Milieusticker en Umweltzone in Leipzig

Sinds 1 maart 2011 behoort ook Leipzig tot de Duitse steden waar het verplicht is een milieusticker op je voorruit te hebben. Lees hieronder verder om er meer over te weten te komen. Zoek je een andere stad? Dan kun je hier mijn overzicht van alle steden in Duitsland met een Umweltzone bekijken. Op de hoofdpagina vind je juist meer informatie over de verschillende soorten milieustickers.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Leipzig

kaart: Umweltzone van Leipzig

Op de kaart hierboven hebben we de Umweltzone van Leipzig aangegeven met oranje. Dit is het gebied dat je alleen met de auto in mag als je over een milieusticker beschikt. Zoals je ziet is het een omvangrijke milieuzone die afgezien van bedrijventerreinen, de beurs en het vliegveld vrijwel de hele stad beslaat.

Uitzonderingen

Leipzig kent geen uitzonderingen zoals doorgaande Autobahnen die buiten de Umweltzone vallen. Verder is het begin van de zone telkens duidelijk met borden aangegeven. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk de zone in rijdt.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker of komt je auto niet in aanmerking voor de juiste sticker? Dan kun je overwegen buiten de stad te parkeren. Leipzig beschikt over een aantal P+R-terreinen waar je eenvoudig kunt overstappen op het openbaar vervoer. We hebben ze op de kaart met nummers aangegeven. Hieronder staan verder het aantal parkeerplaatsen en de tramlijnen vermeld. Op alle parkeerterreinen kan gratis geparkeerd worden. Het openbaar vervoer is echter niet gratis, waardoor deze kosten mogelijk niet opwegen tegen die voor de milieusticker.

  1. Leipziger Messe, Georg-Herwegh-Strasse, 1200 plaatsen, tramlijn 16
  2. Paunsdorf Center, Schongauer Strasse, 7200 plaatsen, lijnen 3E en 7
  3. Agra, Bornaische Strasse, 1000 plaatsen, tramlijn 11
  4. Lausen, Strasse am See, 400 plaatsen, tramlijn 1
  5. Krakauer Strasse, 250 plaatsen, tramlijn 1
  6. Plovdiver Strasse, 300 plaatsen, tramlijn 15

Welke milieusticker in Leipzig?

De groene milieusticker

Net als in de meeste andere Duitse steden, moet je in Leipzig over de groene milieusticker beschikken. Heb je een wat oudere auto die niet in aanmerking komt voor deze sticker? Dan riskeer je een boete van maar liefst €100.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Leipzig

Leipzig biedt de milieusticker enkel aan voor de inwoners van de stad zelf, die deze af kunnen halen bij het Technisches Rathaus. Het is daarom aan te raden de milieusticker gewoon van tevoren via het internet te bestellen. Gebruik hiervoor dit bestelformulier. De sticker wordt dan binnen één werkdag na het plaatsen van de bestelling verstuurd. Betalen doe je veilig via bijvoorbeeld iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Leipzig

Heb je geen tijd meer om de milieusticker via het internet te bestellen? Dan kun je aankloppen bij meeste grotere autogarages. Vraag naar een Umweltplakette en ze kunnen je verder helpen. Verder is de sticker ook te koop bij garages en vestigingen van de DEKRA of TÜV. Denk wel even aan de openingstijden in het weekend. In Duitsland zijn veel autozaken meestal alleen op de zaterdagochtend geopend.

Overige milieuzones in de buurt

In de directe omgeving van Leipzig vind je niet veel milieuzones. Enkel in Halle, ongeveer 40 kilometer ten noordwesten van Leipzig, moet je ook rekening houden met een verplichte milieusticker. Net als in Leipzig gaat het hier om de groene sticker.

Een hotel in Leipzig

Leipzig is te ver weg om in een dag op en neer te rijden. Daarom kunnen we aanraden op Booking.com te kijken naar de hotels in de stad. Het belangrijkste pluspunt van deze Nederlandse reserveringssite is dat je niet van tevoren, maar pas bij aankomst hoeft te betalen. Kijk hier naar de meer dan 200 hotels in Leipzig.

Wat is er in Leipzig te zien?

foto Leipzig

Misschien dat je deze website raadpleegt om naar de beurs van Leipzig te reizen (waarvoor een milieusticker dus niet nodig is), maar ook elders in de stad valt er veel te zien. Van oudsher is Leipzig een stad van de boekdrukkunst met veel uitgeverijen, en in de 19e eeuw groeide het flink door de komst van de industrie. Sindsdien hebben de fabrieken plaats gemaakt voor uitstekende musea, zoals het Bach-museum, het Duits Boekdrukkunstmuseum, het Egyptisch museum en het enorme Museum der Beeldende Kunsten. Een andere grote attractie is het Völkerschlachtdenkmal, een groot oorlogsmonument uit 1813. De Zoo Leipzig tenslotte heeft de grootste verzameling apen ter wereld.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op