Milieusticker en Umweltzone in Regensburg

Sinds 15 januari 2018 vormt de historische binnenstad van Regensburg in Beieren een milieuzone. Dit betekent dat een milieusticker verplicht is wanneer je met de auto de binnenstad in wilt. In dit artikel zetten we alles dat je moet weten voor je op een rij. Wil je weten welke andere Duitse steden over een milieuzone beschikken? Bekijk dan dit overzicht van Duitse steden met een Umweltzone. Meer over de sticker zelf lees je op de hoofdpagina van deze website.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Regensburg

kaart: Umweltzone van Regensburg

We hebben de Umweltzone van Regensburg op de kaart aangegeven met oranje. De zone komt overeen met de historische binnenstad die omgeven wordt door een aantal parken op de plaats van de voormalige stadsmuren. In de buitenwijken is een milieusticker niet nodig. In tegenstelling tot veel andere Duitse steden waarbij de hele stad onder de zone valt, is de milieuzone van Regensburg dus erg compact. Omdat de nauwe, middeleeuwse straatjes in het centrum toch al niet geschikt waren om met de auto te verkennen, verandert er voor de meeste toeristen dus weinig.

Uitzonderingen

Er zijn geen uitzonderingen op de Umweltzone van Regensburg zoals doorgaande wegen. Let er verder op dat hoewel het station (A op de kaart) binnen de zone valt, de parkeerplaats er meteen naast wel gewoon bereikbaar is. Moet je bij het station zijn, zorg dan dat je vanuit het oosten komt. Je rijdt dan niet door de milieuzone. Verder wordt het begin van de zone duidelijk aangegeven met borden. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je per ongeluk verkeerd rijdt.

Parkeren buiten de stad

Ben je niet van plan met de auto de binnenstad in te rijden of komt je auto niet voor een milieusticker in aanmerking? Dan is het in Regensburg vrij eenvoudig buiten de milieuzone te parkeren. Dit kan het beste op de Unterer Wöhrd, een eilandje in de Donau meteen bij het centrum. We hebben twee parkeerterreinen op op dit eilandje op de kaart aangegeven met B en C. Iets verder lopen is het vanaf het nog veel grotere parkeerterrein Dulplatz bij D op de kaart.

Kom je vaker met de auto in Duitsland, dan is een milieusticker uiteraard toch aan te raden. In veel andere steden is het namelijk alleen mogelijk het openbaar vervoer te nemen als je buiten de milieuzone parkeert. Dit is al snel duurder dan de sticker zelf.

Welke milieusticker in Regensburg?

De groene milieusticker

Net als vrijwel alle andere Duitse steden, stelt Regensburg de groene milieusticker verplicht. Heb je geen sticker of een oudere gele of rode sticker, dan riskeer je een boete van €100. Zorg dus dat je een sticker hebt als je de binnenstad ingaat.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Regensburg

Voor de milieusticker kun je in Duitsland terecht bij Kfz-Prüfstellen zoals de TÜV, de DEKRA, de KÜS en de A.T.U. Deze beschikken allemaal over een of meerdere vestigingen in Regensburg. Verder kunnen de grotere autogarages je verder helpen. Kleinere garages en tankstations langs bijvoorbeeld de snelwegen verkopen de milieusticker meestal niet. De prijs van de sticker verschilt per vestiging, maar ligt meestal rond de €10.

Let wel op de openingstijden. In Duitsland zijn veel Kfz-Prüfstellen op de zaterdag slechts enkele uren of helemaal niet geopend. Het beste kun je dit voor vertrek al even via het internet controleren.

Online een milieusticker kopen

Heb je nog tijd de post af te wachten, dan kun je de sticker via het bestelformulier hieronder bestellen. Betalen doe je via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Na bestelling duurt het maximaal een werkdag dat je sticker met de post gaat. Verder goed om te weten is dat de sticker niet alleen in Regensburg, maar in alle andere Duitse milieuzones geldig is.

Direct naar het bestelformulier

Overige milieuzones in de buurt

Regensburg ligt in een deel van Duitsland met zo goed als geen andere milieuzones. Enkel in München en Augsburg is de sticker ook verplicht, maar deze steden liggen op respectievelijk 125 en 150 kilometer afstand.

Op zoek naar een hotel in Regensburg?

Ga je naar Regensburg en lijkt het je wel wat in de middeleeuwse binnenstad te overnachten? Dan raden we aan naar dit overzicht van accommodaties in Regensburg op Booking.com te bekijken. Booking.com is de grootste reserveringssite van Europa en ze regelen zo goed als altijd de laagste prijs voor je. Een ander voordeel is dat je vaak na aankomst pas hoeft te betalen en bovendien is het een Nederlands bedrijf. Dat geeft net een beetje meer zekerheid.

Wat is er in Regensburg te zien?

Foto van Regensburg

Regensburg heeft een van de best bewaard gebleven middeleeuwse binnensteden van Duitsland en is hierdoor een belangrijke toeristische attractie. De gotische kathedraal, de Gouden Toren, tal van prachtige woonhuizen, de oude brug over de rivier en Schloss Thurn und Taxis behoren tot de hoogtepunten. Ook in de omgeving is veel te doen. Zo strekt het Beierse Woud zich uit ten noorden van de Donau. Iets naar het oosten vind je het Walhalla, een grote tempel uit de 19e eeuw.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op