Milieusticker en Umweltzone in Bonn

In navolging van een aantal andere Duitse steden kent Bonn sinds 1 januari 2010 een milieuzone. In dit artikel lees je er meer over. Zoek je juist algemene informatie over de milieusticker? Kijk dan op de hoofdpagina van deze website. Om meer te leren over de milieusticker in een andere stad kun je tenslotte hier een lijst van alle Duitse steden met een Umweltzone vinden.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Bonn

kaart: Umweltzone van Bonn

Op de kaart hebben we met oranje de Umweltzone van Bonn aangegeven. Zoals je kunt zien volgt de zone de rivier de Rijn, terwijl delen van de wijken Castell, Nordstadt, Weststadt en Gronau ook onder de milieuzone vallen. Dit is dus het gebied waar je niet zonder milieusticker met de auto in mag. Doe je dit wel, dan riskeer je een boete van €100.

Uitzonderingen

Op de Autobahnen A565 ten noorden van Bonn en de A562 ten zuiden van de stad is een milieusticker niet verplicht. Dit gaat tevens op voor de Reuterstraße, de Straßburger Weg, de Joseph-Beuys-Allee, de Oscar-Romero-Allee en de Nahum-Goldmann-Allee. Samen met de Autobahnen vormen deze wegen de westelijke grens van de Umweltzone. De milieusticker is pas verplicht wanneer je vanaf deze straten de zone in rijdt, wat duidelijk met verkeersborden staat aangegeven.

Parkeren buiten de stad

Komt je auto niet in aanmerking voor een milieusticker of wil je geen milieusticker kopen? Dan is het mogelijk buiten de Umweltzone te parkeren. Parkhaus Brückenforum (A op de kaart) is in dat geval een aanrader. Deze parkeergarage bevindt zich aan de oostelijke Rijnoever die buiten de Umweltzone valt, meteen bij de Kennedybrücke. Vanaf hier kun je te voet, met de U-Bahn of met de tram eenvoudig het centrum van Bonn bereiken. Een andere mogelijkheid is P&R Tannenbusch-Süd (B op de kaart) bij de gelijknamige halte van lijnen 16 en 83 van de tram. Deze parkeergarage is vooral handig als je Bonn via de A555 vanaf Keulen bereikt.

Denk er wel aan dat met de extra kosten voor het openbaar vervoer, je vaak duurder uitbent dan wanneer je een milieusticker koopt. Dit geldt helemaal wanneer je met meerdere personen reist of wanneer je vaker met de auto naar Duitsland gaat. Alleen als je auto niet voor de milieusticker in aanmerking komt, is buiten de milieuzone parkeren aan te raden.

Welke milieusticker in Bonn?

De groene milieusticker

Het is vanaf 1 juli 2014 enkel nog mogelijk met een groene milieusticker Bonn binnen te rijden. Komt je auto daar niet voor in aanmerking, dan raden we je aan buiten de milieuzone te parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Bonn

Wil je een milieusticker voor Bonn kopen, dan kun je deze of vooraf via het internet bestellen of onderweg langs de Autobahn. We lichten hieronder beide opties verder toe.

Online een milieusticker kopen

De milieusticker is bij de stad Bonn niet online te bestellen. Wil je toch graag voordat je naar Duitsland vertrekt de sticker al in huis hebben? Dan kun je de sticker gewoon online bestellen via het bestelformulier op deze website. De sticker wordt dan binnen één werkdag verstuurd en is behalve in Bonn ook in alle andere Duitse steden met een Umweltzone geldig. De betaling doe je via iDEAL, creditcard of enkele Belgische betaalmethoden.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van Bonn

Ga je binnen enkele dagen al naar Bonn en kun je niet op de post wachten? Dan is de milieusticker altijd nog bij een groot aantal autogarages en vestigingen van de DEKRA en de TÜV te verkrijgen. Denk er wel aan dat veel van deze vestigingen in het weekend vaak niet of alleen op zaterdagochtend geopend zijn. Zoek dit dus even uit voordat je vertrekt. Verder is het nodig je kentekenbewijs te laten zien, welke je uiteraard standaard in de auto hoort te hebben.

Overige milieuzones in de buurt van Bonn

Noordrijn-Westfalen kent een groot aantal milieuzones. Bezoek je Bonn, dat in het zuiden van deze deelstaat ligt, houd dan rekening met andere milieuzones ten noorden van de stad. Het gaat dan onder meer om Aken, Eschweiler, Keulen en Siegen. Ga je naar de deelstaat Rijnland-Palts, beginnend net ten zuiden van Bonn, dan tref je juist nauwelijks milieuzones aan. Populaire bestemmingen zoals Trier, Cochem en Koblenz kennen allemaal geen milieuzone.

Nog op zoek naar een hotel in Bonn?

Als je op reis gaat naar Bonn en nog een plaats om te overnachten zoekt, kunnen we je aanbevelen eens op Booking.com te kijken. Dit is een Nederlands bedrijf met als grote voordeel dat je pas bij aankomst hoeft te betalen. Geen gedoe met een creditcard vooraf dus. Kijk hier voor een uitgebreid overzicht van hotels in Bonn. Ze weten verder ook zo goed als altijd de laagste prijs voor je te regelen.

Wat is er in Bonn te zien?

foto van Bonn

Foto van Bonn door Matthias Zepper (CC BY-SA 3.0)

Bonn was de hoofdstad van West-Duitsland en vandaag de dag vind je er nog altijd veel overheidsinstellingen. Ook kent de stad echter een aantal leuke toeristische attracties. Denk bijvoorbeeld aan de resten van de oude Romeinse stadsmuur, het enorme Kurfürstliches Schloss van de keurvorst van Keulen en de Bonner Münster, de bijna duizend jaar oude kerk van de stad. Het geboortehuis van de componist Beethoven is een andere toeristische attractie. Ook is het vanaf Bonn tenslotte niet ver naar het Siebengebirge. Dit gebergte ligt iets verder stroomopwaarts langs de Rijn en je vindt er enkele oude kastelen.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op