Milieusticker en Umweltzone in Darmstadt

De Duitse stad Darmstadt heeft per 1 november 2015 een Umweltzone ingevoerd waarbinnen een milieusticker verplicht is. Per 1 juni 2019 kent Darmstadt ook een dieselverbod. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten. Kijk hier voor een overzicht van andere Duitse steden met een Umweltzone. Voor algemene informatie over de milieusticker zelf hebben we op de hoofdpagina van deze site meer geschreven.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Darmstadt

kaart: Umweltzone van Darmstadt

Op de kaart hebben we met oranje de Umweltzone van Darmstadt voor je aangegeven. Niet alleen de stad zelf valt onder de regeling, maar ook alle bedrijventerreinen, woonwijken en de voorsteden Arheiligen en Eberstadt. Dit is in tegenstelling tot veel andere milieuzones in Duitsland, waarbij soms enkel het centrum van de stad onder de zone valt. Houd hier dus rekening mee bij een bezoek aan Darmstadt.

Uitzonderingen

Zoals altijd vormen de Duitse Autobahnen een uitzondering. Hier mag je altijd zonder milieusticker rijden. In het geval van Darmstadt gaat het dan om de A5, de A67 en de A672 die de westelijke grens van de milieuzone volgen. Verder valt ook de B3 die ten noorden van de stad overgaat in de A661 buiten de regeling. We hebben deze weg op de kaart aangegeven met een blauwe lijn. Vanuit het oosten is ook de dierentuin nog bereikbaar.

Parkeren buiten de stad

Doordat de milieuzone van Darmstadt zo groot is, wordt het lastig om buiten de zone te parkeren en dan de binnenstad met het openbaar vervoer te bereiken. Een mogelijkheid is bij Griesheim de A67 te verlaten. Vlakbij de Autobahn vind je een groot winkelcentrum (A op de kaart) waar je tramlijnen 4 en 9 naar Darmstadt kunt nemen. Dit is een rit van ongeveer 15 minuten. Realiseer je wel de reiskosten met het openbaar vervoer al snel meer kosten dan de milieusticker.

Welke milieusticker in Darmstadt?

De groene milieusticker

De milieusticker die in Darmstadt verplicht is, is de groene milieusticker. Dat is dezelfde sticker die tegenwoordig in het overgrote deel van de andere Duitse steden met een Umweltzone verplicht is.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Darmstadt

Reis je vaker naar Duitsland, dan zul je waarschijnlijk al een milieusticker hebben. Het is dan niet nodig een aparte sticker voor Darmstadt te kopen want alle milieustickers zijn altijd door heel Duitsland geldig. Heb je nog geen milieusticker, dan raden we aan deze van tevoren via het bestelformulier aan te vragen. Je betaalt in dat geval veilig via iDEAL, creditcard of via je Belgische bank. Verder wordt de sticker binnen één werkdag verstuurd, dus je hebt deze snel in huis.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Darmstadt

Dit is aan te raden als je geen tijd hebt om op de post te wachten, bijvoorbeeld als je vandaag of morgen al vertrekt. Bij veel van de grotere Duitse autogarages is het gelukkig ook mogelijk een milieusticker te kopen. Verder kun je terecht bij vestigingen van de DEKRA en TÜV. Let wel op de openingstijden in het weekend. Veel autozaken in Duitsland zijn dan enkel op de zaterdagochtend geopend en soms zelfs helemaal niet.

Het dieselverbod in Darmstadt

Ondanks de invoering van de milieuzone, kampt Darmstadt nog altijd met relatief veel luchtvervuiling. Ter navolging van Hamburg en Stuttgart, heeft de stad daarom besloten per 1 juni 2019 een zogeheten dieselverbod in te voeren. Het gaat dan om twee straten in het centrum van Darmstadt waar oudere diesels geweerd worden. Om het meteen maar even ingewikkeld te maken worden zeer oude voertuigen met een benzinemotor ook geweerd. Hoewel meestal gesproken wordt van een dieselverbod, is deze benaming dus niet helemaal juist.

kaart: dieselverbod van Darmstadt

Op de kaart hierboven hebben we aangegeven welke straten het om gaat. Dit zijn het deel van de Hügelstraße tussen de Karlstraße en de Wilhelminenplatz (bovenste blauwe lijn) en het deel van de Heinrichstraße tussen de Karlstraße en de Heidelberger Straße (onderste blauwe lijn). De volgende voertuigen riskeren op deze straten een boete, zelfs wanneer deze voorzien zijn van de in Darmstadt verplichte groene milieusticker:

Omdat aan de buitenkant niet altijd te zien valt van welk jaar een voertuig is en aan welke uitlaatgasnorm deze voldoet, controleert de politie steekproefsgewijs. In de praktijk zullen vooral bekende, oudere modellen die meestal voorzien zijn van een dieselmotor gecontroleerd worden. Denk dan bijvoorbeeld aan de Volkswagen Transporter.

Overige milieuzones in de omgeving

In de omgeving van Darmstadt vind je nog een aantal andere milieuzones. Direct naar het noorden is de sticker verplicht in Frankfurt en in Offenbach. De milieuzones van deze twee steden vormen een aaneengesloten gebied. Ten noordwesten liggen de door de Rijn gescheiden zones van Wiesbaden en Mainz. Rijdt je tenslotte naar het zuiden, houd dan rekening met een milieuzone in Mannheim.

Overnacht je ook in in Darmstadt?

Reis je naar Darmstadt en overnacht je ook in deze stad? Dan kunnen we je aanbevelen op Booking.com te kijken voor een hotel. Niet alleen biedt deze Nederlandse reserveringssite een groot aanbod en lage prijzen, maar ook betaal je pas bij aankomst. Je hoeft dus niet vooraf met een creditcard te betalen wat we handig vinden. Kijk hier voor een overzicht van alle hotels in Darmstadt.

Wat is er in Darmstadt te zien?

foto van Darmstadt

Foto van Darmstadt door LSDSL (CC BY-SA 3.0)

Darmstadt is een relatief kleine maar aangename stad in Hessen die zich van oudsher op de wetenschap en educatie richt. Je vindt er dan ook een aantal gerenommeerde scholen en onderzoeksinstituten. Wat de bezienswaardigheden betreft mag je zeker de Mathildenhöhe niet missen. Dit geldt als het centrum van de Duitse Jugendstil met prachtige architectuur en tevens een museum. De Russische Kapel op deze heuvel is een andere aanrader. Verder is er het Ludwigsmonument op de Ludwigsberg en het Hessisches Landesmuseum is een van de belangrijkste musea. Iets ten zuiden van Darmstadt op een bergtop in de bossen kun je tenslotte Burg Frankenstein bezoeken, een middeleeuws kasteel.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op