Milieusticker en Umweltzone in Mainz

Per 1 maart 2013 is het ook in Mainz verplicht om een milieusticker te hebben als je deze stad met de auto binnen wilt. In dit artikel zetten we alle belangrijke feiten voor je op een rij. Voor algemene informatie over de milieusticker verwijzen we je door naar de hoofdpagina van deze website. Wil je weten in welke andere steden in Duitsland een milieusticker verplicht is? Kijk dan naar dit overzicht.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Mainz

kaart: Umweltzone van Mainz

In tegenstelling tot veel andere Duitse steden waar de Umweltzone enkel het centrum beslaat, loopt deze in Mainz door tot ver buiten de bebouwde kom. De rivier de Rijn, de A643 en de A60 vormen de grenzen van het gebied waar een milieusticker verplicht is. Alleen het havengebied langs de Rijn ten noordwesten van het centrum valt er buiten. Houd er tenslotte rekening mee dat de Umweltzone van Wiesbaden meteen aan de andere kant van de rivier begint.

Uitzonderingen

Er zijn in Mainz geen uitzonderingen op de Umweltzone zoals doorlopende Autobahnen. Voor de duidelijkheid: de wegen aan de rand van de zone, zoals bijvoorbeeld de A60, maken er nog net geen deel van uit. Ter plaatse staat het begin van de Umweltzone ook telkens duidelijk met verkeersborden aangegeven. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je per ongeluk verkeerd rijdt.

Parkeren buiten de stad

Omdat de Umweltzone van Mainz erg omvangrijk is, wordt het lastig buiten de zone te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer naar het centrum te nemen. Wat je kunt doen is parkeren op het terrein bij halte Mühldreieck (A op de kaart) op tramlijnen 50 en 51. Het is eenvoudig te bereiken vanaf de A60 en je bent in ongeveer 15 minuten alsnog in de binnenstad van Mainz. Doordat je ook moet betalen voor het openbaar vervoer, is het echter voordeliger de milieusticker te kopen. Enkel voor zeer oude voertuigen die geen sticker krijgen is buiten de zone parkeren het overwegen waard.

Welke milieusticker in Mainz?

De groene milieusticker

Om met de auto Mainz in te mogen moet je beschikken over de groene milieusticker. Heb je geen sticker of een oude auto die niet voor deze sticker in aanmerking komt? Let er dan op dat je een boete van €100 riskeert.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Mainz

Om de milieusticker via het internet te bestellen verwijst de stad Mainz je door naar Stuttgart. Deze stad verstuurt de sticker echter alleen naar adressen binnen Duitsland. Mijn advies is daarom de milieusticker via het formulier op onze website te bestellen. Nadat je bestelling geplaatst is, wordt de sticker binnen één werkdag op de post gedaan. Betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank.

Direct naar het bestelformulier

Langs de Autobahn in de buurt van Mainz

Het is ook mogelijk de milieusticker onderweg in Duitsland te kopen bij vestigingen van de DEKRA, de TÜV of de GTÜ. Grotere autogarages die een automerk vertegenwoordigen hebben de sticker meestal ook op voorraad. Hoewel iets meer moeite, is het de enige mogelijkheid wanneer je vandaag of morgen al vertrekt. Denk wel aan de beperkte openingstijden in het weekend. Verder moet je je kentekenbewijs laten zien, maar als het goed is ligt deze standaard in je auto.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve in Wiesbaden direct aan de andere kant van de Rijn, vind je in Hessen nog enkele andere milieuzones die niet ver bij Mainz vandaan liggen. Het gaat dan om Frankfurt, Offenbach en Darmstadt. Handig om te weten als je behalve Mainz ook andere plaatsen in dit deel van Duitsland bezoekt.

Een hotel in Mainz

Reis je binnenkort naar Mainz? Kijk dan ook eens naar de tientallen hotels in deze stad op Booking.com. Dit is een van oorsprong Nederlandse website die lage prijzen hanteert. Het grootste voordeel is dat het niet nodig is van tevoren te betalen. Dit doe je namelijk pas bij aankomst in het hotel.

Wat is er te doen in Mainz?

foto Mainz

Foto van Mainz door Manu (CC BY-SA 2.0)

Behalve de hoofdstad, is Mainz met meer dan 200.000 inwoners ook de grootste stad van Rheinland-Pfalz. In de historische binnenstad is vooral de Dom van Mainz een belangrijke attractie. De Sankt-Stephanskirche is een andere mooie kerk. Daarnaast staat Mainz bekend om de goede musea. Zo is er het Gutenberg-Museum over de geschiedenis van de boekdrukkunst en het Römisch-Germanisches Zentralmuseum over het nog oudere verleden van de stad en de omgeving. Tenslotte vind je in Mainz nog het schitterende Kurfürstliches Schloss van de aartsbisschop en enkele middeleeuwse stadspoorten.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op