Milieusticker en Umweltzone in Aken

Hoewel er zoals in de meeste Duitse steden veel politiek getouwtrek aan te pas kwam, heeft de Duitse stad Aken per 1 februari 2016 ook een Umweltzone ingevoerd. In dit artikel vertellen we je er alles over. Op zoek naar een andere stad? Bekijk dan deze lijst met een overzicht van alle Duitse steden waar de milieusticker verplicht is. Op de hoofdpagina lees je meer over de sticker zelf.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Aken

kaart met Umweltzone van Aken

Op de kaart hebben we de Umweltzone van Aachen met oranje gemarkeerd. Dit is dus het gebied dat je zonder milieusticker niet met de auto in mag. De zone is vrij eenvoudig van opzet, want de grenzen worden grotendeels bepaald door de buitenste ringweg (L260) van Aken. Dit is de weg die telkens de naam van steden aanneemt, bijvoorbeeld Pariser Ring, Amsterdamer Ring, Madrider Ring en Berliner Ring. In het noorden grenst de milieuzone aan de A4.

Uitzonderingen

Er zijn voor de Umweltzone van Aken een aantal uitzonderingen gemaakt. De belangrijkste zijn de Hubert-Wiener-Straße en een deel van de Krefelder Straße (blauwe lijn op de kaart) via welke je het P+R-terrein Tivoli naast het stadion kunt bereiken. Omdat Autobahnen in Duitsland nooit deel mogen uitmaken van een Umweltzone, is een milieusticker ook op de A544 (rode lijn) niet nodig. Bedenk wel dat je je aan het einde van deze Autobahn middenin de stad bevindt waar de sticker wel weer verplicht is. Heel nuttig is dit dus niet. Hoewel je eventueel via de rotonde terug kunt rijden, is het verstandiger de A544 bij de Berliner Ring te verlaten. De ringweg (L260) zelf valt nog net niet onder de regeling.

Parkeren buiten de milieuzone

Heb je geen milieusticker, dan zijn er een aantal locaties waar je buiten de Umweltzone kunt parkeren. Het meest voor de hand liggen de P+R-terreinen van Aken, vanaf waar je een bus naar de binnenstad kunt nemen. We hebben P+R Tivoli (A op de kaart) naast het stadion hierboven al vermeld. Verder zijn P+R Westfriedhof (B) aan de Vaalser Straße en P+R Waldfriedhof (C) eenvoudig vanuit Nederland en België te bereiken. Tenslotte is er nog P+R Jülicher Straße (D) dat goed te bereiken is vanaf zowel vanaf de A4 als vanaf de A544.

Goed om in het achterhoofd te houden, is dat parkeren buiten de milieuzone vaak niet voordeliger is. De kosten van het openbaar vervoer zijn al snel meer dan de kosten voor de milieusticker. Dit gaat helemaal op als je Duitsland vaker bezoekt. Enkel als je auto niet voor de milieusticker in aanmerking komt, is het daarom aan te raden buiten de milieuzone van Aken te parkeren.

Welke milieusticker in Aken?

De groene milieusticker

In Aken is de groene milieusticker verplicht, net als in de rest van Noordrijn-Westfalen. Heb je geen milieusticker of komt je auto niet voor de groene sticker in aanmerking? Dan riskeer je een boete van €100. Zorg dus dat je een sticker hebt.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Aken

Net als Keulen biedt de stad Aken de mogelijkheid de milieusticker per post naar Nederland of België te sturen. Helaas is dit in Aken tweemaal zo duur en best omslachtig. Zo moet je allerlei documenten inscannen en deze dan per post of als bijlage toesturen, en moet je het geld handmatig overboeken naar de Sparkasse in Aken. Bovendien werken Duitse ambtenaren niet snel en moet je ook nog eens de post uit Duitsland afwachten. Geen aanrader dus.

Direct naar het bestelformulier

Beter bestel je je Umweltplakette voor Aken gewoon via het internet. Dit kan via het bestelformulier op deze website. Je zit dan voor een Nederlandse auto niet met het inscannen van documenten en betaalt snel via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De sticker wordt als je auto in aanmerking komt binnen maximaal een werkdag met de post verstuurd.

Langs de weg in Aken

Heb je geen tijd meer de post af te wachten, dan is het in Duitsland mogelijk de sticker bij vestigingen van bijvoorbeeld de DEKRA, de TÜV, de A.T.U of de GTÜ te kopen. Grotere autogarages kunnen je meestal ook verder helpen. Tankstations langs de snelweg verkopen de sticker dan weer niet, tenzij ze over een eigen werkplaats beschikken. Houd verder rekening met de openingstijden. In het weekend zijn veel verkooppunten niet of enkel op de zaterdagochtend geopend. Zoek dit dus even uit voor vertrek.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve in Aken zelf, vind je in de directe omgeving van de stad ook nog een aantal andere milieuzones. Meteen ten westen van Aken gaat het dan om Eschweiler. Vervolg je je reis in Duitsland, dan kom je daarna van noord naar zuid de milieuzones van Mönchengladbach, Neuss, Düsseldorf, Keulen en Bonn tegen. Handig om te weten dus als je behalve Aken ook nog andere steden tijdens je reis naar Duitsland bezoekt.

Overnacht je ook in Aken?

Overnacht je in Aken en ben je nog op zoek naar een goed hotel? Dan kunnen we aanraden het overzicht van hotels in Aken op Booking.com te bekijken. Je hebt dan de keuze uit meer dan 50 verschillende hotels en doordat Booking.com de grootste reserveringssite van Europa is weten ze vaak de laagste prijs voor je te regelen. Ook is het nog eens een van oorsprong Nederlandse website.

Wat is er in Aken te zien?

Foto van Aken

Foto van Aken door Arne Hückelheim (CC BY-SA 3.0)

Aken is bij Nederlanders en Belgen populair om inkopen te doen, maar ook biedt de stad veel leuke bezienswaardigheden. Zo is er bijvoorbeeld de op de UNESCO Werelderfgoedlijst staande Dom van Aken, die in een ver verleden onderdeel was van het hof van Karel de Grote. Verder vind je in de binnenstad een aantal andere, goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen, zoals het Rathaus, het Grashaus, de Granusturm en de Marschiertor. Ook staat Aken bekend om de oude bronnen, zoals de Karlsbrunnen en de Elisenbrunnen. De Carolus Thermen vormen een groot en drukbezocht kuuroord dat in Romeinse stijl gebouwd is.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op