Milieusticker en Umweltzone in Frankfurt

Sinds 1 oktober 2008 bestaat er een zogeheten Umweltzone in Frankfurt die je alleen met de auto in mag wanneer je een milieusticker hebt. In dit artikel vertellen we je alle belangrijke wetenswaardigheden. Zoek je een andere Duitse stad? Kijk dan eens naar deze lijst. Informatie over de verschillende soorten stickers kun je lezen op de hoofdpagina.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Frankfurt

kaart: Umweltzone van Frankfurt

Op de kaart hebben we de Umweltzone van Frankfurt aangegeven met oranje. Dit is dus het gebied dat je zonder milieusticker niet in mag. De zone wordt begrensd door de A5, de A661 en de A3, maar deze Autobahnen vallen er zelf niet onder. Let er verder op dat het aan Frankfurt grenzende Offenbach sinds 1 januari 2015 ook over een Umweltzone beschikt.

Uitzonderingen

Op de Duitse Autobahn hoef je nooit over een milieusticker te beschikken, zelfs niet als deze door een Umweltzone loopt. Dit gaat alleen niet op voor de A66, aangezien je deze Autobahn enkel binnen de Umweltzone van Frankfurt kunt verlaten en je dan automatisch in een gebied terecht komt waar de milieusticker wel verplicht is.

Het gaat wel op voor de A648. Deze loopt namelijk vanaf de A5 naar de beurs van Frankfurt (Messe Frankfurt) die je zonder milieusticker kunt bereiken. We hebben dit stukje Autobahn op de kaart aangegeven met een blauwe lijn. Een gedetailleerde kaart met parkeerplaatsen en welke straten je wel en niet zonder milieusticker mag betreden vind je onderaan deze pagina op de website van de Messe.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker? Dan is het mogelijk buiten het centrum te parkeren en vervolgens de S-Bahn te nemen naar het centrum van Frankfurt. Een goede optie is de P+R Parkplatz Eschborn Süd (A op de kaart) bij het gelijknamige station. Deze bevindt zich aan de A66 net buiten de Umweltzone. Ten oosten van de stad kun je terecht bij het Hessen-Center (B), een groot winkelcentrum met een uitgebreid parkeerterrein en een eigen metrostation. Het vliegveld (C) heeft ook goede verbindingen naar de stad en ligt eveneens net buiten de milieuzone. De parkeergelegenheid bij de in de alinea hierboven genoemde beurs van Frankfurt (D) is een laatste goede optie.

Let er wel op dat buiten de milieuzone parkeren alleen aan te raden is als je voertuig niet voor de groene milieusticker in aanmerking komt. Om geld te besparen kun je beter gewoon de milieusticker aanschaffen. De kosten voor het openbaar vervoer wanneer je buiten de milieuzone parkeert, zijn namelijk al snel meer dan de kosten voor de sticker zelf.

Welke milieusticker in Frankfurt?

De groene milieusticker

Hoewel in 2008 de gele en rode sticker ook nog toegestaan waren, mag je sinds 1 januari 2012 enkel nog met een groene milieusticker Frankfurt in. Is je auto te oud? Overweeg dan buiten de Umweltzone te parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Frankfurt

Om de milieusticker online te bestellen verwijst de stad Frankfurt je door naar de website van de TÜV. Het probleem is dat het dan lang duurt voordat je je sticker in huis hebt en bovendien zit je als Nederlandse klant ook met het inscannen van je kentekenbewijs. Niet de handigste oplossing dus.

Direct naar het bestelformulier

Mijn advies is de sticker via het formulier op deze website te bestellen. Je betaalt dan via iDEAL, creditcard of je Belgische bank en de sticker wordt binnen één werkdag per post verstuurd. Bovendien is de sticker met €12,50 ook nog goedkoper dan bij de TÜV. De milieusticker is in heel Duitsland geldig.

Langs de weg in de buurt van Frankfurt

Bestel je een milieusticker online, dan kan het enkele dagen (of meer dan een week als je toch bij de Duitse TÜV bestelt) duren voordat je deze per post in huis krijgt. Ga je binnen die periode al naar Frankfurt en heb je dus niet genoeg tijd? Dan kun je terecht bij de grotere autogarages met een eigen werkplaats. Ook instellingen zoals de ADAC en de DEKRA kunnen je verder helpen. Houd wel rekening met de beperkte openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve in het reeds genoemde Offenbach, vind je in de omgeving van Frankfurt nog een aantal andere milieuzones. 30 kilometer naar het zuidwesten liggen Wiesbaden en Mainz tegenover elkaar aan de Rijn. In beide steden is een sticker verplicht. Op ongeveer dezelfde afstand maar dan direct naar het zuiden, vind je nog een milieuzone in Darmstadt, terwijl je richting het noordwesten nog rekening moet houden met de milieuzone van Limburg an der Lahn.

Reserveer een hotel in Frankfurt

Als je naar Frankfurt reist kunnen we je aanraden eens op Booking.com te kijken voor een hotel. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en ook is het bedrijf van Nederlandse bodem. In Frankfurt alleen al zijn er meer dan 250 hotels bij ze aangesloten. Het grote voordeel van Booking.com is dat je pas betaalt bij aankomst en niet vooraf met een creditcard.

Wat is er te zien in Frankfurt

foto van Frankfurt

Frankfurt, in Duitsland vaak Frankfurt am Main genoemd, is het belangrijkste financiële centrum van Duitsland. De Deutsche Bundesbank, de Duitse beurs en talloze grote Europese bedrijven zijn hier gevestigd. Ook onderscheidt de stad zich van andere Duitse steden doordat het over tientallen hoge wolkenkrabbers beschikt die Frankfurt een van de beste skylines van Europa geven. Kom je niet om de hoge gebouwen te bekijken, dan kun het prachtig gerestaureerde middeleeuwse stadscentrum bezoeken. Het Römer, al zes eeuwen lang het stadhuis van Frankfurt, en de prachtige kathedraal van de stad behoren tot de hoogtepunten. Een groot aantal vooraanstaande musea maken het plaatje van Duitse wereldstad compleet.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op