Milieusticker nodig voor de Duitse kerstmarkten?

De Duitse kerstmarkten, gehouden van eind november tot net voor kerst, zijn ieder jaar erg in trek bij Nederlanders. Je kunt er leuke spulletjes kopen, warme Glühwein drinken en talloze lekkernijen proeven. De meeste bezoekers komen echter voor de bijna magische kerstsfeer.

Kerstmarkt in de stad Meppen

Helaas krijg je ook tijdens een bezoek aan de kerstmarkten te maken met de Duitse milieuzones. Hieronder zetten we voor de populaire Duitse kerstmarkten op een rij of een milieusticker nodig is of niet. We beperken ons tot kerstmarkten dichtbij de Nederlandse grens en die in enkele grote steden. Uiteraard zijn er in Duitsland nog veel meer kerstmarkten dan we voor je bespreken.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Aken (Aachen)

Milieusticker verplicht

De kerstmarkt van Aken, net over de grens bij Zuid-Limburg, is een grote en populaire kerstmarkt. De markt wordt gehouden op de pleinen rondom het stadhuis en de Dom van Aken. Tenzij je besluit ver buiten de stad te parkeren op één van de P+R-terreinen, is een milieusticker verplicht al je met de auto naar de kerstmarkt van Aken wilt. Lees hier meer over de milieuzone van Aken.

Kerstmarkt van Aken

Kerstmarkt van Aken, foto door Thomas W (CC BY-ND 2.0).

Bad Bentheim

Milieusticker niet verplicht

De kerstmarkt van Bad Bentheim wordt gehouden bij het kasteel van het stadje en op het plein voor hotel Grossfeld. Het is een kleinere, maar wel gezellige kerstmarkt die zeker de moeite waard is als je in bijvoorbeeld Twente woont. Een milieusticker is in Bad Bentheim niet verplicht.

Berlijn

Milieusticker verplicht

Berlijn heeft als grootste stad van Duitsland zelfs tientallen kerstmarkten. Enkele van de grotere, zoals die bij Schloss Charlottenburg, die op de Gendarmenmarkt en die op de Potsdamer Platz zijn zonder meer aanraders als je in december naar Berlijn reist. Een milieusticker is in Berlijn binnen de Ringbahn verplicht. Tenzij je een hotel ver buiten het centrum neemt, is het dus lastig de stad zonder sticker te bezoeken. Lees hier meer over de milieuzone van Berlijn.

Kerstmarkt van Berlijn

Kerstmarkt van Berlijn, foto door Andreas Trojak (CC BY 2.0).

Bochum

Milieusticker verplicht

Net als in veel andere grotere Duitse steden over de grens, kun je ook in Bochum terecht voor een gezellige kerstmarkt. In Bochum zijn de bijna 100 kraampjes en attracties verdeeld over de Dr.-Ruer-Platz, de Bongardstraße en de Huestraße. Ze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Doordat Bochum in de grotere milieuzone van het Ruhrgebied ligt, is een milieusticker hier verplicht.

Bonn

Milieusticker verplicht

Bonn is een mooie stad om te bezoeken. Tijdens de maand voor kerst is het er in de oude binnenstad nog mooier. Je vindt de ruim 160 kraampjes op de Münsterplatz, de Bottlerplatz, de Friedensplatz en in de verbindende straten. Hoewel deze allemaal binnen de milieuzone ligt waar een milieusticker verplicht is, kun je in Bonn nog relatief eenvoudig aan de andere kant van de Rijn parkeren. Daar is een sticker niet nodig. Meer lees je op onze pagina over de milieuzone van Bonn.

Kerstmarkt van Bonn

Kerstmarkt van Bonn, foto door e.lanzendoerfer (CC BY-SA 2.0).

Bremen

Milieusticker verplicht

Bremen heeft een van de mooiste historische binnensteden van Duitsland. Met prachtige verlichting, vele kraampjes, draaimolens en andere attracties, is een bezoek zeker aan te raden. De kerstmarkt wordt gehouden op de Marktplatz, meteen bij het Rolandstandbeeld, de kathedraal en het stadhuis. Hoewel Bremen een milieuzone kent, is het als je het niet erg vindt wat te lopen goed mogelijk buiten de zone te parkeren. Meer lees je op onze pagina over Bremen.

Kerstmarkt van Bremen

Kerstmarkt van Bremen, foto door Alvaro Galve (CC BY-SA 2.0).

Dortmund

Milieusticker verplicht

Met 250 kraampjes is de kerstmarkt van Dortmund één van de grotere van Duitsland. Naar eigen zeggen hebben ze ook de grootste kerstboom ter wereld. Deze is maar liefst 45 meter hoog en voorzien van 48.000 lichtjes. De kerstmarkt wordt gehouden rond de Hansaplatz en de aangrenzende Markt. Doordat Dortmund in de grotere milieuzone van het Ruhrgebied ligt, is een milieusticker vereist. Zie voor meer informatie onze pagina over Dortmund.

Kerstmarkt van Dortmund

Kerstmarkt van Dortmund, foto door Riessdo (CC BY 2.0).

Duisburg

Milieusticker verplicht

De kerstmarkt van Duisburg is door de geringe afstand vanaf de Nederlandse grens erg populair. Met een reuzenrad, een ijsbaan en talloze gezellige kraampjes, is Duisburg erg geschikt om even van de Duitse kerstsfeer te proeven. Een milieusticker is in de stad evenals in de overige steden in het Ruhrgebied verplicht. Meer hierover lees je op onze website over de milieuzone van Duisburg.

De Duitse milieusticker bestellen

Naar het bestelformulier

Betaal via iDEAL, creditcard of je Belgische bank. De stickers worden binnen een werkdag per post verstuurd.

Düsseldorf

Milieusticker verplicht

Net als andere grote Duitse steden, kent Düsseldorf niet één maar meerdere kerstmarkten verspreid over de stad. Een aantal bevinden zich dichtbij de promenade langs de Rijn, zoals die aan de Marktplatz. Bij de grote winkelstraten, zoals de Königsallee en de Schadowstraße, kun je ook terecht voor sfeervolle kraampjes, een ijsbaan en andere attracties. Een milieusticker is verplicht in Düsseldorf, hoewel je kunt kiezen voor een P+R-terrein buiten de stad. Lees meer op onze pagina over Düsseldorf.

Kerstmarkt van Düsseldorf

Kerstmarkt van Düsseldorf, foto door Supercarwaar (CC BY-SA 4.0).

Emden

Milieusticker niet verplicht

De Emder Engelkemarkt is een kleine, maar leuke kerstmarkt die ieder jaar gehouden wordt rond de Alter Markt van de stad. Behalve vele kraampjes, zul je hier ook vele prachtig versierde boten in de haven vinden. Verder komt in de maand december de kerstman elke dag om 17 uur langs met kleine cadeautjes voor kinderen. De kerstmarkt is hierdoor een gemoedelijk, kleinschalig alternatief voor de meer bekende kerstmarkten in de grote Duitse steden. Doordat Emden geen milieuzone kent, is een milieusticker niet verplicht.

Essen

Milieusticker verplicht

Ook in Essen kun je ieder jaar van eind november tot eind december terecht voor een leuke kerstmarkt. De stad Essen noemt hun kerstmarkt de Internationaler Weihnachtsmarkt, omdat er zeer veel kerstkraampjes uit andere landen te vinden zijn. Je vindt ze op de Kennedyplatz, rondom de Marktkirche en langs de Kettwiger Straße. Zoals in alle steden in het Ruhrgebied is de groene sticker in Essen verplicht. Meer lees je op onze pagina over Essen, waar je ook een handige kaart van de milieuzone kunt bekijken.

Hamburg

Milieusticker niet verplicht

Hamburg is na Berlijn de grootste stad van Duitsland en kent niet één, maar tientallen kerstmarkten. Ben je toevallig in Hamburg, dan is vooral de kerstmarkt op de Rathausmarkt voor het imposante stadhuis een aanrader. De markten rondom de St. Petri-Kirche en langs de Spitalerstraßé zijn echter ook mooi. Een bijkomend voordeel is dat Hamburg een van de weinige grote Duitse steden zonder milieuzone is. Je mag hier dus zonder milieusticker rijden. Let wel op het zeer beperkte dieselverbod dat in twee straten van kracht is

Kerstmarkt van Hamburg

Kerstmarkt van Hamburg, foto door Alan Samuel (CC BY 2.0).

Hannover

Milieusticker verplicht

De kerstmarkt van Hannover is bijzonder groot en erg leuk van opzet. Zo zijn er rond de Marktkirche kraampjes met het Ertsgebergte als thema, terwijl je op de Ballhofplatz een Finse markt aantreft. Niet veel verder is er een middeleeuwse markt met tal van leuke activiteiten, shows en natuurlijk gezellige eetkraampjes. Een milieusticker is helaas wel nodig om Hannover met de auto te kunnen bezoeken. Zie hiervoor ook onze pagina over de milieuzone van Hannover.

Kerstmarkt van Hannover

Kerstmarkt van Hannover, foto door Thomas Quine (CC BY 2.0).

Keulen

Milieusticker verplicht

Keulen kent maar liefst 7 kerstmarkten, waarvan die bij de Dom van Keulen zelfs de meest bezochte van heel Duitsland is. Ook de kerstmarkten op de Neumarkt die in het teken van engelen staat of die op de Heumarkt met een grote schaatsbaan, zijn zeker een bezoek waard. Keulen ligt niet ver van de Nederlandse grens. Een milieusticker is er wel verplicht. Meer hierover lees je op onze pagina over de milieuzone van Keulen.

Kerstmarkt van Keulen

Kerstmarkt van Keulen, foto door CGP Grey (CC BY 2.0).

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Leer

Milieusticker niet verplicht

Heb je geen zin ver Duitsland in te rijden en woon je in het noorden van ons land? Kijk dan eens naar de kleinschalige, maar bijzonder gezellige kerstmarkt van Leer. Deze vindt plaats in de voetgangerszone van de Mühlenstraße en op de direct aangrenzende Ernst-Reuter-Platz bij de haven. Ook goed om te weten is dat een milieusticker niet verplicht is. Leer kent namelijk geen milieuzone.

Meppen

Milieusticker niet verplicht

Woon je in het noordoosten van Nederland, dan kun je behalve Leer ook nog de kerstmarkt van Meppen overwegen. Deze wordt gehouden in de voetgangerszone tussen de Windthorstplatz en het stadhuis. Vanzelfsprekend vind je er een reuzenrad, een schaatsbaan en talloze kraampjes. Meppen is opnieuw een kleinere stad zonder milieuzone, dus een milieusticker is niet verplicht.

München

Milieusticker verplicht

München is de derde stad van Duitsland en biedt je als bezoeker maar liefst 10 grote kerstmarkten. Die op de Marienplatz bij het stadhuis gaat terug naar 14e eeuw en kent nog altijd de typisch Beierse, zeer katholieke sfeer. Hoewel München niet naast de deur ligt en je dus niet zo even naar deze kerstmarkt rijdt, raden we wel aan een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Een milieusticker is wel verplicht en bovendien kent München een beperkt dieselverbod. Meer lees je op onze pagina over München.

Kerstmarkt in München

Münster

Milieusticker verplicht

Münster is voor veel Nederlanders goed bereikbaar en kent een aantal leuke kerstmarkten. De grootste vind je op de Domplatz en de Prinzipalmarkt, terwijl je verspreid over de pleinen van de historische binnenstad nog een aantal kleinere kerstmarkten kunt bezoeken. Münster kent een milieuzone, maar is een van de weinige steden waar je prima buiten de zone kunt parkeren en daarna zo de stad inloopt. Zie hiervoor onze pagina over Münster.

Kerstmarkt van Münster

Kerstmarkt van Münster, foto door Dietmar Rabich (CC BY-SA 4.0).

Oberhausen

Milieusticker verplicht

Net als in de rest van het jaar, is het vooral het Centro-winkelcentrum in Oberhausen dat in de maand december veel Nederlanders trekt. Dit grootste overdekte winkelcentrum van Duitsland is dan volledig ondergedompeld in een gezellige kerstsfeer. Er is zelfs een rodelbaan met sneeuw aangelegd. Een milieusticker is echter verplicht, aangezien het winkelcentrum in de grotere milieuzone van het Ruhrgebied ligt.

Oldenburg

Milieusticker niet verplicht

Oldenburg vlakbij Bremen is voor Nederlanders een relatief populaire winkelstad. In de maand december vind je op de Schloßplatz en het plein rondom de St. Lambertikirche meer dan 100 gezellige kraampjes met kerstspullen en -lekkernijen. Voeg daar de regelmatige voorstelling en een reuzenrad aan toe, en je begrijpt waarom Oldenburg een goede keuze is als je een kerstmarkt wilt bezoeken. Een milieusticker is niet verplicht. De stad kent geen milieuzone.

Osnabrück

Milieusticker verplicht

Draaimolens, een reuzenrad, talloze kraampjes met lekkernijen, al dit kun je verwachten op de kerstmarkt van Osnabrück. Deze wordt jaarlijks gehouden op de Marktplatz bij het middeleeuwse stadhuis en op de nabijgelegen Domvorplatz, bij de kathedraal van Osnabrück. Een milieusticker is verplicht en het is in Osnabrück helaas ook niet heel gemakkelijk buiten de milieuzone te parkeren. Meer op onze pagina over de milieuzone van Osnabrück.

Kerstmarkt Osnabrück

Kerstmarkt van Osnabrück, foto door Corradox (CC BY-SA 4.0).

Stuttgart

Milieusticker verplicht

Stuttgart, de hoofdstad van Baden-Württemberg, is een elegante stad met uitgebreide kerstmarkten. De belangrijkste worden georganiseerd op de Schlossplatz, de Marktplatz en de Schillerplatz. Deze liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Verder vind je in Stuttgart een heus kerstcircus en kerstconcerten in het Altes Schloss. Een milieusticker is wel verplicht in de omvangrijke milieuzone van Stuttgart. Denk ook aan het dieselverbod.

Kerstmarkt van Stuttgart

Kerstmarkt van Stuttgart, foto door Baden de (CC BY 3.0).

De Duitse milieusticker bestellen

Je kunt de Duitse milieusticker meteen via deze website bestellen. Ga hiervoor naar dit bestelformulier voor zowel Nederlandse als Belgische kentekens. Veelgestelde vragen over de bestelling lees je hier.

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op