Milieusticker en Umweltzone in Bochum

Sinds 1 oktober 2008 is het verplicht een milieusticker te hebben wanneer je met de auto Bochum en een groot aantal andere steden in het Ruhrgebied in wilt. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de situatie in Bochum. Zoek je een andere stad? Kijk dan eens naar mijn overzicht van alle Duitse steden waar een milieusticker vereist is. Zoek je juist algemene informatie over de milieusticker zelf, lees dan hier verder.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Bochum

kaart: Umweltzone van Bochum

Bochum kent al sinds 2008 een Umweltzone die op 1 januari 2012 is opgegaan in de grotere Umweltzone van het Ruhrgebied. Op de kaart hierboven hebben we met oranje deze grotere milieuzone aangegeven die ook buiten de kaart doorloopt. Voor een kaart van de volledige Umweltzone kun je op de pagina van het Ruhrgebied kijken.

Uitzonderingen

Net als in de rest van Duitsland, hoef je bij Bochum niet over een milieusticker te beschikken als je gebruik maakt van de Autobahn. Het gaat dan om de A40, de A43 en de buiten het centrum beginnende A44. De A448, die dienst doet als de ringweg van Bochum, valt ook buiten de Umweltzone. Op de kaart staan al deze Autobahnen duidelijk aangegeven. In de rest van het Ruhrgebied kun je eveneens gebruik maken van de Autobahnen zonder dat je een milieusticker hoeft te hebben. De sticker is pas vereist zodra je de Autobahn verlaat.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker of komt je auto niet in aanmerking voor de in het Ruhrgebied vereiste sticker? Dan is het mogelijk buiten de milieuzone te parkeren en daarna met het openbaar vervoer de stad in te gaan. Een aanrader is het P+R-terrein in Höntrop (A op de kaart). Deze bevindt zich meteen bij het station Wattenscheid-Höntrop op lijn S1 van de S-Bahn waarmee je eenvoudig naar het centrum van de stad reist. Bedenk wel dat de kosten voor het openbaar vervoer, zeker als je met meerdere personen reist, al snel hoger liggen dan die voor het kopen van een milieusticker.

Welke milieusticker in Bochum?

De groene milieusticker

Voor Bochum en de rest van de Umweltzone van het Ruhrgebied is de groene milieusticker vereist. Komt je auto daarvoor niet in aanmerking dan mag je de stad dus niet in. Parkeer in dat geval buiten de zone.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Bochum

Wil je een milieusticker voor Bochum kopen dan kun je deze zowel op het internet als langs de weg in Duitsland verkrijgen. Hieronder bespreken we kort beide mogelijkheden voor je.

Online een milieusticker kopen

Bochum zelf biedt niet de mogelijkheid online een milieusticker te kopen, maar je kunt natuurlijk probleemloos met een elders gekochte sticker de stad in. We raden je aan de sticker gewoon via het internet te bestellen. Betalen gaat dan veilig via iDEAL, creditcard of enkele Belgische betaalmethodes. De sticker wordt binnen maximaal één werkdag beoordeeld en per post verstuurd. Aan de hand van je kenteken wordt bepaald voor welke milieusticker je in aanmerking komt. Meer informatie vind je op het bestelformulier.

Direct naar het bestelformulier

Onderweg in Duitsland

Vertrek je vandaag of morgen en heb je geen tijd de post af te wachten? Dan is het ook een optie onderweg bij de grotere autogarages een milieusticker te kopen. De sticker is tevens te koop bij vestigingen van de DEKRA, TÜV, A.T.U en GTÜ. Tankstations verkopen de sticker meestal niet. Denk er verder aan dat Bochum in de grotere Umweltzone van het Ruhrgebied ligt en dat je de sticker buiten deze zone moet aanschaffen.

Overige milieuzones in de buurt van Bochum

Behalve natuurlijk in de rest van het Ruhrgebied, vind je ten zuiden van Bochum ook nog een flink aantal milieuzones waar een milieusticker verplicht is. Het gaat hier dan om, van west naar oost, Düsseldorf, Langenfeld, Remscheid, Wuppertal en Hagen. Wel altijd goed om te weten is dat wanneer je deze plaatsen passeert via de autosnelweg (wegen die beginnen met de letter A), een milieusticker niet verplicht is. Dit geldt zelfs wanneer de autosnelweg door een milieuzone gaat.

Op zoek naar een hotel in Bochum?

Ga je binnenkort naar Bochum en overnacht je in de stad? Dan kunnen we aanbevelen eens op Booking.com te kijken voor een overzicht van hotels in Bochum. Het voordeel van reserveren via deze website is dat je pas betaalt bij aankomst en niet vooraf met een creditcard. Bovendien is het een Nederlands bedrijf en weten ze in de meeste gevallen de laagste prijs voor je te regelen.

Wat is er in Bochum te zien?

foto van Bochum

Foto van Bochum door DerHexer (CC BY-SA 3.0)

Bochum is de vierde stad van het Ruhrgebied en kent een belangrijk verleden in de mijnbouw en industrie. Vandaag de dag richt de stad zich voornamelijk op onderwijs en dienstverlening, maar veel van de toeristische attracties grijpen nog altijd terug naar het industriële verleden. Het Deutsches Bergbau-Museum is zelfs een van de meest vooraanstaande musea over mijnen ter wereld. Daarnaast kun je in Bochum terecht voor een aantal leuke kunsttentoonstellingen en festivals. Enkele hiervan worden georganiseerd in de Jahrhunderthalle die werd gebouwd in het jaar 1902.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op