Milieusticker en Umweltzone in Mannheim

In Mannheim is het sinds 1 maart 2008 verplicht een milieusticker op je voorruit geplakt te hebben wanneer je het centrum van de stad in wilt. In dit artikel vertellen we je er meer over. Is Mannheim niet de stad die je zoekt? Kijk dan naar dit overzicht voor een volledige lijst van Duitse steden met een Umweltzone. Meer informatie over de milieusticker zelf vind je op de hoofdpagina.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Mannheim

kaart: Umweltzone van Mannheim

We hebben de Umweltzone van Mannheim op de kaart hierboven met oranje gemarkeerd. Dit is dus het gebied dat je alleen met de auto in mag als je een milieusticker hebt. Behalve het centrum, vallen ook een deel van Neckarstadt en Oststadt onder de milieuzone.

Uitzonderingen

Er zijn geen uitzonderingen zoals doorgaande wegen op de Umweltzone van Mannheim. Wel vallen de wegen aan de rand van de zone er nog net niet onder. Het begin van het gebied waar je over een milieusticker moet beschikken staat ter plaatse steeds goed aangegeven, dus het is niet nodig je zorgen te maken dat je per ongeluk verkeerd rijdt.

Parkeren buiten de Umweltzone

Als je geen milieusticker hebt en buiten de Umweltzone wilt parkeren, heb je een aantal mogelijkheden. Een aanrader zijn de parkeerterreinen tegenover het Carl-Benz-Stadion (A op de kaart). Vanaf hier kun je tramlijnen 6 en 9 naar het centrum nemen. Ook kun je goed bij de Marktauf (B) parkeren. Tramlijnen 4 en 5 brengen je wederom in ongeveer 10 minuten naar het centrum. Winkelcentrum Walzmühle in Ludwigshafen, net aan de andere kant van de Rijn, heeft tenslotte ook veel parkeerplaatsen. Meteen naast het gebouw vind je een station van de S-Bahn waarmee je eveneens snel in Mannheim bent.

Zeker als je vaker met de auto in Duitsland komt, ben je voor het openbaar vervoer al snel meer kwijt dan voor de milieusticker. Buiten een milieuzone parkeren is daarom enkel aan te raden als je een zeer oude auto hebt die niet voor een milieusticker in aanmerking komt.

Welke milieusticker in Mannheim?

De groene milieusticker

Hoewel in Mannheim aanvankelijk de rode, gele en groene sticker toegestaan waren, mag je sinds 1 januari 2013 de stad enkel nog in met een groene milieusticker. Als je auto daar niet voor in aanmerking komt zul je buiten de Umweltzone moeten parkeren.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Mannheim

Zoals veel Duitse steden verwijst Mannheim je door naar Stuttgart voor het online bestellen van een milieusticker. Stuttgart stuurt de sticker echter enkel per post op als je binnen Duitsland woont. We raden je daarom aan de milieusticker via het ons formulier te bestellen. Je betaalt dan via iDEAL, creditcard of je Belgische bank, waarna de sticker binnen één werkdag na bestelling verstuurd wordt. Voor de duidelijkheid: de sticker is mits de kleur overeenkomt meteen voor alle Duitse steden met een Umweltzone geldig.

Direct naar het bestelformulier

Langs de weg in de buurt van Mannheim

Heb je geen tijd de post af te wachten of koop je de milieusticker toch liever in een winkel? Dan kun je nog terecht bij de meeste grotere autogarages of bij vestigingen van de DEKRA en de TÜV. Het voordeel is dat je de sticker meteen meekrijgt, het nadeel dat het iets meer tijd en moeite kost. Controleer voordat je vertrekt via het internet even de openingstijden. In het weekend zijn veel vestigingen niet of slechts op de zaterdagochtend geopend.

Overige milieuzones in de buurt

Meteen in de directe omgeving van Mannheim vind je geen andere milieuzones meer. De zones van bijvoorbeeld Heidelberg en Karlsruhe zijn begin 2023 opgeheven. Rijdt je verder naar het zuidoosten, dan is de sticker nog wel verplicht in Pforzheim, Mühlacker en Heilbronn. Richting het noorden vind je in Mainz en Darmstadt steden waar je een sticker nodig hebt.

Een hotel in Mannheim

Nog op zoek naar een hotel in Mannheim? Dan kun je een reservering maken op Booking.com. Dit is een Nederlandse website die uitgegroeid is tot de grootste reserveringssite van Europa. Je betaalt bovendien pas bij aankomst. Kijk hier voor een overzicht van alle hotels in Mannheim.

Wat is er in Mannheim te zien?

foto Mannheim

Het historische centrum van Mannheim is erg bijzonder. Het kent namelijk geen straatnamen, maar een schaakbordpatroon met letters en cijfers die een adres aangeven. De meeste historische gebouwen werden samen met het Barockschloss Mannheim van de keurvorst gebouwd rond 1700. De Wasserturm in de stijl van de Jugendstil is een van de andere bekende attracties. Verder kun je in Mannheim terecht voor een aantal musea, waarvan het Reiss-Engelhorn-Museum en de Kunsthalle Mannheim het bekendst zijn.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op