Milieusticker en Umweltzone in Eschweiler

In navolging van het nabijgelegen Aken, heeft ook Eschweiler per 1 juni 2016 een Umweltzone ingevoerd waarbinnen een milieusticker verplicht is. Je leest er in dit artikel meer over. Zoek je een andere Duitse stad, bekijk dan dit overzicht van alle Duitse steden met een Umweltzone. Op de hoofdpagina vind je meer uitleg over de milieusticker zelf.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Eschweiler

kaart: Umweltzone van Eschweiler

Op de kaart hebben we de Umweltzone van Eschweiler aangegeven met het oranje gebied. In vergelijking met andere steden, gaat het hier om een vrij kleine zone die je zonder milieusticker niet in mag. Alleen het centrum van de stad valt onder de regeling, waarbij de grenzen bepaald worden door de A4 en het spoor. De Media Markt, de Real en de Lidl (A op de kaart) vlakbij de A4 vallen er net buiten, evenals de overige bedrijventerreinen en de zuidelijke woonwijken van de stad.

Uitzonderingen

De Umweltzone van Eschweiler kent verder geen speciale uitzonderingen. Net als overal in Duitsland valt de Autobahn er echter niet onder. Passeer je Eschweiler dus over de A4, dan is een milieusticker niet nodig. Dit geldt ook voor de straten aan de rand van de milieuzone, zoals de Talstraße die je kunt gebruiken om het station te bereiken. Het begin van de zone waar de milieusticker verplicht is staat telkens duidelijk met bordjes aangegeven.

Parkeren buiten de milieuzone

Heb je geen milieusticker of komt je auto niet voor een sticker in aanmerking, maar moet je toch in het centrum van Eschweiler zijn? Dan kun je aan de rand van de Umweltzone parkeren. Afhankelijk van je bestemming, kun je je auto dan het beste kwijt bij de hierboven genoemde Media Markt (A) of bij de Penny Markt (B). De grote parkeerplaats bij het station van Eschweiler (C) ligt helaas nog net wel in de Umweltzone en is dus niet zonder milieusticker te bereiken.

Welke milieusticker in Eschweiler?

De groene milieusticker

In Eschweiler is net als in Aken en tegenwoordig bijna alle Duitse steden de groene milieusticker verplicht. Zonder deze sticker riskeer je een boete van maar liefst €100. Zorg dus dat je voor vertrek de milieusticker al regelt.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Eschweiler

Heb je nog geen milieusticker, dan kun je deze van tevoren via het internet aanvragen. Je krijgt de sticker dan per post binnen een werkdag toegestuurd en betalen doe je veilig met iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Bekijk het bestelformulier voor meer informatie. Verder is de milieusticker meteen voor alle steden in heel Duitsland geldig.

Direct naar het bestelformulier

Onderweg in Duitsland

Heb je geen tijd meer de post af te wachten? Dan kun je in Duitsland ook terecht bij de meeste grotere autogarages en vestigingen van bijvoorbeeld de TÜV, de Dekra en de A.T.U. Hiervoor moet je je kentekenbewijs bij je hebben. De sticker is niet te koop bij tankstations, tenzij het gaat om een tankstation waar ook een autogarage bij is. In het Duits heet de milieusticker Umweltplakette.

Overige milieuzones in de omgeving

Aken ligt slechts 15 kilometer ten westen van Eschweiler en de milieuzone van deze stad is dan ook de dichtstbijzijnde. Rijd je verder Duitsland in, dan zijn de eerstvolgende zones die van Mönchengladbach naar het noorden en die van Keulen en Bonn naar het oosten. In al deze milieuzones is net als in Eschweiler de groene sticker verplicht.

Wat is er in Eschweiler te zien?

Foto van Eschweiler

Haus Palant, een van de kastelen in Eschweiler, foto Sir Gawain (CC BY-SA 2.0)

Hoewel Eschweiler geen grote en bekende stad is, valt er toch best wat te zien. Het bekendst zijn de vele middeleeuwse kastelen in en rond Eschweiler. Zo vind je in het centrum de restanten van Burg Eschweiler waar de stad naar genoemd is. Alleen de poorten staan nog overeind. Nog imposanter zijn Burg Röthgen, Burg Weisweiler, de Nothberger Burg en Haus Palant die allemaal aan de rand van de stad liggen. In Kinzweiler meteen ten noorden van de A4 vind je nog Burg Kinzweiler en Haus Kambach. Kortom, houd je van kastelen, dan moet je zeker eens in Eschweiler kijken.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op