Milieusticker en Umweltzone in Augsburg

In navolging van andere Duitse steden, is het sinds 1 juli 2009 verplicht een milieusticker te hebben wanneer je met je auto Augsburg in wilt. We hebben in dit artikel alle informatie die je nodig hebt onder elkaar gezet. Zoek je een andere stad? Kijk dan naar mijn overzicht van Duitse steden waar een milieusticker verplicht is. Op de hoofdpagina lees je meer over de sticker zelf.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Augsburg

kaart: Umweltzone van Augsburg

Op de kaart hierboven hebben we met oranje de Umweltzone van Augsburg aangegeven. Dit is dus het gebied waar je zonder milieusticker niet in mag. Zoals je kunt zien omvat de Umweltzone de volledige historische binnenstad, het station en een aantal andere wijken. De Umweltzone wordt in het Nederlands ook wel milieuzone genoemd.

Uitzonderingen

Er zijn in Augsburg geen uitzonderingen op de Umweltzone zoals belangrijke doorgaande wegen. Wel is het zo dat de straten aan de rand van de zone er geen deel van uitmaken. De milieuzone begint pas wanneer je de binnenstad inrijdt en wordt duidelijk met borden aangegeven. Voor een voorbeeld van deze borden kun je op de hoofdpagina kijken.

Parkeren buiten de milieuzone

Doordat de Umweltzone van Augsburg niet al te groot is, kun je relatief eenvoudig buiten de zone parkeren en daarna met het openbaar vervoer de stad in. Op de kaart hebben we de twee P+R-terreinen die het dichtst bij het centrum liggen aangegeven. Vanaf P+R Plärrergelände (A op de kaart) kun je eenvoudig tramlijn 4 naar het centrum nemen. Vanaf P+R Spickelbad (B) rijden er bussen.

Denk er wel aan dat de kosten voor het openbaar vervoer al snel hoger zullen zijn dan die voor een milieusticker, helemaal als je Augsburg met meerdere personen bezoekt. Het is daarom aan te raden alleen buiten de milieuzone te parkeren wanneer je geen milieusticker hebt kunnen bemachtigen of wanneer je auto te oude is om voor de sticker in aanmerking te komen.

Welke milieusticker in Augsburg?

De groene milieusticker

Hoewel de gele milieusticker lange tijd nog toegestaan was, mag je per 1 juni 2016 alleen de stad nog in met een groene milieusticker. Hiermee volgt Augsburg het voorbeeld van bijna alle andere Duitse steden waar de groene sticker al langer vereist wordt.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Augsburg

Er zijn meerdere manieren om een milieusticker voor Augsburg te verkrijgen. We zetten ze hieronder op een rij. Heb je overigens al ergens anders een milieusticker gekocht, dan kun je deze zonder problemen in Augsburg gebruiken. Duitse milieustickers zijn altijd in heel Duitsland geldig.

Online een milieusticker kopen

De eenvoudigste manier aan een milieusticker te geraken is deze van tevoren via het internet te bestellen. De stad Augsburg heeft hiervoor zelf geen speciale dienst, maar verwijst je door naar de TÜV waar de sticker voor €15 online te bestellen is. Het nadeel is dat dit veel tijd in beslag neemt en dat je niet via iDEAL of Bancontact kunt betalen.

Direct naar het bestelformulier

Wil je de sticker sneller en goedkoper in huis? Gebruik dan eenvoudigweg het formulier hierboven. De sticker kost dan slechts €12,50 en wordt binnen één werkdag per post verstuurd. Betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Een Duitse milieusticker is altijd voor heel Duitsland geldig.

Onderweg in Duitsland

Heb je geen tijd meer om de sticker online te bestellen? Dan kun je altijd in Duitsland zelf terecht. Bij de meeste grotere autogarages is de milieusticker verkrijgbaar. Ook kun je de sticker kopen bij organisaties zoals de DEKRA en de TÜV. Tankstations langs de Autobahn verkopen de sticker vaak helaas niet, tenzij het een tankstation met een eigen werkplaats is.

Ben je van plan de milieusticker in Duitsland zelf te kopen, denk er dan wel aan dat tijdens het weekend veel vestigingen enkel op de zaterdagochtend geopend zijn. Zoek dit dus even uit voordat je vertrekt. Verder moet je je kentekenbewijs bij je hebben, maar als het goed is ligt dit standaard in de auto.

Overige milieuzones in de buurt

De deelstaat Beieren kent weinig milieuzones. In de directe omgeving van Augsburg hoef je geen andere steden te verwachten waar de milieusticker verplicht is. Wel is een sticker verplicht in München, 70 kilometer ten oosten van Augsburg en in Regensburg, 150 kilometer naar het noordoosten. Naar het westen vind je nog de milieuzones van Ulm en Neu-Ulm, op ongeveer 90 kilometer afstand.

Overnacht je ook in Augsburg?

Reis je naar Augsburg en ben je nog op zoek naar een overnachting? Dan raden we aan op dit overzicht op Booking.com naar een hotel te kijken. Booking.com is een Nederlands bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot de grootste reserveringssite van Europa. Het grootste voordeel is dat je pas bij aankomst in het hotel betaalt.

Wat is er in Augsburg te zien?

foto van Augsburg

Foto van Augsburg door shlomp-a-plompa (CC BY-ND 2.0)

Augsburg is een van de oudste steden van Duitsland met een mooi historisch centrum. Vooral het stadhuis uit de tijd van de renaissance, de meer dan duizend jaar oude Perlachturm, de prachtig versierde kathedraal en het middeleeuwse huizencomplex de Fuggerei verdienen een bezoek. Daarnaast vind je er een aantal leuke musea, met onder meer een museum waar het Romeinse verleden van de stad uitgelegd wordt. Tenslotte is Augsburg ook een goede keuze om te stoppen als je onderweg bent naar de Alpen of Italië.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op