Milieusticker en Umweltzone in Freiburg

In navolging van andere Duitse steden werd in Freiburg (im Breisgau) op 1 januari 2010 ook een Umweltzone ingevoerd, een gebied in de binnenstad waar je zonder milieusticker met de auto niet in mag. In dit artikel lees je er meer over. Voor algemene informatie over de milieusticker kun je hier verder lezen. Zoek je uitleg over een andere stad met een Umweltzone, kies dan uit deze lijst.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Kaart van de Umweltzone in Freiburg

kaart: Umweltzone van Freiburg

We hebben de Umweltzone van Freiburg op de kaart met oranje gemarkeerd. Dit is dus het gebied waarbinnen je een milieusticker op de voorruit geplakt moet hebben. Heb je geen milieusticker, dan riskeer je een boete van €100. Zoals je ziet zijn het behalve de binnenstad vooral de woonwijken van Freiburg die onder de Umweltzone vallen. De belangrijke bedrijventerreinen en ook het vliegveld ten noorden van het centrum liggen buiten de zone.

Let op: gewijzigde situatie

Tot maart 2019 was een milieusticker niet verplicht op de B31. Dit is de doorgaande weg die Freiburg vanaf de A5 verbindt met het Zwarte Woud. Sinds maart 2019 is deze weg dus ook onderdeel van de milieuzone. Rijd je hier zonder sticker, dan loop je dus het risico beboet te worden.

Parkeren buiten de stad

Ga je zonder milieusticker naar Freiburg en wil je buiten de Umweltzone parkeren? Dan zijn er aan de rand van de stad een aantal P+R-terreinen waar je gratis kunt parkeren en vervolgens het openbaar vervoer naar de binnenstad kunt nemen. We hebben de volgende mogelijkheden op de kaart gezet:

  1. P+R Gundelfinger Straße, 335 parkeerplaatsen
  2. P+R Moosweiher, Elsässerstraße, 150 parkeerplaatsen
  3. P+R Paduaallee, 180 parkeerplaatsen
  4. P+R Munzinger Straße , 140 parkeerplaatsen

Overweeg wel even of de tijd en kosten voor het openbaar vervoer die je kwijt bent, opwegen tegen de kosten voor het aanschaffen van de milieusticker. Helemaal als je ook andere steden in Duitsland met een milieuzone bezoekt, is een sticker kopen de makkelijkste optie.

Welke milieusticker in Freiburg?

De groene milieusticker

Net als in de meeste andere Duitse steden, mag je tegenwoordig Freiburg enkel nog met de auto in als je over een groene milieusticker beschikt. Komt je auto niet in aanmerking, dan mag je de binnenstad dus niet met de auto in.

Verkrijgbaarheid milieusticker in Freiburg

De milieusticker is bij de stad Freiburg zelf te verkrijgen, maar dit is enkel voor inwoners. Wil je als buitenlander de milieusticker kopen, dan kun je deze het beste via ons bestelformulier aanvragen. Het voordeel van bestellen via het internet is dat je de sticker al binnen één werkdag per post toegestuurd krijgt. De sticker kost €12,50 en betalen doe je veilig via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. Denk er verder aan dat de milieusticker niet alleen in Freiburg, maar in alle Umweltzones in heel Duitsland geldig is.

Direct naar het bestelformulier

Onderweg in Duitsland

Bestel je de milieusticker via het internet, dan kan het tot enkele dagen dat je de sticker in huis hebt wanneer bijvoorbeeld het weekend ertussen zit. Is dit geen optie, dan kun je de sticker altijd nog bij de grotere autogarages of vestigingen van bijvoorbeeld de ADAC of de DEKRA kopen. Onderweg naar Freiburg zul je deze ongetwijfeld tegenkomen. De prijzen kunnen per vestiging iets verschillen omdat ze deze zelf mogen bepalen. Je zult ook je kentekenbewijs moeten laten zien. Denk tenslotte aan de beperkte openingstijden in het weekend.

Overige milieuzones in de buurt

Hoewel Baden-Württemberg een groot aantal milieuzones kent, liggen de meeste in het noordoosten van de deelstaat. Denk dan aan steden zoals Herrenberg, Tübingen en Reutlingen, welke op ongeveer 150 kilometer afstand liggen. Blijft je vakantie beperkt tot het zuidelijke deel van het Zwarte Woud, dan hoef je geen rekening te houden met andere milieuzones. De zones die zich hier bevonden, zoals in Schramberg, zijn inmiddels opgeheven.

Reserveer een hotel in Freiburg

Freiburg is een van de meest bezochte steden in het Zwarte Woud en biedt talloze mogelijkheden te overnachten. We kunnen je aanbevelen eens op Booking.com te kijken. Dit is een bekende Nederlandse reserveringssite met meer dan 100 verschillende hotels in Freiburg. Bovendien hoef je pas bij aankomst te betalen.

Wat is er te zien en te doen in Freiburg

foto van Freiburg

Foto van Freiburg door Markus Trienke (CC BY-SA 2.0)

Freiburg wordt vaak de hoofdstad van het Zwarte Woud genoemd en is een van de meest schilderachtige steden van Duitsland. Het historische centrum stamt voornamelijk uit de middeleeuwen, waarbij de 116 meter hoge Munster van Freiburg een belangrijke toeristische trekpleister is. Vakwerkhuizen en oude stadspoorten zijn andere attracties. Ook zijn er een aantal musea en kenmerkt het centrum zich door de Bächle, eeuwenoude goten met water die langs de straten stromen. Freiburg is tenslotte ook waar de Albert-Ludwigs-Universität gevestigd is. Dit is een van de beste universiteiten van Duitsland.

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op