Milieusticker en Umweltzone in Pforzheim

Pforzheim is een van de Duitse steden waar een milieusticker al lange tijd verplicht is. De Umweltzone van deze stad werd namelijk op 1 januari 2009 ingevoerd. In dit artikel zetten we alles voor je op een rij. Algemene informatie over de milieusticker kun je op de hoofdpagina vinden. Zoek je een andere stad? Kijk dan naar deze actuele lijst van alle Duitse steden met een Umweltzone.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Pforzheim

kaart: Umweltzone van Pforzheim

De Umweltzone van Pforzheim die je op de kaart hierboven kunt zien is relatief klein in verhouding tot de grootte van de stad. De meeste woonwijken en bedrijventerreinen (niet op de kaart) vallen buiten de Umweltzone.

Uitzonderingen

De milieuzone van Pforzheim kent geen uitzonderingen. Denk er dus aan dat hoewel de B10 en de B294 doorgaande wegen zijn, je alsnog een milieusticker moet hebben. Dit geldt niet voor de verder naar het noorden gelegen A8. Deze ligt volledig buiten de Umweltzone en valt bovendien net als alle Autobahnen in Duitsland buiten de regeling.

Parkeren buiten de Umweltzone

Komt je auto niet in aanmerking voor een milieusticker of wil je deze niet kopen? Dan is het mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren. Kom je vanuit het noorden, dan is er een parkeergarage (A op de kaart) bij het station. Vanaf hier loop je zo het centrum in. Kom je vanuit het zuiden, dan kun je parkeren bij het Gesellscher Park (B), maar vanaf hier is het iets verder lopen.

Welke milieusticker in Pforzheim?

De groene milieusticker

Evenals in de rest van Baden-Württemberg zul je in Pforzheim een groene milieusticker op je voorruit moeten plakken. Je kunt op de hoofdpagina meer lezen over de verschillende soorten milieustickers.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Pforzheim

De stad Pforzheim biedt de mogelijkheid online een milieusticker te bestellen, maar dat geldt enkel voor inwoners van de stad zelf. Als Nederlander of Belg kun je echter ook de sticker gewoon via het dit formulier bestellen. De sticker wordt dan per post binnen één werkdag toegestuurd, zodat je de sticker dus snel in huis hebt. Betalen doe je via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Pforzheim

Verder is het ook mogelijk de milieusticker te kopen bij de meeste grotere autogarages en bij instellingen zoals de DEKRA en de TÜV. Dit kost iets meer moeite, maar is de enige optie als je vandaag of morgen al vertrekt. In het Duits wordt de sticker meestal Umweltplakette genoemd. Zorg verder dat je je kentekenbewijs bij je hebt en controleer voor vertrek de openingstijden.

Overige milieuzones in de buurt

De deelstaat Baden-Württemberg kent relatief veel milieuzones. Ook in de omgeving van Pforzheim moet je rekening houden met andere steden waar een milieusticker verplicht is. Bijna aangrenzend ligt de milieuzone van Mühlacker, terwijl 25 kilometer naar het oosten de milieuzone van Leonberg en Hemmingen begint. Samen met Ludwigsburg en Suttgart, vormt deze zone één grote, aaneengesloten milieuzone waar een sticker verplicht is.

Een hotel in Pforzheim

Ben je op zoek naar een hotel in Pforzheim? Kijk dan op Booking.com. Dit is een van oorsprong Nederlandse reserveringssite die uitgegroeid is tot de grootste van Europa. Het voordeel is dat je pas betaalt wanneer je in je hotel aankomt. Kijk daarom snel naar dit overzicht van alle hotels in Pforzheim.

Wat is er te zien in Pforzheim?

foto Pforzheim

Foto van Pforzheim door Nordbadenser (CC BY-SA 3.0)

In tegenstelling tot andere grote steden in dit deel van Duitsland, werd Pforzheim na de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog niet herbouwd in de oude stijl. In plaats daarvan tref je er tegenwoordig vooral naoorlogse architectuur aan. De stad kent dan ook weinig echt leuke bezienswaardigheden, maar geldt meer als een handige stad om inkopen te doen als je bijvoorbeeld op vakantie bent in het Zwarte Woud.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op