Milieusticker en Umweltzone in München

Sinds 1 oktober 2008 is het verplicht over een milieusticker te beschikken wanneer je met je auto de Beierse hoofdstad München in wilt. Ook kent de stad sinds 2023 een gedeeltelijk dieselverbod. In dit artikel hebben we alle belangrijke dingen die je moet weten onder elkaar gezet. Zoek je een andere stad? Kijk dan naar dit overzicht van alle Duitse steden waar de sticker verplicht is. Algemene informatie vind je op de hoofdpagina van deze site.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in München

kaart: Umweltzone van München

De Umweltzone, dus het deel van München dat je zonder milieusticker niet in mag, wordt begrensd door de binnenste ringweg van de stad. Het staat op de kaart hierboven aangegeven met oranje. Rijd je zonder milieusticker de Umweltzone van München in, dan riskeer je een boete van €100. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je per ongeluk de milieuzone inrijdt. Het begin van de zone staat telkens duidelijk met bordjes aangegeven. Je kunt een voorbeeld van deze bordjes zien op de hoofdpagina van deze website.

Uitzonderingen

In tegenstelling tot andere Duitse steden, kent München geen uitzonderingen op de milieusticker zoals treinstations of industriegebieden. Wel belangrijk om te weten is dat de ringweg zelf sinds 1 februari 2023 ook deel uitmaakt van de milieuzone. Het is dus niet langer toegestaan zonder milieusticker op de ringweg te rijden.

Parkeren buiten de stad

Komt je auto niet in aanmerking voor een milieusticker? Dan zijn er in München een groot aantal mogelijkheden buiten de milieuzone te parkeren en vervolgens het openbaar vervoer naar de binnenstad te nemen. Op de kaart hierboven hebben we de volgende P+R-terreinen aangegeven:

  1. Olympiazentrum, 273 plaatsen, lijnen U3 en U8
  2. Moosach, 280 plaatsen, lijnen S1 en U3
  3. Studentenstadt, 405 plaatsen, lijn U6
  4. Messestadt Ost, 1.075 plaatsen, lijn U2
  5. Mangfallplatz, 255 plaatsen, lijn U1
  6. Klinikum Großhadern, 308 plaatsen, lijn U6

We hebben bij elk van de terreinen ook het aantal beschikbare plaatsen en de lijnen van de metro aangegeven. Het hangt een beetje af van waar in het centrum in München je moet zijn, maar in de meeste gevallen ben je in iets meer dan 15 minuten al op plaats van bestemming. Bedenk wel dat je voor de metro moet betalen en dat de heen- en terugreis al snel meer kost dan een milieusticker.

Welke milieusticker in München?

De groene milieusticker

In München is net als in de meeste Duitse steden de groene milieusticker de enig toegestane milieusticker. Komt je auto hier niet voor in aanmerking? Overweeg dan buiten de Umweltzone te parkeren, zoals we hierboven hebben aangegeven.

Verkrijgbaarheid milieusticker in München

Het is niet mogelijk als buitenlander de sticker rechtstreeks bij de stad München te bestellen. In plaats daarvan verwijst de stad je door naar instellingen zoals de TÜV en de DEKRA. Wil je toch graag voor vertrek de milieusticker kopen? Dan kun je deze via het bestelformulier op deze site bestellen. De sticker wordt dan na betaling via iDEAL, een creditcard of je Belgische bank, binnen één werkdag op de post gedaan. Tenzij je al in Duitsland bent raden we aan de sticker online te kopen.

Direct naar het bestelformulier

Onderweg in Duitsland

Heb je geen mogelijkheid meer de sticker nog online te kopen? Dan kun je ook terecht bij de meeste grotere autogarages of bij vestigingen van de TÜV, DEKRA en de GTÜ. Dit kan een willekeurige vestiging in Duitsland zijn, aangezien over exact dezelfde milieusticker wordt gebruikt. Zorg dat je je kentekenbewijs bij je hebt en controleer voordat je vertrekt even de openingstijden. Veel autozaken in Duitsland zijn in het weekend namelijk beperkt geopend. De prijs van de sticker verschilt tenslotte per vestiging, maar ligt meestal rond de €10.

Dieselverbod in München

Per 1 februari 2023 is er binnen de milieuzone van München een dieselverbod van kracht. Dit verbod geldt voor alle voertuigen met een dieselmotor die niet voldoen aan uitlaatgasnorm Euro 5 of hoger. Dit betekent dat je zelf met een milieusticker dus nog een boete kunt ontvangen. Deze bedraagt €100, even hoog als de boete voor het niet hebben van een milieusticker.

Overige milieuzones in de buurt

De deelstaat Beieren kent relatief weinig milieuzones. Het meest in de buurt ligt de milieuzone van Augsburg, ongeveer 70 kilometer naar het noordwesten. Nogmaals zoveel richting het westen vind je in Ulm en Neu-Ulm nog twee aaneengesloten zoner. Ruim 120 kilometer naar het noordoosten is tenslotte ook in Regensburg de milieusticker verplicht.

Een hotel in München?

Heb je wel al een milieusticker maar nog geen hotel in München geboekt? Kijk dan op Booking.com. Dit is de grootste reserveringssite van Europa en het is ook nog eens van een Nederlands bedrijf. Het belangrijkste voordeel is dat je niet via het internet, maar pas na aankomst in het hotel betaalt. Kijk hier voor een overzicht van de bijna 400 hotels in München.

Wat is er in München te doen?

foto München

München is een stad met veel bezienswaardigheden per vierkante kilometer. Zo zijn er de grote boulevards en paleizen zoals Schloss Nymphenburg en Schloss Schleissheim uit de tijd dat Beieren nog een koninkrijk was. De Münchner Residenz in het centrum, waar je nu een museum vindt, is zelfs het grootste stadspaleis van Duitsland. De middeleeuwse stadspoorten en de Marienplatz met zowel het Neues Rathaus als het middeleeuwse Altes Rathaus is tevens een toeristische trekpleister. Vergeet verder ook niet de Frauenkirche, de Englischer Garten en BMW Welt te bezoeken!

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op