Milieusticker en Umweltzone in Heilbronn

Op 1 januari 2009 werd de Umweltzone van Heilbronn ingevoerd, oftewel het deel van de stad waar je over een milieusticker moet beschikken. In dit artikel hebben we de belangrijkste info voor je op een rij gezet. Zoek je meer over de milieusticker zelf? Dan heb je ongetwijfeld iets aan deze uitleg. Zoek je een andere stad in Duitsland met een Umweltzone, kijk dan eens naar deze lijst.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Heilbronn

Op de kaart hierboven kun je de Umweltzone van Heilbronn zien. We hebben deze met oranje gemarkeerd. Zoals je kunt zien is de zone niet één aaneengesloten gebied. De Umweltzone staat echter steeds duidelijk met bordjes aangegeven, dus bang dat je verkeerd rijdt hoef je niet te zijn.

Uitzonderingen

De belangrijkste uitzonderingen op de Umweltzone van Heilbronn zijn de straten aan weerszijden van de rivier. Aan de linkeroever is dit de Neckartalstraße en aan de rechteroever de Hafenstraße. Ook drie bruggen die deze wegen met elkaar verbinden vallen niet onder de zone. Hierdoor is het mogelijk via de met blauw aangegeven Neckartalstraße, Heilbronn in en weer uit te rijden.

Parkeren buiten de Umweltzone

Doordat de straten aan weerszijden van de Neckar niet onder de Umweltzone vallen, is Heilbronn ook goed te bereiken als je niet over een milieusticker beschikt. Je kunt zowel vanaf de Neckartalstraße als vanaf de Hafenstrase namelijk op tal van parkeerterreinen terecht die buiten de Umweltzone vallen. Een goede optie om zo naar het historische centrum te kunnen lopen is het parkeerterrein bij de brug aan het begin van de Karlsruher Straße (A).

Afhankelijk van waar je in de stad moet zijn, zal een milieusticker aanschaffen echter makkelijker zijn. Moet je gebruik maken van het openbaar vervoer doordat je buiten de milieuzone parkeert, dan zal een milieusticker aanschaffen waarschijnlijk ook goedkoper zijn.

Welke milieusticker in Heilbronn?

De groene milieusticker

Voor Heilbronn is net als in de rest van Baden-Württemberg de groene milieusticker verplicht. Komt je auto daar niet voor in aanmerking, zorg dan dat je buiten de Umweltzone parkeert om een boete van €100 te voorkomen.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Heilbronn

Voor bewoners van Heilbronn zelf is de milieusticker bij de stad te koop voor €5, maar buitenlandse bezoekers worden doorverwezen naar de DEKRA en de TÜV. Bestel je bij deze organisaties via het internet, dan ben je echter flink wat geld kwijt. Mijn advies is sticker via het formulier op deze website te bestellen. Je bent dan goedkoper uit, hebt de sticker snel in huis en betaalt via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van Heilbronn

Uiteraard kun je ook bij een vestiging van de DEKRA of TÜV in Heilbronn langsgaan om de sticker op te halen. Omdat het meer moeite kost dan online bestellen, raden we aan dit enkel te doen als je geen tijd meer hebt op de post te wachten. Vestigingen mogen de prijs zelf bepalen, maar meestal ligt deze rond de €10. Afgezien van vestigingen van de DEKRA of TÜV, kun je ook terecht bij de grotere autogarages die je onderweg vanaf Nederland of België langs de Autobahn tegenkomt. Tankstations verkopen de sticker meestal niet.

Overige milieuzones in de buurt

Hoewel Baden-Württemberg een van de deelstaten met de meeste milieuzones is, hoef je in de directe nabijheid van Heilbronn geen rekening met andere zones te houden. Rijd je echter verder naar het zuiden, dan kom je na ongeveer een half uur in de milieuzones van Leonberg/Hemmingen en die van Ludwigsburg. Beide zones sluiten direct aan op die van Stuttgart. Samen vormen deze zones het op één na grootste gebied van Duitsland waar een milieusticker verplicht is.

In enkele andere steden in de buurt, namelijk Heidelberg en Karlsruhe, was een milieusticker eerder verplicht maar nu niet meer.

Vind een hotel in Heilbronn

Voor een hotel in Heilbronn verwijzen we je door naar Booking.com. Dit is een Nederlands bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste reserveringssite van Europa. Het belangrijkste voordeel is dat je pas bij aankomst in je hotel hoeft te betalen. Kijk hier voor alle hotels in Heilbronn.

Wat is er in Heilbronn te zien?

foto Heilbronn

Heilbronn was in de 19e eeuw een van de grootste industriesteden in het zuiden van Duitsland. Hierdoor en doordat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gebombardeerd werd, zijn er in het centrum weinig historische gebouwen te vinden. Een aantal, zoals het stadhuis, de Kilianuskerk en het Käthchenhaus, zijn in oude staat gerestaureerd. Heilbronn kent verder ook twee interessante musea over natuurkunde en archeologie. Met 123.000 inwoners is het een van de grotere steden van Baden-Württemberg.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op