Veelgestelde vragen
Op deze pagina worden de meeste veelgestelde vragen over de Duitse milieusticker beantwoord. Let er op dat deze vragen over de milieusticker in het algemeen gaan. Heb je een bestelling geplaatst, kijk dan ook eens naar de veelgestelde vragen over je bestelling.
Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers gaan binnen een werkdag met de post.
- Moet ik voor mijn auto een milieusticker hebben?
- Welke plaatsen in Duitsland hebben een milieuzone?
- Maakt de Duitse Autobahn ook deel uit van de Umweltzones?
- Kan ik de milieusticker in een andere stad gebruiken?
- Verloopt de milieusticker?
- Waar moet je de milieusticker bevestigen?
- Heb je een nieuwe milieusticker nodig bij ruitschade?
- Waar kan ik de milieusticker via het internet bestellen?
- Kan ik een milieusticker kopen bij Duitse tankstations?
- Wat kost de milieusticker?
- In welke kleuren komt de milieusticker?
- Wordt er streng gecontroleerd?
- Is een milieusticker nodig voor elektrische auto’s?
- Heb ik een milieusticker nodig voor mijn motor?
- Is een milieusticker nodig voor een brommobiel?
- Is een milieusticker verplicht voor oldtimers?
- Hoe zit het met het dieselverbod?
- Hoe zit het met punten in Flensburg?
- Kan ik mijn milieusticker uit een ander land gebruiken?
Moet ik voor mijn auto een milieusticker hebben?
Wanneer je een Duitse plaats met een milieuzone bezoekt, dan is een milieusticker altijd verplicht. Dit geldt voor alle voertuigen. Het is dus niet zo dat sommige auto’s wel en sommige auto’s niet een milieusticker nodig hebben. Er zijn slechts een zeer beperkt aantal uitzonderingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan brandweerwagens en ziekenwagens, maar ook aan mensen die een gehandicaptenparkeerkaart hebben.
Welke plaatsen in Duitsland hebben een milieuzone?
Je vindt op de overzichtspagina een lijst van alle milieuzones. Hier vind je ook een handige kaart, zodat je meteen kunt zien of er nog andere milieuzones in de buurt van je bestemming zijn.
Maakt de Duitse Autobahn ook deel uit van de Umweltzones?
Nee, zolang je op de Autobahn (autosnelweg) blijft hoef je geen milieusticker te hebben. Dit geldt dus ook wanneer je via de Autobahn door een Umweltzone in bijvoorbeeld het Ruhrgebied rijdt. Voor tankstations die enkel via de Autobahn bereikbaar zijn is een sticker eveneens niet nodig. Verlaat je echter binnen een milieuzone de Autobahn, dan is een sticker uiteraard alsnog verplicht.
Kan ik de milieusticker in een andere stad gebruiken?
Ja, de milieusticker is in heel Duitsland geldig. Het maakt dus niet uit waar dat je de sticker gekocht hebt, je kunt deze in iedere Umweltzone gebruiken mits de kleur van de sticker overeenkomt. Let er wel op dat sinds 2018 in sommige steden een dieselverbod geldt. Het gaat dan op moment van schrijven om Hamburg, Berlijn, Darmstadt, München en Stuttgart.
Verloopt de milieusticker?
Nee, in combinatie met je kenteken en voertuig blijft de milieusticker onbeperkt geldig. Voor Nederlandse voertuigen waarbij het kenteken altijd hetzelfde blijft, kun je dus dezelfde sticker blijven gebruiken. Voor Belgische voertuigen is wel een andere sticker nodig als je een ander kenteken krijgt. Ook is het niet mogelijk de sticker samen met het kenteken over te zetten naar een nieuw voertuig.
Een nieuwe milieusticker is verder ook nodig als het kenteken niet meer leesbaar is. Dit kan bijvoorbeeld komen door de invloed van de zon wanneer het kenteken met een goedkope stift op de sticker geschreven is.
Waar moet je de milieusticker bevestigen?
Plak de sticker rechts onderaan aan de binnenkant van je raam, zodat de groene zijde met je kenteken vanaf buiten de auto zichtbaar is. Met rechts onderaan bedoelen we gezien vanuit de positie van de bestuurder. Heb je daar al andere stickers, dan kun je de milieusticker er natuurlijk boven plakken.
Heb je een nieuwe milieusticker nodig bij ruitschade?
Ja, bij ruitschade (waarbij de ruit vervangen wordt) is het nodig een nieuwe milieusticker te kopen. Door de speciale lijmlaag is de sticker namelijk maar éénmaal te gebruiken.
Waar kan ik de milieusticker via het internet bestellen?
Je kunt de Duitse milieusticker online via dit bestelformulier bestellen. Je krijgt de sticker na het plaatsen van je bestelling met de post thuisgestuurd.
Kan ik een milieusticker kopen bij Duitse tankstations?
Bij verreweg de meeste tankstations in Duitsland is het niet mogelijk een milieusticker te kopen. Enkel wanneer het gaat om een tankstation bij een autogarage die uitlaatgastesten mag uitvoeren, heb je kans dat ze de sticker verkopen. Het beste kijk je hiervoor of ze aangesloten zijn bij de DEKRA of TÜV. Het zal vaak gaan om grotere autogarages met een eigen werkplaat voor reparaties.
Wat kost de milieusticker?
De milieusticker kost meestal rond de €10 bij vestigingen van organisaties zoals de DEKRA en de TÜV of bij de grotere Duitse autogarages. Bestel je de sticker via het internet, dan komt er een klein bedrag bovenop.
In welke kleuren komt de milieusticker?
Rood, geel en groen, maar enkel de gele en groene stickers zijn momenteel nog geldig. De Duitse overheid heeft aangegeven in de toekomst een nieuwe blauwe milieusticker in te voeren voor auto’s die aan nog strengere eisen voldoen, maar op dit moment bestaan hier nog geen concrete plannen voor.
Wordt er streng gecontroleerd?
Dit verschilt per stad. Er zijn geen speciale Umweltplakette-eenheden, maar wel controleren verkeersagenten op de aanwezigheid van een milieusticker. Dit gebeurt vooral bij geparkeerd staande auto’s. Moet je slechts een klein stukje door de Umweltzone rijden en verlaat je deze weer zonder te stoppen, dan is het risico dus nog te overzien. Parkeer je echter in een stad, bijvoorbeeld bij een winkel, dan is de kans dat een ijverige Duitse verkeersagent je een boete geeft een stuk groter.
Is een milieusticker nodig voor elektrische auto’s?
Ja, een milieusticker is ook vereist voor elektrische auto’s zoals de Nissan Leaf en de Tesla Model S. Deze auto’s komen automatisch in aanmerking voor de groene sticker. De gedachte hierachter is dat deze auto’s in de schoonste klasse vallen. Zonder sticker loop je dus ook de kans een boete te krijgen. Wel wordt er in Duitsland regelmatig discussie over gevoerd, aangezien bij elektrische auto’s helemaal geen sprake is van uitstoot van fijnstof. Als de situatie in de toekomst verandert, melden we het op deze website.
Heb ik een milieusticker nodig voor mijn motor?
Nee, een milieusticker is niet verplicht voor motoren, scooters en brom- en snorfietsen.
Is een milieusticker nodig voor een brommobiel?
Een brommobiel heeft geen milieusticker nodig als het gaat om wat in het Duits een Vierrädriges Leichtkraftfahrzeug genoemd wordt. Dit komt overeen met de Europese voertuigclassificatie L6e. De maximumsnelheid van de brommobiel mag niet hoger liggen dan 45 km/h en het gewicht niet hoger dan 350 kg. Verder geldt een maximale cilinderinhoud van 50 cm3, of een nettomaximumvermogen van 4 kW in het geval van diesel- en elektrische motoren.
Voor zwaardere voertuigen onder classificatie L7e is een sticker wel verplicht. De classificatie van je voertuig vind je bij punt J. op het kentekenbewijs.
Is een milieusticker verplicht voor oldtimers?
Nee, een milieusticker is niet verplicht voor oldtimers. Sterker nog, oldtimers mogen zelfs zonder milieusticker de Duitse milieuzones in. Voor deze voertuigen bestaat dus een uitzondering. Welke buitenlandse voertuigen door de Duitse overheid als oldtimer aangemerkt worden is echter niet helemaal duidelijk. In de Duitse wet staat het volgende:
Oldtimer (gemäß § 2 Nr. 22 der Fahrzeug-Zulassungsverordnung), die ein Kennzeichen nach § 9 Abs. 1 oder § 17 der Fahrzeug-Zulassungsverordnung führen, sowie Fahrzeuge, die in einem anderen Mitgliedstaat der Europäischen Union, einer anderen Vertragspartei des Abkommens über den Europäischen Wirtschaftsraum oder der Türkei zugelassen sind, wenn sie gleichwertige Anforderungen erfüllen.
Hier wordt dus geschreven dat buitenlandse voertuigen aan gelijkwaardige vereisten moeten voldoen. Dat kan op twee manieren gelezen worden. Zo kan het betekenen dat de voertuigen aan dezelfde eisen als in Duitsland moeten voldoen. Ook kan het betekenen, dat gekeken moet worden naar de regelingen voor oldtimers in het land waar het voertuig ingeschreven staat. Het is een van die wetten die op meerdere manieren uitgelegd kan worden, maar waarvan het onwaarschijnlijk is dat een rechter er uitspraak over doet. De meeste mensen gaan niet voor een boete van €100 naar de rechtbank.
Omdat de Nederlandse vereisten voor oldtimers strenger zijn dan in Duitsland, ben je het veiligst als je auto aan de Nederlandse regels voldoet. Het gaat dan om voertuigen van voor 1 januari 1978 met een historisch blauw kenteken. De Duitse politie, zeker verder van de grens af, is echter niet altijd op de hoogte van de Nederlandse regels. Het is daarom aan te raden een aanvullend bewijs dat het om een oldtimer achter de voorruit te leggen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een FIVA Identity Card, waarbij FIVA staat voor Fédération Internationale des Véhicules Anciens. In Nederland worden deze uitgegeven door de FEHAC.
Hoe zit het met het dieselverbod?
Sinds februari 2018 is het Duitse dieselverbod veel in het nieuws. Om vooruit te lopen op een nieuw in te voeren blauwe milieusticker, willen een aantal Duitse steden alvast een verbod op de meest vervuilende diesels. De Duitse rechter heeft dit goedgekeurd, waarna Hamburg per 31 mei 2018 dieselvoertuigen in een klein deel van de stad weert. Ook Stuttgart weert sinds 1 januari 2019 vervuilende diesels en een aantal andere steden heeft vergelijkbare plannen. Meer lees je op de pagina over het dieselverbod in Duitsland.
Hoe zit het met punten in Flensburg?
Op veel websites lees je dat als je zonder milieusticker een Duitse Umweltzone inrijdt, je een boete krijgt en een punt op het rijbewijs in Flensburg. De manier waarop ze het omschrijven wekt de indruk dat Flensburg in plaats van een boete een strafsysteem met punten gebruikt. Opmerkelijk natuurlijk, want dit kleine stadje bij de Deense grens heeft niet eens een Umweltzone.
Hoe zit het dan wel? Punkte in Flensburg verwijst naar een notering van je rijbewijs bij het Kraftfahrtbundesamt dat toevallig in Flensburg gevestigd is. Het heeft verder niets met de stad zelf te maken. Heb je een bepaald aantal punten gekregen door het overtreden van de verkeersregels, dan wordt je rijbevoegdheid binnen Duitsland ingetrokken.
Deze informatie over een punt op het rijbewijs in Flensburg wanneer je geen milieusticker hebt is inmiddels achterhaald. Sinds 1 mei 2014 krijg je geen notering meer bij het Kraftfahrtbundesamt. Wel is per deze datum de boete voor het rondrijden zonder sticker verhoogd van €40 naar €100.
Kan ik mijn milieusticker uit een ander land gebruiken?
In enkele andere Europese landen zoals Frankrijk (zie mijn website over de Franse milieusticker), Spanje en Italië is tegenwoordig ook een milieusticker verplicht. Deze stickers kun je helaas niet in Duitsland gebruiken en andersom zijn de Duitse stickers ook niet in andere landen geldig. Tot groot ongenoegen van hen die veel door Europa reizen natuurlijk, want inclusief de vele vignetten voor de autosnelweg heb je zo snel je hele voorruit vol met stickers.
Je kunt de milieusticker direct via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.