Milieusticker en Umweltzone in Mönchengladbach

Sinds 1 januari 2013 beschikt Mönchengladbach over een Umweltzone, oftewel een deel van de stad dat je enkel met de auto in mag als je een milieusticker hebt. In dit artikel zetten we alle belangrijke informatie voor je op een rij. Zoek je een andere stad dan Mönchengladbach? Kijk dan ook eens naar de volledige lijst van Duitse steden met een Umweltzone. Meer weten over de milieusticker zelf, dan kun je daarvoor terecht op de hoofdpagina.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Mönchengladbach

kaart: Umweltzone van Mönchengladbach

Je kunt zien op de kaart dat de Umweltzone, het oranje gebied, niet alleen het centrum van Mönchengladbach maar ook het overgrote deel van de buitenwijken van de stad beslaat. De wegen aan de rand van de zone, zoals bijvoorbeeld de A61, vallen er net buiten. Het staat verder telkens duidelijk aangegeven waar de Umweltzone begint (voor foto’s verkeersborden zie hoofdpagina), dus je hoeft niet bang te zijn per ongeluk verkeerd te rijden.

Uitzonderingen

Er zijn in Mönchengladbach geen uitzonderingen op de Umweltzone.

Parkeren buiten de stad

Er zijn een aantal mogelijkheden buiten de milieuzone te parkeren, maar de beste optie is aan de andere kant van het station (A op de kaart). Je vindt hier bij de Platz der Republik en op het bedrijventerrein ernaast veel parkeerplaatsen. Ook loop je vanaf hier eenvoudig het centrum van Mönchengladbach in. Moet je in Rheydt zijn, dan kun je op het station eenvoudig een trein nemen. Denk er wel aan dat het openbaar vervoer waarschijnlijk meer kost dan de aanschaf van een milieusticker.

Welke milieusticker in Mönchengladbach?

De groene milieusticker

Hoewel bij de invoering van de Umweltzone alle kleuren milieustickers nog toegestaan waren, mag je vanaf 1 juli 2014 Mönchengladbach enkel nog in met een groene milieusticker. Komt je auto daar niet voor in aanmerking? Dan riskeer je een boete als je toch de stad met de auto in gaat.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Mönchengladbach

De milieusticker wordt door de stad Mönchengladbach niet per post naar Nederland of België gestuurd. Wil je de milieusticker toch graag van tevoren kopen? Bestel deze dan gewoon via het aanvraagformulier op deze site. De sticker wordt binnen één werkdag na het plaatsen van de bestelling per post verstuurd. Betalen doe je veilig met iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van Mönchengladbach

In plaats van via het internet bestellen, kun je de sticker tenslotte ook onderweg kopen. Je bent dan vaak net iets goedkoper uit, maar wel kost het natuurlijk heel wat meer moeite. De sticker is verkrijgbaar bij meeste grotere autogarages en bij vestigingen van de TÜV, de DEKRA en de GTÜ. Vraag naar wat in het Duits een Feinstaubplakette heet en je krijgt de sticker op je voorruit geplakt, mits je auto in aanmerking komt natuurlijk. Denk wel om de openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

In de omgeving van Mönchengladbach zijn de milieuzones lastig te vermijden. Zo is de sticker verplicht in Krefeld, Neuss, Düsseldorf, Keulen en Aken. De enorm grote, aaneengesloten zone van het Ruhrgebied ligt bovendien op slechts een half uur rijden.

Een hotel in Mönchengladbach

Zoek je nog een hotel in Mönchengladbach? Kijk dan naar dit overzicht van enkele tientallen hotels in de stad op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en het is niet nodig van tevoren te betalen. Dit doe je pas bij aankomst in het hotel. Bovendien regelen ze bijna altijd de laagste prijs.

Wat is er in Mönchengladbach te zien?

foto Mönchengladbach

Schloss Rheydt in Mönchengladbach, foto door Heribert Pohl (CC BY-SA 2.0)

Mönchengladbach ligt niet ver van de Nederlandse grens en is dus eenvoudig te bereiken. Behalve om te winkelen, staat de stad vooral bekend om een aantal musea. Zo is er het Abteiberg Museum voor hedendaagse kunst en het museum in Schloss Rheydt voor de fijne kunsten. In het Museum im Wasserturm Rheindahlen kun je juist archeologische vondsten uit de steentijd bekijken.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op