Milieusticker en Umweltzone in Ulm

Sinds 1 januari 2009 beschikt de Duitse stad Ulm over een Umweltzone waarbinnen een milieusticker verplicht is. De zone grenst meteen aan die van Neu-Ulm. Hieronder vertellen we je er meer over. Zoek je een overzicht van alle steden in Duitsland waar een milieusticker verplicht is? Kijk dan op deze pagina. Op de hoofdpagina kun je terecht voor meer over de milieusticker zelf.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Ulm

kaart: Umweltzone van Ulm

Je kunt op de bovenstaande kaart de aangrenzende Umweltzones van Ulm (groen) en Neu-Ulm (oranje) zien. De milieuzone van Ulm ligt tussen de rivier de Donau en de ringweg van de stad in. Hierdoor valt niet alleen het centrum van Ulm onder de regeling, maar ook de woonwijken en bedrijventerreinen.

Uitzonderingen

Een milieusticker is niet verplicht op de Autobahn, maar zowel de A8 als de A7 passeren de stad toch al buiten de Umweltzone. Op de B10, ondanks dat het een doorgaande vierbaansweg is, moet je wel over een milieusticker beschikken.

Parkeren buiten de stad

Heb je geen milieusticker dan kun je buiten de Umweltzone parkeren. Omdat de milieuzone in Neu-Ulm veel kleiner is dan die van Ulm zelf, is het aan te raden hier te parkeren. We geven je op de pagina over Neu-Ulm een aantal tips. Wel goed om in het achterhoofd te houden, is dat de kosten voor het openbaar vervoer vaak meer zijn dan die voor de sticker.

Welke milieusticker in Ulm?

De groene milieusticker

Net als in de rest van Baden-Württemberg is in Ulm een groene milieusticker verplicht. Dit in tegenstelling tot het in Beieren gelegen Neu-Ulm waar je ook met een gele milieusticker de stad in mag (stand 2016).

Verkrijgbaarheid milieusticker in Ulm

De milieusticker is te koop voor €5 bij de Bürgerdienst in de Sattlergasse in het centrum van Ulm. Deze ligt in de Umweltzone, maar als je toevallig aangehouden wordt en aangeeft dat je op weg bent om een milieusticker op te halen is het onwaarschijnlijk dat je een boete krijgt. Andere verkooppunten vind je op de kaart verder naar onderen.

Direct naar het bestelformulier

Ook is het mogelijk de milieusticker voor vertrek via het internet te bestellen. Je krijgt deze dan met de post thuisgestuurd wat natuurlijk heel wat minder moeite is dan in Ulm zelf nog de sticker te kopen. Betalen doe je via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Tenzij je vandaag of morgen vertrekt, raden we dus aan de sticker via het internet te bestellen. Meer lees je op het aanvraagformulier.

Langs de weg in de buurt van Ulm

De milieusticker is tevens te koop bij de meeste grotere autogarages en bij vestigingen van de DEKRA, ADAC of TÜV. Denk er aan dat je de sticker koopt voordat je de milieuzone binnenrijdt. Verder moet je je kentekenbewijs bij je hebben. Aan de hand hiervan wordt gecontroleerd of je auto aan de uitlaatgasnorm voldoet. Kijk voor vertrek tenslotte goed naar de openingstijden. Veel autozaken zijn in Duitsland in het weekend gesloten.

Overige milieuzones in de buurt

Behalve in het reeds genoemde Neu-Ulm, vind je weinig andere milieuzones in de directe omgeving. Naar Heidenheim is het al 40 kilometer naar Augsburg zelfs 80 kilometer. In beide steden is een milieusticker ook verplicht.

Een hotel in Ulm

Ben je nog op zoek naar een hotel in Ulm of Neu-Ulm? Kijk dan op het overzicht van hotels in deze stad op Booking.com. Deze reserveringssite is de grootste en goedkoopste van Europa en van Nederlandse bodem. Betalen doe je pas na aankomst in je hotel.

Wat is er in Ulm te zien?

foto Ulm

Wat er in Ulm te zien is, zul je al ver voordat je de stad bereikt te weten komen. De Munster van Ulm heeft met een hoogte van maar liefst 162 meter namelijk de hoogste kerktoren ter wereld. Deze is ver vanuit de omgeving te zien. In de stad zijn verder ook een aantal musea te bezoeken, waaronder het Ulmer Museum en de Kunsthalle Weishaupt.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op