Milieusticker en Umweltzone in Leonberg/Hemmingen

De Umweltzone Leonberg/Hemmingen is een milieuzone net ten noordwesten van Stuttgart die bestaat sinds 2 december 2013. De zone omvat de plaatsen Leonberg en Hemmingen en nog een aantal kleinere dorpen. In dit artikel lees je er meer over. Zoek je informatie over andere Duitse plaatsen met een Umweltzone? Kijk dan naar dit overzicht. Meer algemene informatie over de milieusticker kun je vinden op de hoofdpagina van mijn website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Leonberg/Hemmingen

kaart: Umweltzone van Leonberg/Hemmingen

Zoals je kunt zien omvat de Umweltzone (het oranje gebied op de kaart) een groot aantal dorpen. Je hoeft echter niet bang te zijn per ongeluk de zone in te rijden, want het begin staat telkens duidelijk aangegeven met verkeersborden. Let er wel op dat de Umweltzones van Ludwigsburg en Stuttgart vrijwel meteen aan die van Leonsberg/Hemmingen grenzen. In de praktijk is er hier dus sprake van een grote, aaneengesloten milieuzone.

Uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen op de Umweltzone van Leonberg/Hemmingen, namelijk de A8 en de A81 die we op de kaart aangegeven hebben met blauwe lijnen. Het is op deze Autobahnen net als op alle andere Autobahnen in Duitsland niet nodig om over een milieusticker te beschikken. Dit geldt alleen als je via de Autobahn de Umweltzone in- en weer uitrijdt.

Parkeren buiten de Umweltzone

Leonberg, Hemmingen en de andere dorpen zijn vrij klein. Ze beschikken in tegenstelling tot de grotere Duitse steden niet over parkeerterreinen buiten de stad vanaf waar je een tram of metro naar het centrum kunt nemen. Moet je toch in een van de dorpen zijn, maar heb je geen milieusticker? Dan kun je nog overwegen de S-Bahn in Renningen (A op de kaart) te nemen. Lijnen S6 en S60 richting Stuttgart stoppen onderweg in Leonberg, Höfingen en Ditzingen. Je betaalt voor de trein wel al snel meer dan voor de milieusticker, waardoor dit alleen een aanrader is als je auto niet voor een sticker in aanmerking komt.

Welke milieusticker in Leonberg/Hemmingen?

De groene milieusticker

Net als in Stuttgart moet je in de Umweltzone van Leonberg/Hemmingen over de groene milieusticker beschikken. Heb je een oudere auto die niet voor de groene sticker in aanmerking komt, dan riskeer je een boete van €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker

Het is als buitenlander niet mogelijk direct een milieusticker te bestellen in Leonberg of een van de andere dorpen. Wel is het mogelijk de sticker voor vertrek via het internet te bestellen. Dit kan via het bestelformulier op deze website, waarna je de sticker binnen één werkdag toegestuurd krijgt. Betalen doe je via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Leonberg/Hemmingen

Heb je geen tijd meer online een milieusticker te kopen, dan kun je onderweg nog terecht bij de meeste grotere autogarages. Kom je uit de richting van Pforzheim dan kun je de sticker ook kopen bij de DEKRA in Niefen langs de A8. Kom je uit Calw, dan is er in deze plaats een vestiging van de TÜV waar de sticker verkrijgbaar is. Kom je uit de richting van Ludwigsburg of Stuttgart? Kijk dan even naar de pagina’s op deze website over de Umweltzones van deze twee steden.

Overige milieuzones in de buurt

Zoals reeds vermeld, sluiten de milieuzones van Ludwigsburg en Stuttgart meteen aan op die van Leonberg en Hemmingen. Ga je juist richting het westen, dan is de sticker ook verplicht in Pforzheim en Mühlacker. In Karlsruhe en Heidelberg daarentegen is de milieuzone weer opgeheven. In deze steden is een milieusticker niet laner verplicht. Zie voor meer informatie ook deze kaart, met een overzicht van alle milieuzones in Duitsland.

Een hotel in Leonberg of Hemmingen

Verblijf je in Leonberg of Hemmingen? Kijk dan eens op Booking.com, de grootste reserveringssite van Europe. Het belangrijkste voordeel is dat je niet via het internet hoeft te betalen, maar pas na aankomst in je hotel. Zowel in Leonberg als in Hemmingen vind je een prima aanbod van hotels.

Wat is er in Leonberg en Hemmingen te doen?

foto van Leonberg

Foto van Leonberg door Denys (CC BY 3.0)

Zoals gezegd omvat de Umweltzone Leonberg, Hemmingen en een groot aantal kleinere dorpen. Hiervan is Leonberg zelf beroemd door de vakwerkhuizen in het middeleeuwse centrum. Ook is er een klein kasteel waar je de Pomeranzengarten vindt, mooie tuinen uit de tijd van de renaissance. Verder is er nog de 481 meter hoge Engelberg met een uitkijktoren voor een goed uitzicht. In de overige dorpen vind je nog meer vakwerkhuizen, maar dan op kleinere schaal. Hemmingen heeft tenslotte nog een klein kasteel dat nu dienst doet als stadhuis.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op