuttgart over uitstekend openbaar vervoer beschikt, is het ook een optie buiten de Umweltzone te parkeren. Dit kan het beste bij een station van de S-Bahn, zoals het hierboven vermelde station Stuttgart-Obertürkheim (A op de kaart) op lijn S1. Station Stuttgart Flughafen/Messe (B) op lijnen S2 en S3 biedt ook veel parkeergelegenheid. Iets dichter bij het centrum vind je tenslotte station Fellbach (C), dat zich ook weer langs lijnen S2 en S3 bevindt.

Denk eraan dat deze stations ten zuiden en oosten van Stuttgart liggen. Ten noorden van de stad zijn er ook genoeg stations van de S-Bahn met voldoende parkeergelegenheid, maar deze liggen in de Umweltzones van Leonberg en Hemmingen en Ludwigsburg. Kom je vanuit Nederland of België en wil je buiten de Umweltzone parkeren, dan is het dus aan te raden nog een klein stukje over de Autobahn door te rijden.

Wel goed om te bedenken, is dat het openbaar vervoer meer kost dan de aanschaf van een milieusticker. Tenzij je een oude, in Stuttgart geweerde diesel hebt, is het dus aan te raden gewoon de milieusticker te kopen.

Welke milieusticker in Stuttgart?

De groene milieusticker

Evenals in tegenwoordig zo goed als alle andere Duitse steden, is in Stuttgart de groene milieusticker vereist. Lees op de hoofdpagina meer over de verschillende kleuren. Let er op dat sinds de invoering van het dieselverbod in 2019, je zelfs met een groene sticker de milieuzone niet meer in mag met sommige oudere diesels. Meer daarover lees je onderaan deze pagina.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Stuttgart

Stuttgart is een van de Duitse steden die de milieusticker online verkoopt, maar omdat ze de sticker niet naar het buitenland sturen heb je hier niet zoveel aan. Wil je de sticker toch online bestellen? Dan kan dit via het ons bestelformulier en wordt de sticker binnen één werkdag per post toegestuurd. Betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Verder kun je sticker ook kopen bij de meeste grotere autogarages en bij bedrijven zoals de DEKRA en de TÜV. Je bent dan soms goedkoper uit, maar wel moet je meer moeite doen. Vraag in het Duits naar een Feinstaubplakette en aan de hand van je kentekenbewijs wordt dan gecontroleerd of je auto in aanmerking komt. Het voordeel is dat je de sticker direct meekrijgt.

Het dieselverbod van Stuttgart

Ondanks de milieuzone, kampt Stuttgart als een van de grootste Duitse steden nog steeds met ernstige luchtvervuiling. Samen met onder meer Hamburg en Keulen, dringt de stad daarom al enkele jaren bij de Duitse bondsregering aan om een blauwe milieusticker in te mogen voeren. Dit is een sticker waar alleen de nieuwste diesels vanaf 2014 voor in aanmerking komen. Door deze blauwe sticker verplicht te stellen, kunnen de meest vervuilende voertuigen uit Stuttgart geweerd worden.

Door politiek getrouwtrek in de Bundestag is de blauwe sticker echter keer op keer uitgesteld. Na een uitspraak van het hoogste Duitse gerechtshof in op 27 februari 2018, heeft Stuttgart daarom besloten een zogeheten dieselverbod in te stellen. Dit geldt vanaf de volgende data voor:

De jaartallen hierboven zijn algemene richtlijnen. Je kunt de uitlaatgasnorm voor je eigen voertuig controleren op het kentekenbewijs bij punt V.9. Let er verder op dat diesels vanaf uitlaatgasnorm Euro 4 al in aanmerking komen voor een groene milieusticker. Dit betekent dus dat je zelfs met een milieusticker in Stuttgart een boete kunt krijgen! Heeft je voertuig geen dieselmotor of voldoet deze aan uitlaatgasnorm Euro 5 (vanaf 2019) of Euro 6 (vanaf 2020), dan is er natuurlijk niets aan de hand.

Voor de naleving van het verbod is de politie van Stuttgart verantwoordelijk. Nu is het aan de buitenkant van je auto niet altijd te zien of deze op diesel rijdt en van welk bouwjaar deze is. Dit maakt het voor de politie een lastige opgave. In geval van twijfel, mogen ze je vragen je kentekenbewijs te laten zien. De boete bedraagt net als voor het ontbreken van een milieusticker €100.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve de reeds genoemde milieuzone van Ludwigsburg en Leonberg en Hemmingen, vind je rondom Stuttgart nog een groot aantal andere milieuzones. Denk aan Heilbronn ten noorden, Reutlingen en Tübingen ten zuiden, Herrenberg ten zuidwesten, Pforzheim ten westen en Mühlacker ten noordwesten van Stuttgart.

Hotels in Stuttgart

Ben je ook nog op zoek naar een plek om te overnachten in Stuttgart? Bekijk dan eens het aanbod op Booking.com. Dit is een Nederlandse reserveringssite die uitgegroeid is tot de grootste van Europa. Het belangrijkste voordeel is dat je pas bij aankomst hoeft te betalen. Kijk hier voor een lijst van alle hotels in Stuttgart.

Wat is er in Stuttgart te doen?

foto Stuttgart

Als hoofdstad van Baden-Württemberg beschikt Stuttgart over talloze toeristische trekpleisters. Denk bijvoorbeeld van het Altes Schloss en het Neues Schloss in het centrum van de stad, twee voormalige kastelen van de oude hertogen van Schwaben. Ook rond de Schillerplatz vind je veel bezienswaardigheden, zoals de Stiftskirche uit de 13e eeuw en de Fruchtkasten, een wijnhuis uit 1596. Liefhebbers van auto’s kunnen terecht in het Porsche Museum en het Mercedes-Benz Museum, terwijl er op het gebied van kunst en cultuur veel te zien is in het Württembergisches Landesmuseum en de Staatsgalerie Stuttgart.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op